Ingredients for Chicken Haleem

  • Boiled chicken (bone less) 200 g
  • Mash Pulse, Mung bean, lentil pulse, gram 50, 50 gram
  • Rice 50 grams
  • Wheat seeds 50 grams
  • Ginger garlic paste ½ tsp
  • Green peppers four pcs
  • Salt to taste
  • Crushed red pepper 2 tbsp
  • White powdered cumin ½ tsp
  • Coriander ½ tsp
  • Turmeric ½ tsp
  • Water as required
  • Onions 1pc
  • Fresh lemon juice ¼ cup
  • Oil ½ cup
  • White cumin (whole) ½ tsp

Ingredients for Chicken Haleem

Soak mash pulses, lentils, mash, rice, in water for an hour. Put all of it in a vessel and boil it till it makes foam. Remove the foam and add salt, turmeric and boil it for twenty minutes. Now blend it in the blender to make paste. Boil boneless chicken and make tiny little fibers of it. Now add oil, onions, turmeric, white cumin and cook it till deep fry. Add green pepper chopped, ginger & garlic paste, salt, white cumin crushed, powdered coriander, chicken fibers, all the pulses, rice, wheat paste and cook it. Add the lemon juice and cook it for four to five minutes. Your Murgh Haleem is ready. Garnish it with ginger, lemon, fried oninon and green chopped pepper.

اجزاء

  • چکن بون لیس(اُبلا ہوا) ۲۰۰ گرام
  • دال ماش، مونگ، مسور، چنا ۵۰، ۵۰ گرام
  • چاول ۵۰ گرام
  • گندم کے دانے ۵۰ گرام
  • ادرک لہسن کا پیسٹ ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • ہری مرچ چار عدد
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • لال مرچ پیسی ہوئی دو کھانے کے چمچ
  • سفید زیرہ پیسا ہوا ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • ؂دھنیا پیسا ہوا ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • ہلدی ڈیڑھ چائے کے چمچ
  • پانی حسبِ ضرورت
  • پیاز ایک عدد
  • تازہ لیموں کا رس ایک چوتھائی کپ
  • آئل آدھا کپ
  • سفید زیرہ ثابت آدھا چائے کا چمچ

ترکیب

دال چنا،مونگ، مسور،ماش ،چاول،گندم کے دانے کو ایک گھنٹہ پانی میں بھیگو کر رکھ دیں۔بھیگی ہوئی دالیں، چاول، گندم کو پانی میں ڈال کر جھاگ آنے تک اُبال لیں۔جھاگ اُتار کر نمک، ہلدی ڈال کر پندرہ سے بیس منٹ تک اُبال کر بلینڈر میں پیس لیں۔بونلیس چکن کو اُبال کر چھوٹے چھو ٹے ریشے کر لیں۔پکانے والے برتن میںآئل، پیاز،سفید زیرہ ثابت ڈال کر لائٹ براوٗن ہونے تک فرائی کرلیں۔اب ہری مرچ کٹی ہوئی، ادرک لہسن کا پیسٹ، نمک،سفید زیرہ پیسا ہوا، دھنیا پیسا ہوا، چکن کے ریشے،پیسی ہوئی دالیں،چاول، گندم کا پیسٹ ڈال لیں۔ لیمو ں کا رس ڈال کر چار سے پانچ منٹ تک پکایں۔آپکا مزے دار مُرغ حلیم تیار ہے۔
گارنش(ادرک، لیموں، براؤن پیاز، ہری مرچ)

Download Now
  
  

Chicken Haleem

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *