Turkish style Mutton BBQ Recipe is for all the people who love Turkish cuisine. Do try this unique Turkish Mutton BBQ Recipe and let us know your feedback. ...
Read More
Turkish style Mutton BBQ Recipe is for all the people who love Turkish cuisine. Do try this unique Turkish Mutton BBQ Recipe and let us know your feedback.
Less Content
  • Turkish Mutton Tikka
  • Ingredients for mutton:
  • Mutton chest (ribs part) 1 kg
  • Salt to taste
  • Black pepper powder 2 tbsp
  • Ingredients for marination:
  • Onion paste 1/2 cup
  • Red chili powder 2 tbsp
  • Salt to taste
  • Coriander fresh (chopped) 1 cup
  • Oil 1 cup
  • Turmeric 1/2 tsp
  • Cumin powder 1/2 tsp
  • Garam masala powder 1/4 tsp
  • Directions:
  • Take a whole rib piece of mutton, with knife separate the meat from bones and set aside.
  • Cover boneless mutton piece with cling sheet and ham it to make it thin and even.
  • Sprinkle salt and black pepper evenly on whole boneless piece.
  • Roll this mutton piece in a cylinder shape, wrap it tightly in cling flip and marinate it for 7 to 8 hours or overnight in refrigerator.
  • In a bowl mix onion paste, oil, red chili powder, turmeric, salt, cumin powder, garam masala powder and coriander. With a sharp knife cut it in mini roll shapes and thread these rolls on steel skewers.
  • Now drizzle prepared mixture on top and set aside for 25 to 30 minutes.
  • Heat coals and grill these kababs from each side until completely cooked from each side.
  • Your tasty mutton tikka is ready to serve.
  • Preparation time: 15-20 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 4-5

ترکش مٹن تکہ ریسپی
مٹن کے اجزاء:
مٹن چیسٹ 1کلو
نمک حسبِ ذائقہ
کالی مرچ پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
میرینیشن کے اجزاء:
پیاز پیسٹ آدھا کپ
لال مرچ پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
تازہ دھنیا 1کپ
کھانے کا تیل 1کپ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
ترکیب:
مٹن رِب کا ثابت پیس لیں اور چھڑی کے ساتھ گوشت اور ہڈیاں علیحدہ علیحدہ کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب مٹن بون لیس پیس کو کلنگ شیٹ میں ڈھک کر رکھ دیں۔
پھر اس پیس پر نمک اور کالی مرچ چھڑک دیں۔
اب اس مٹن پیس کو سیلینڈر کی شکل میں رول کر کے سات سے آٹھ گھنٹے میرینیٹ کے لئے فریج میں رکھ دیں۔
پھر اس میں پیاز پیسٹ، کھانے کا تیل، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، نمک، ذیرہ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر اور دھنیا ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب ان کو تیز چھڑی کے ساتھ چھوٹے رولز میں کاٹ لیں اور ان رولز کو سٹیل کی سیخوں پر لگائیں۔
پھر اس پر تیار کیا ہوا مکسچر ڈالیں اور پچیس سے تیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب کوئلے گرم کرکے کبابوں کو دونوں سائیڈوں سے اچھی طرح گرِل کر لیں اور جب تک اچھی طرح پک جائیں۔
مزیدار مٹن تکہ تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *