Authentic Mughlai Chicken Korma Recipe is here to make for weekend dinner plans. Save this easy yet sorcery recipe and don't forget to share your experience with us. ...
Read More
Authentic Mughlai Chicken Korma Recipe is here to make for weekend dinner plans. Save this easy yet sorcery recipe and don't forget to share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients Onion paste:
  • 1 cup Fried onion
  • 3-4 tbsp Yogurt
  • 8-10 Cashew
  • 6-8 Almonds
  • 1 tbsp Socked Poppy seeds
  • Oil 1/4 cup
  • 1 tbsp whole spices
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp Cumin
  • 550g Chicken
  • 1 large Tomatoes chopped
  • 3-4 Green chilies chopped
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 1/2 tbsp Coriander powder
  • 1 tbsp Turmeric
  • 1 tbsp Chaat masala
  • 1/4 cup Water
  • 3/4 cup Yogurt
  • 2 tbsp Coriander leaves
  • 1 tbsp Garam Masala
  • Few strands Saffron
  • Instructions:
  • In a blender add yogurt, poppy seeds, almonds, fried onion, cashew and blend it well. Keep aside.
  • In a pan heat oil, add whole spices, cumin and ginger garlic paste, sauté it.
  • Add chicken and cook for 4-5 mins.
  • Add tomatoes and green chilies and cook for 2-3 mins.
  • Add salt, red chili powder, coriander powder, turmeric, chat masala and cook until tomatoes get tender.
  • Add yogurt and cook until oil separates.
  • Add onion paste and mix it well, add water, cover the lid and cook until chicken gets tender.
  • Add garam masala and saffron and cook for 2-3 mins.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

20-25 minutes

Serve:

3-4 persons

اجزاء
تلا ہوا پیاز 1کپ
دہی 3-4کھانے کے چمچ
کاجو 08-10عدد
بادام 06-08عدد
خشخاش 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 1چوتھائی کپ
ثابت مصالحے 1کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
چکن 550g
چوپڈ ٹماٹر 1عدد
چوپڈ ہری مرچیں 3-4عدد
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی 1کھانے کا چمچ
چاٹ مصالحہ 1کھانے کا چمچ
پانی 1چوتھائی کپ
دہی 3چوتھائی کپ
دھنیے کے پتے 2کھانے کے چمچ
گرم مصالحہ 1کھانے کا چمچ
زعفران

ترکیب:
ایک بلینڈر میں دہی، خشخاش ، بادام، تلا ہوا پیاز اور کاجو ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ایک پین کھانے کا تیل گر م کر کے اس میں ثابت مصالحے، ذیرہ اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر بھون لیں۔
ُپھر اس میں چکن ڈال کر 4-5منٹ کے لئے پکائیں۔
اب ٹماٹر اور ہری مرچیں ڈال کر 2-3منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر نمک، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی اور چاٹ مصالحہ ڈال کر ٹماٹر گلنے تک پکائیں۔
اب اس میں دہی ڈال کر آئل چھوڑنے تک پکائیں۔
پھر پیاز پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر چکن گلنے تک پکائیں۔
اب گرم مصالحہ اور زعفران ڈال کر 2-3منٹ کے لئے پکائیں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

20-25 منٹ

افراد :

افراد 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *