Recipes

More

Instant Lemon Carrot Pickle Recipe by SooperChef

Instant Lemon Carrot Pickle Recipe by SooperChef

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    10
  • SERVING
    5

Savor the crunch with this Instant Lemon Carrot Pickle – a taste sensation! This quick and tangy instant Lemon Carrot Pickle is a meal saver. Prepare this Instant Pickle in 10 minutes and share your feedback with us.

 Ingredients

Ingredients for Roasted Masala
Ingredients for blanched carrot
Ingredients for Achaar

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a pan heat fennel seeds, fenugreek seeds, cumin seeds, whole black peppercorns, coriander seeds, mustard seeds, bay leaves and roast for 1-2 mins.

2 .
Now transfer them to a grinder and grind until fine powder has formed. Set aside.

3 .
In a pot heat water and add carrots. Blanch them for 3-4 mins. Strain and set aside.

4 .
In a pan heat mustard oil for 1-2 mins. Set aside and keep it warm.

5 .
In a bowl add blanched carrot, lemon, roasted masala powder, red chili powder, turmeric powder, salt, nigella seeds, hot mustard oil and mix it well.

6 .
Transfer this mixture to an air tight jar. It can be stored for up to 2 months.

7 .
Your Instant Lemon Carrot pickle is ready. Serve and set aside.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
بھنا ہوا مصالحہ بنانے کے لئے ایک گرم پین میں سونف، میتھی دانہ، زیرہ،صابت کالی مرچ،سوکھا دھنیا، سرسوں کے دانے اورکلونجی ڈال کر ایک سے دو منٹ تک بھونیں۔

2 .
اب انہیں گرائنڈر میں ڈال کرباریک پاؤڈر بننے تک پیس لیں۔

3 .
گاجر بلانچ کرنے کے لئے ایک برتن میں پانی گرم کرکے اس میں گاجریں ڈال کرتین سے چارمنٹ تک بلانچ کرکیچھان لیں۔

4 .
اچاری مصالحہ بنانے کےلئےایک پین میں سرسوں کے تیل کوایک سے دو منٹ تک گرم کرلیں۔

5 .
اب ایک باؤل میں گاجر، لیموں، بھنا ہوا مصالحہ پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، نمک کلونجی اور گرم سرسوں کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

6 .
پھر اس مکسچر کو ایئر ٹائٹ جار میں ڈال لیں۔ اسے دو ماہ تک محفوظ کیا جا سکتا ہے۔

7 .
انسٹینٹ لیموں گاجر کا اچار تیار ہے۔

Recipe Tips