zarda rice a traditional dessert recipe with all the healthy ingredients. This zarda recipe is cooked with all the traditional ingredients and its taste is simply amazing. Give this zarda recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
 zarda rice a traditional dessert recipe with all the healthy ingredients. This zarda recipe is cooked with all the traditional ingredients and its taste is simply amazing. Give this zarda recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Coconut Zarda
  • Rice Guard Sella 2 cups
  • Sugar 2 cups
  • Cardamoms 4-5
  • Cloves 6-7
  • Coconut milk 1/4 cup
  • Coconut crushed as required
  • Murabba 1/4 cup
  • Coconut slices 1/4 cup
  • Dry dates (deseed) 5-6
  • Ashrafi (green & red) 1/4 cup
  • Raisins 1/4 cup
  • Khoya 1/2 cup
  • Desi ghee 1/2 cup
  • Yellow food color as required
  • Directions:
  • In a bowl add water and soak rice for 90 minutes as per the instructions on the pack.
  • Now in a pan simmer water, add cloves, cardamom, yellow food color, soaked rice and cook until 80% done. Strain and set aside.
  • In a pan heat ghee, add layer of boiled rice, sugar and repeat this layering process.
  • Drizzle milk on top, cover lid and simmer for 5 to 8 minutes or until sugar melts.
  • Now top it with dry dates, murabba, raisins, ashrafi, coconut slices, coconut crushed, khoya and cover the lid again.
  • Simmer again on medium low flame for about 10 minutes and your zarda is ready.
  • Serve steamy tasty coconut zarda and enjoy your meal.
  • Preparation time: 10-15 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 3-4 persons

کوکونٹ زردہ رسپی
Rice Guard Sella 2کپ
چینی 2کپ
الائچی 4-5عدد
لونگ 6-7عدد
کوکونٹ ملک 1چوتھائی کپ
کٹی ہوا کھوپرا حسبِ ضرورت
مربہ 1چوتھائی کپ
کوکونٹ سلائس 1چوتھائی کپ
خشک کھجوریں 5-6عدد
اشرفی سبز اور سرخ 1چوتھائی کپ
کشمش 1چوتھائی کپ
کھو یا آدھا کپ
دیسی گھی آدھا کپ
پیلا کھانے کا رنگ حسبِ ضرورت
ترکیب:
پیکٹ پر دی گئی ہدایات کے مطابق چاولوں کو ڈیڑھ گھنٹہ بھگو کر رکھ دیں۔
اب ایک باؤل میں پانی، لونگ، الائچی، پیلا کھانے کا رنگ اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ایک پین میں گھی گرم کرکے اس میں ابلے ہوئے چالوں اور چینی کی تہہ لگائیں۔
اب اسی عمل کو دوبارہ دہرائیں۔
پھر اس پر دودھ ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر پانچ سے آٹھ منٹ چینی پگھلنے تک ابلنے دیں۔
اب اس پر خشک کھجوریں، مربہ، کشمش، اشرفی، کوکونٹ سلائس، کٹا ہوا کھوپرا اور کھویا ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ دیں۔
پھر اس کو درمیانی ہلکی آنچ پر دس منٹ تک ابلنے دیں
مزیدارکوکونٹ زردہ تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *