Umm Ali Recipe: An Egyptian sweet pastry dessert, Umm Ali Recipe. Umm Ali Recipe an equivalent dessert that combines the creaminess and soft crunch of Puff Pastry. Try this quick dessert and let us know how do you like it. ...
Read More
Umm Ali Recipe: An Egyptian sweet pastry dessert, Umm Ali Recipe. Umm Ali Recipe an equivalent dessert that combines the creaminess and soft crunch of Puff Pastry. Try this quick dessert and let us know how do you like it.
Less Content
  • Ingredients:
  • 3 cups Milk
  • 4 tbsp Sugar
  • 1 cup Khoya
  • 1 tbsp Cardamom powder
  • 1 cup Cream
  • 3 tbsp Rose water
  • 1 Egg (beaten)
  • Puff pastry as required
  • Coconut crushed as required
  • Almonds crushed as required
  • Pistachio crushed as required
  • Raisins as required
  • Sugar as required
  • Directions:
  • In a pan boil milk and sugar, khoya, cardamom powder and cook for 10 to 15 minutes.
  • Turn off the flame and add cream. Give it a good whisk and set aside.
  • Preheat the oven at 200 degree. Cut puff pastry into four squares of equal sizes.
  • Place the puff pastry squares flat on a greased baking tray and brush with egg.
  • Bake at 200 degree for 15 to 18 minutes puffed and golden brown.
  • In a dish place baked puff pastry square and sprinkle half of coconut, sugar, pistachio, almond, raisins evenly on top.
  • Layer it again with baked puff pastry squares and sprinkle the rest of coconut, sugar, pistachio, almond and raisins on it.
  • Pour milk mixture on top and bake at 180 degree for 15 to 20 minutes.
  • Garnish with chopped almonds, pistachio and coconut. Can be served hot or cold.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

30 minutes

Serve:

6 persons

اجزاء:
دودھ 3کپ
چینی 4کھانے کے چمچ
کھویا 1کپ
الائچی پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کریم 1کپ
گلاب کا عرق 3کھانے کے چمچ
پف پیسٹری حسبِ ضرورت
پھینٹا ہوا انڈہ 1عدد
کٹا ہوا کھوپرا حسبِ ضرورت
کٹے ہوئے بادام حسبِ ضرورت
کٹا ہوا پستہ حسبِ ضرورت
کشمش حسبِ ضرورت
چینی حسبِ ضرورت

ترکیب:
ایک باؤل میں دودھ، چینی، کھویا اور الائچی پاؤڈر ڈال کر دس منٹ کے لئے پکا لیں۔
اب چولہا بند کر کے اس میں کریم ڈالیں اور اچھی طرح مکس کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر اوون کو 200کے ٹمپریچر پر گرم کر لیں اور پف پیسٹری کو چار برابر حصوں میں کا ٹ لیں۔
اب پف پیسٹری کو گریس کئے ہوئے بیکنگ ٹرے میں رکھ کر انڈے سے برش کریں اور پہلے سے گرم اوون میں گولڈن براؤن ہونے تک بیک کر لیں۔
پھر پف پیسٹریزکو ایک ڈِش میں رکھیں اور اس پر کھوپرا، چینی، پستہ، بادام اور کشمش چھڑک دیں۔
اب پھر پف پیسٹریز کی ایک لئیر لگائیں اور اس پر بھی کھوپرا، چینی، پستہ، بادام اور کشمش چھڑک دیں۔
پھر اس پر تیار کیا ہوا دودھ کا مکسچر ڈالیں۔
اب اس پر کھوپرا، پستہ، بادام کے ساتھ گارنش کر کے 180کے ٹمپریچر پر پندرہ سے بیس منٹ کے لئے بیک کر لیں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

30 منٹ

افراد :

افراد 6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *