Winter is incomplete without Gajar Ka Halwa. This winter add a crunchy twist and make Gajar Ka Halwa Tart. The sweet and crunchy combo is worth trying but don’t forget to share your feedback with us. ...
Read More
Winter is incomplete without Gajar Ka Halwa. This winter add a crunchy twist and make Gajar Ka Halwa Tart. The sweet and crunchy combo is worth trying but don’t forget to share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for tarts:
  • 2 cups All-purpose flour
  • 1 tsp Salt
  • 3 tbsp Butter
  • Water for kneading
  • Ingredients for halwa:
  • 2kg Carrots
  • 1 & 1/2 liter Milk
  • 1/2 cup Ghee
  • 1 cup Sugar
  • 1 cup Khoya
  • 1/4 tsp Cardamom powder
  • 1/4 cup Almonds
  • 1/4 cup Pistachio
  • 1/4 cup Cashew
  • 2 tbsp Oil
  • Directions for tarts:
  • In a bowl add flour, salt, butter and mix well.
  • Add water gradually and knead normal consistency dough. Refrigerate for 20 minutes.
  • Then roll out the dough and cut it with cutter according to the tart mold.
  • Grease the tart with butter and place dough in it. Prick it with help of a fork.
  • Bake them in a preheated oven for 20-25 minutes at 180 degrees. Tarts are ready.
  • Directions for gajar halwa:
  • Take carrots peel and grate them. Set aside.
  • In a pan add grated carrots and milk and bring it to boil. Then mix on a low medium flame.
  • Carrots will cook in the milk and the milk starts to reduce and evaporate.
  • Now cook on high flame until milk dries out and keep stirring.
  • Then add sugar, ghee, cardamom powder and give it a mix.
  • Keep stirring and cook on a high flame for 8-10 minutes then add khoya and mix well. Halwa is ready.
  • In a separate pan heat oil and roast dry fruits in it for 2 to 3 minutes.
  • Serve halwa in prepared tarts and sprinkle dry fruits on top.
  • Your gajar ka halwa in tarts are ready to serve.

Preparation Time:

20-30 minutes

Cooking Time:

35-40 minutes

Serve:

5-6 persons

ٹارٹ بنانے کے اجزاء:
میدہ 2کپ
نمک 1چائے کا چمچ
مکھن 3کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
حلوہ بنانے کے اجزاء:
گاجریں 2کلو
دودھ 1اورآدھا لیٹر
گھی آدھا کپ
چینی 1کپ
کھویا 1کپ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
بادام 1چوتھائی کپ
پستہ 1چوتھائی کپ
کاجو 1چوتھائی کپ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ

ٹارٹ بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک اور مکھن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور تھوڑا تھوڑا پانی ڈال کرنرم ڈو گوندھ لیں اور بیس منٹ فریج میں رکھ دیں۔
اب ڈو کو بیل کر سانچے کے سائز کے مطابق کٹر کی مدد سے کاٹ لیں۔
پھر ٹارٹ کو مکھن سے گریس کریں اور اس میں ڈوڈال کر کانٹے کی مدد سے
اب پہلے سے گرم اوون میں ایک سو اسی درجہ حرارت پر بیس سے پچیس منٹ بیک کرلیں، ٹارٹ تیار ہے۔
گاجر کا حلوہ بنانے کی ترکیب:
گاجروں کو چھیل کر کاٹ لیں او ر سائیڈ پررکھ دیں۔
اب ایک پین میں گاجریں اور دودھ ڈال کر ابال لیں اور ہلکی آنچ پر مکس کرلیں۔
پھرگاجروں کو دودھ میں تب تک پکائیں جب تک دوددھ خشک ہوجائے۔
اب تیز آنچ پر پکائیں اور چمچ سے ہلاتے رہیں۔
پھر اس میں چینی، گھی اور الائچی پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب تیز آنچ پر مسلسل ہلاتے رہیں اور آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔
پھر کھویا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، حلوہ تیار ہے۔
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے دو سے تین منٹ خشک میوے روسٹ کر لیں۔
پھر تیار کئے ہوئے ٹارٹ میں حلوہ ڈالیں اور اس پر خشک میوے چھڑک دیں۔
مزیدار گاجر کا حلوہ ٹارٹ تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

20-30 منٹ

پکانے کا وقت :

35-40 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *