1/2 tsp White cumin

Instructions for Chicken Haleem

1- Soak mash pulses, lentils, mash, rice,wheat grains in water for an hour.

  • Ingredients for Chicken Haleem

      200 gm Boiled chicken (bone less)
    • 50 Mash Pulse,
    • 50 gm Moong beans,
    • 50 gm lentil pulse,
    • 50 gm Rice
    • 50 gm Wheat seeds
    • 1/2 tsp Ginger garlic paste

      4 Green chilies

    • Salt (As Needed)
    • 2 tbsp Crushed red pepper
    • 1/2 tsp White powdered cumin
    • 1/2 tsp Coriander
    • 1/2 tsp Turmeric powder
    • Water (As required)
    • 1 Onion
    • 1/4 cup Fresh lemon juice
    • 1/2 cup Oil
    • 2- Put all of it in a vessel and boil it till it makes foam.
    • 3-Remove the foam and add salt, turmeric and boil it for 15-20 minutes. Now blend it in the blender to make paste.
    • 4-Boil boneless chicken and make tiny little fibers of it.
    • 5-Now add oil, onions, turmeric, white cumin and cook it till deep fry.
    • 6-Add chopped green chilies, ginger & garlic paste, salt, white cumin crushed, powdered coriander, chicken fibers, all the pulses, rice, wheat paste and cook it.
    • 7-Add the lemon juice and cook it for four to five minutes.
    • 8-Your Murgh Haleem is ready. Garnish it with ginger, lemon slices, fried onions and green chilies.

      Prepartion Time: 1 hour 30 minutes

    • serve: 2-3

مُرغ حلیم اجزاء

  • چکن بون لیس(اُبلا ہوا) ۲۰۰ گرام
  • دال ماش، مونگ، مسور، چنا ۵۰، ۵۰ گرام
  • چاول ۵۰ گرام
  • گندم کے دانے ۵۰ گرام
  • ادرک لہسن کا پیسٹ ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • ہری مرچ چار عدد
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • لال مرچ پیسی ہوئی دو کھانے کے چمچ
  • سفید زیرہ پیسا ہوا ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • ؂دھنیا پیسا ہوا ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • ہلدی ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • پانی حسبِ ضرورت
  • پیاز ایک عدد
  • تازہ لیموں کا رس ایک چوتھائی کپ
  • آئل آدھا کپ
  • سفید زیرہ ثابت آدھا چائے کا چمچ

مُرغ حلیم ترکیب

دال چنا،مونگ، مسور،ماش ،چاول،گندم کے دانے کو ایک گھنٹہ پانی میں بھیگو کر رکھ دیں۔بھیگی ہوئی دالیں، چاول، گندم کو پانی میں ڈال کر جھاگ آنے تک اُبال لیں۔جھاگ اُتار کر نمک، ہلدی ڈال کر پندرہ سے بیس منٹ تک اُبال کر بلینڈر میں پیس لیں۔بونلیس چکن کو اُبال کر چھوٹے چھو ٹے ریشے کر لیں۔پکانے والے برتن میںآئل، پیاز،سفید زیرہ ثابت ڈال کر لائٹ براوٗن ہونے تک فرائی کرلیں۔اب ہری مرچ کٹی ہوئی، ادرک لہسن کا پیسٹ، نمک،سفید زیرہ پیسا ہوا، دھنیا پیسا ہوا، چکن کے ریشے،پیسی ہوئی دالیں،چاول، گندم کا پیسٹ ڈال لیں۔ لیمو ں کا رس ڈال کر چار سے پانچ منٹ تک پکایں۔آپکا مزے دار مُرغ حلیم تیار ہے۔
گارنش(ادرک، لیموں، براؤن پیاز، ہری مرچ)

پکا نے کا وقت :1 گھنٹہ 30منٹ
افراد : 3-2 عدد

Download Now

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *