Recipes

More

Besan Ke Altay Paltay Recipe

Besan Ke Altay Paltay Recipe

  • PREP TIME
    5
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    2

Besan Ke Altay Paltay is a perfect meal for your dinner and lunch. Dipped in gravy, these juicy besan delights taste wonderful and delicious. Try this easy and on budget Besan ke Altay Paltay Recipe By SopperChef and share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a blender add gram flour, chilies, salt, turmeric, red chili powder, oil, and water and blend it into fine batter.

2 .
Heat a nonstick pan, pour half cup of batter on it and spread evenly in circular motion, cook on low flame for 2 to 3 minutes or until light golden. Fold it into 3 folds gently to make a roll like shape. Take it off the flame.

3 .
Cut the altay platay in diamond shapes and set aside.

4 .
For gravy heat oil in a pan add cumin seeds, curry leaves and sauté for a minute. Now add onion paste and mix. Add ginger garlic paste and cook for 2 minutes. Add tomato puree and cook until it starts to leave oil.

5 .
Now, add salt, red chili powder, Turmeric powder, cumin powder, coriander powder and cook for 2 to 3 minutes. Add yogurt and cook it for 4 to 5 minutes on medium low flame. Add water as required.

6 .
Lastly add diamond shaped altay paltay in this gravy and cook for 2-3 minutes, mixing gently.

7 .
Dish it out and garnish with coriander leaves and green chilies. Your tasty altay paltay is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک بلینڈ ر میں بیسن، مرچیں، نمک، ہلدی،لال مرچ پاؤڈر، کھانے کا تیل اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔

2 .
اب ایک پین گرم کرکے اس پر آدھا بیٹر پھیلائیں اور ہلکی آنچ پر دو سے تین منٹ یا لائٹ گولڈن ہونے تک پکائیں۔پھر ان کو تین بار رول کی شکل میں لپیٹ لیں اور چولہا بند کر دیں۔

3 .
پھر ان کوہیرے نما شکل میں کاٹ لیں۔

4 .
گریوی بنانے کے لئے ایک پین میں ذیرہ اور کڑی کے پتے ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔اب اس میں پیاز پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر دو منٹ پکائیں۔ اب اس میں ٹماٹر ڈال کر آئل چھوڑنے تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا مپاؤڈر ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔ پھر اس میں دہی ڈال کر چار سے پانچ منٹ درمیانی آنچ پر پکائیں (اگر ضرورت ہوتو پانی بھی ڈالیں)۔

6 .
پھر اس گریوی میں الٹے پلٹے ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔

7 .
سبز مرچوں اور دھنیے کے پتوں سے گارنش کرکے سرو کریں۔

Recipe Tips