Recipes

More

Fondant Cake Recipe

Fondant Cake Recipe

  • PREP TIME
    45
  • COOK TIME
    120
  • SERVING
    5

This fondant cake is as amazing in taste as pretty it looks. A combo of vanilla sponge cake and classic red cake with cream frosting makes it sooper scrumptious. Finally you can learn how to make fondant from scratch by watching full video. SooperChef wish you all a very happy and blessed year ahead. May this year bring peace and harmony back in our world. Try this fondant cake recipe and it will be the star of all your celebrations and don’t forget to share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
For sponge cake in a bowl egg whites and beat until fluffy. Beat again after adding icing sugar and further add egg yolks, vanilla essence, oil and beat again for 2 minutes. Lastly add flour, baking powder, baking soda, milk and mix until all ingredients are well combined. Pour sponge cake batter in 9-inch baking pan (tap gently to remove air bubbles) and bake in a preheated oven for 25 minutes at 180 degrees. To cool down your cake place it on a cooling rack before frosting.

2 .
Prepare buttermilk by mixing vinegar in milk. Leave it for at least 5 minutes or until it becomes thick. Your buttermilk is ready.

3 .
For red sponge cake in a bowl add eggs, icing sugar and beat until well combined. Further add butter, vanilla essence and beat again. Now add flour, baking powder, salt, coffee powder, buttermilk and beat again until all ingredients are well combined. In another bowl add baking soda, vinegar and mix. Add this mixture in cake batter and combine everything well. Pour this cake batter in 9-inch pan (tap gently to remove air bubbles) and bake in a preheated oven for 30 to 40 minutes on 180 degrees. To cool down your cake place it on a cooling rack before frosting. Note: To check if your cake is done prick it with a toothpick in center, if it comes out clean mean your cake is done.

4 .
Start making your fondant: firstly, on a double boiler add water, gelatin and mix it well. Immediately remove from double boiler when everything is mixed. Don’t over heat it. In the same double boiler add water, liquid glucose and stir until its lukewarm and mixed properly. Take it off.

5 .
On your board make a well of icing sugar (make sure your icing sugar is refined) add warm gelatin mixture, warm glucose mixture, vanilla essence, glycerin, corn flour and mix until a dough shape is formed. Start kneading it, this can take much longer than you expect but keep kneading until fondant is soft. Wrap it in a cling, keep in the airtight container so fondant won’t dry. Your fondant is ready. You can keep this fondant for one week in refrigerator in an airtight container. Just microwave it for 30 seconds before using.

6 .
For cream frosting in a bowl add butter and whisk it well. Add icing sugar, cream cheese, vanilla essence and mix well.

7 .
Start assembling your fondant cake but cutting both vanilla sponge cake and classic red sponge cake into two equal slices.

8 .
Take cake add first layer of vanilla sponge cake, drizzle sugar syrup and cover it with butter cream evenly. Now place classic red classic sponge cake and repeat the same layering process two more times. Chill it for one hour.

9 .
Take fondant add any gel color of your choice, just add few drops and knead it well in your fondant. Use icing sugar so it doesn’t stick.

10 .
Roll out fondant into a sheet and place it on top of your cake. Cut the excess and smooth it out from all the sides and decorate according to your creativity and choice. Use sugar syrup to stick your decor on cake.

11 .
Your yummy fondant cake is ready to be the star of your celebrations.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
اسفنج کیک بنانے کے لئے ایک باؤل میں انڈوں کی سفید ی ڈال کر اچھی طرح پھینٹ لیں۔ اب اس میں آئسنگ شوگر، انڈوں کی زردی، ونیلا ایسنز اور کھانے کا رنگ ڈال کر دو منٹ مزید پھینٹ لیں۔پھر اس میں میدہ، بیکنگ پاؤڈر، بیکنگ سوڈا اور دودھ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔اب نو انچ کے بیکنگ پین میں اسفنج کیک بیٹر ڈالیں اور پہلے سے گرم اوون میں ایک سو اسی کے درجہ حرارت پر پچیس منٹ بیک کر لیں، فروسٹنگ سے پہلے کیک کو ٹھنڈا کر لیں۔

2 .
بٹر ملک بنانے کے لئے ایک باؤل میں دودھ اور سرکہ ڈال کر مکس کریں اور پانچ منٹ تک سائیڈ پر رکھ دیں یا جب تک گاڑھا ہوجائے،بٹر ملک تیارہے۔

3 .
ریڈ اسفنج بنانے کے لئے ایک باؤل میں انڈے اورآئسنگ شوگر ڈال کر پھینٹ لیں۔اب اس میں مکھن اور ونیلا ایسنز ڈال کر پھینٹ لیں۔پھر ایک دوسرے باؤ ل میں میدہ، بیکنگ پاؤڈر، نمک، کافی پاؤڈر اور بٹر ملک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ اب ایک دوسرے باؤل میں بیکنگ سوڈا اور سرکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے اس مکسچر کو کیک بیٹر میں ڈالیں اور مکس کر لیں۔پھر نو انچ کے بیکنگ پین میں اسفنج کیک بیٹر ڈالیں اور پہلے سے گرم اوون میں ایک سو اسی کے درجہ حرارت پرتیس سے چالیس منٹ بیک کر لیں، فروسٹنگ سے پہلے کیک کو ٹھنڈا کر لیں۔ نوٹ: کیک کے درمیان ٹوتھ پک ڈال کر نکا ل لیں اگر ٹوتھ پک صاف ہے تو اس کا مطلب کہ کیک اندر سے پک گیا ہے۔

4 .
فونڈنٹ بنانے کے لئے ایک ڈبل بوائلر میں پانی اور جیلیٹن ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔جب سب کچھ اچھے سے مکس ہوجائے تو فوری چولہے سے اتار لیں۔اب اسی ڈبل بوائلر میں پانی اور لیکوڈ گلوکوز ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔

5 .
اب ایک بورڈپر آئسنگ شوگر، گرم پانی،جیلیٹن مکسچر، گلوکوز مکسچر، ونیلا ایسنز، گلیسرین اور کارن فلار ڈال کر مکس کریں۔ اب ڈو کو اچھی طرح گوندھتے جائیں جب تک ڈو نرم ہوجائے۔پھر اس ٖ کو کلنگ میں ڈھک کر رکھ دیں تاکہ فونڈنٹ خشک نہ ہوجائے، فونڈنٹ کیک تیار ہے۔آپ فونڈنٹ کو ایک ہفتے تک فریج تک فریج میں رکھ سکتے ہیں لیکن استعمال کرنے سے پہلے تیس سیکنڈ مائیکروویو کر لیں۔

6 .
کریم فروسٹنگ بنانے کے لئے ایک باؤ ل میں مکھن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں آئسنگ شوگر، کریم چیز اور ونیلا ایسنز ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
ونیلا اسفنج کیک اور کلاسک ریڈ اسفنج کیک کو دو برابرسلائسز میں کاٹ لیں۔

8 .
اب کیک پر پہلے ونیلا اسفنج کیک کی تہہ لگائیں اور اس پر شوگر سیرپ ڈال کر بٹر کریم اچھی طرح لگا لیں۔ پھر اس پر کلاسک ریڈ اور کلاسک اسفنج کی تہہ لگائیں، اسی عمل کو دو بار اور دہرا کر ایک گھنٹے کے لئے ٹھنڈا ہونے دیں۔

9 .
پھر فونڈنٹ لے کر اس میں اپنی مرضی سے کوئی جیل کلر کے چند قطرے ڈالیں اور گوند ھ لیں۔فونڈنٹ بناتے ہوئے آئسنگ شوگر کا استعمال کریں تاکہ وہ چپکے نہ۔

10 .
اب فونڈنٹ کو بیل کر اس سے کیک مکمل طور ڈھانپ لیں اور فونڈنٹ کو اچھے سے کیک پر بٹھا لیں اور مرضی کے مطابق سجا لیں۔کسی بھی قسم کی سجاوٹ کو کیک پر چپکانے کے لئے شوگر سیرپ کا استعمال کریں۔

11 .
مزیدار فونڈنٹ کیک تیار ہے۔

Recipe Tips