Giving a tasty twist to our daily Daal Recipe. Daal with chicken kabab is a quick yet tasty recipe for lunch. Do give this recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Giving a tasty twist to our daily Daal Recipe. Daal with chicken kabab is a quick yet tasty recipe for lunch. Do give this recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Daal Kabab Recipe
  • Ingredients for Kabab:
  • 1/2 kg Chicken mince
  • 1 cup Onion (finely chopped)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/4 tsp Garam masala powder
  • 1/2 tsp Cumin powder
  • 1 tsp Coriander grounded
  • 1 tsp Turmeric powder
  • 2 tbsp Oil
  • 3 tbsp Coriander green
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Green chilies
  • 1/2 cup Chickpea powder (roasted)
  • 1 tbsp Red chili flakes
  • 1 Egg
  • Ingredients for gravy:
  • 1 cup Yellow lentil
  • 1 cup Red lentil
  • 1 cup Onion (chopped)
  • 1 cup Tomatoes (blended)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/2 tsp Garam masala
  • 1 tsp Turmeric powder
  • Salt to taste
  • Ingredients for tarka:
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 2 tbsp Oil
  • 1 Bay leaf
  • 5-6 Red chilies whole
  • Directions for kabab:
  • In a bowl add chicken mince, onion, ginger garlic paste, garam masala, cumin powder, coriander powder, salt, green chilies, chickpea powder, chili flakes and red chili powder.
  • Mix all these ingredients well, grease your hands then make small oval shape mini kabab.
  • Deep fry in oil until light golden brown. Set aside.
  • Directions for gravy:
  • Soak both lentils together for half an hour.
  • In a pan heat oil, add chopped onion and cook for 3 to 4 minutes.
  • Then add ginger garlic paste and mix it well.
  • Add red chili powder, turmeric, salt and cook for 5 to 6 minutes.
  • Then add tomato puree, lentils, water as required and mix well.
  • Cook on low flame for 30 to 40 minutes until its lentil is fully tender.
  • In a pan heat oil, add cumin , red chilies, bay leaf and give it a good stir until cumin is light golden brown.
  • Your tarka is ready. Pour on your prepared dish and serve.
  • Preparation time: 15-20 minutes
  • Cooking time: 35-40 minutes
  • Serving: 5-6 persons

چکن قیمہ آدھا کلو
پیاز 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کٹا ہوادھنیا 1چائے کا چمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
سبز دھنیا 3کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
بیسن آدھا کپ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
انڈہ 1عدد
گریوی کے اجزاء:
دال مونگ 1کپ
دال مسور 1کپ
پیاز 1کپ
بلینڈ کئے ہوئے ٹماٹر 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کاچمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
تڑکا کے اجزاء:
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
کڑی پتا 1عدد
ثابت لال مرچیں 5-6عدد
کباب بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں چکن قیمہ، پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، گرم مصالحہ، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، نمک، سبزمرچیں،بیسن،کٹی لال مرچ اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔
اب ہاتھوں کو گریس کر کے تیار کئے ہوئے مکسچر سے انڈے کی شکل کے کباب بنا کر لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں، کباب تیار ہیں۔
گریوی بنانے کی ترکیب:
دال مونگ اور دال مسور کو آدھے گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈالیں اور تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں لال مرچ پاؤڈر، ہلدی اور نمک ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، دالیں اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب دالوں کو ہلکی آنچ پر تیس سے چالیس منٹ اچھی طرح گلنے تک پکائیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ذیرہ، لال مرچیں اور کڑی پتا ڈال کر لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک مکس کرتے جائیں، گریوی تیار ہے۔
گریوی کو تیار کئے ہوئے کبابوں پر ڈال دیں۔
تیاری کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 35-40منٹ
افراد: 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *