Our take on this famous middle eastern dessert. It looks great and tastes wonderful. Give it a try. ...
Read More
Our take on this famous middle eastern dessert. It looks great and tastes wonderful. Give it a try.
Less Content
  • Ingredients:
  • 3 Eggs
  • 1 ½ cup Semolina
  • ½ cup Sugar
  • 1 tsp Baking powder
  • ½ cup Cream
  • 1 cup Oil
  • 1 tsp Vanilla essence
  • 1/3 cup Milk
  • Cream ingredients:
  • 2 cups Milk
  • 4 tbsp Corn Starch
  • 4 tbsp Sugar
  • ½ cup Cream
  • ½ tsp Vanilla essence
  • 2 cups Sugar Syrup
  • Sugar syrup:
  • 1 & ½ cup sugar
  • 2 cups Water
  • - Directions:
  • - In bowl add eggs and beat well. Add sugar mix it well for few minutes. Then add oil, mix it well.
  • Now add cream, vanilla essence, semolina, crushed coconut, baking powder and mix it well. Add milk, mix it well. Divide batter into two equal portions.
  • - Grease the baking pan and pour one part of the batter then bake it for 13 minutes at 180°C.
  • - In a pan add milk, bring to boil then add corn starch, stir continuously & bring it to boil until thickens. Off the flame then add cream and vanilla essence. Mix it well. Divide cream mixture into two equal parts as well. Add coco powder in one part of the cream batter and pour it immediately over the baked cake, then pour remaining cake batter. Bake it again for 18-20 minutes at 180°C OR until the skewer comes out clean.
  • - In a pan add sugar and water let it cook until thickens. Sugar syrup is ready.
  • - Pour it on baked cake and refrigerate it for 4-6 hours.

Preparation Time:

35 minutes

Cooking Time:

25 minutes

Serve:

08-10 persons

کیک کے اجزاء:
انڈے 3
سوجی ڈیڑھ(1.5) کپ
چینی آدھا کپ
بیکنگ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کریم آدھا کپ
کھانے کا تیل 1کپ
ونیلا ایسنز 1چائے کا چمچ
دودھ 1تہائی
کریم کے اجزاء:
دودھ 2کپ
کارن سٹارچ 4کھانے کے چمچ
چینی 4کھانے کے چمچ
کریم آدھا کپ
ونیلا ایسنز آدھا چائے کا چمچ
شِیرے کے اجزاء:
چینی ڈیڑھ(1.5) کپ
پانی 2کپ

ترکیب:
ایک باؤل میں انڈے اچھی طرح سے پھینٹ لیں۔
پھر اس میں ایک ایک کر کے کیک کے اجزاء اچھی طرح سے مکس کر لیں ، اور بیٹر کو دو برابر حصوں میں تقسیم کردیں ۔
اب بیکنگ پین کو گریس کر لیں اور آدھا بیٹر ڈال کر 13منٹ کے لئے 180'Cپر بیک کر لیں ۔
اب ایک پین لیں اس میں دودھ کو ابلنے تک گرم کریں ۔
پھر اس میں کارن سٹارچ ڈالیں اور بیٹر کو مسلسل ہلاتے جائیں جب تک بیٹر گاڑھا نہ ہوجائے ۔
چولہا بند کردیں اور بیٹر میں کریم ونیلا ایسنز ڈال کر اچھی طرح سے مکس کر لیں ۔
پھر اس بیٹر کو بھی دو حصوں میں تقسیم کر لیں ، ایک حصے میں کو کو پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح سے مکس کریں ۔
اور فوراََن اسے بیکڈ کیک پر ڈالیں، اور اس پر بچا ہوا کیک بیٹر ڈال دیں اور180'Cپر 18سے20منٹ تک بیک کر لیں ۔
یا پھر جب تک ٹوتھ پِک صاف نہ نکلے۔
ایک پین لیں اس میں چینی ڈالیں اور گاڑھا ہونے تک پکائیں۔شِیرہ تیار ہے ، اب اس شِیرے کو بیکڈ کیک پر ڈالیں اور 4سے 6گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔
کیک تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

35 منٹ

پکانے کا وقت :

25 منٹ

افراد :

8-10 افراد

Basbousa (Semolina Cake) Recipe

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *