Yet another Tawa Series Recipe. We bring you Tawa Special Biryani for Dinner menu. Add this finger licking Tawa Special Biryani Recipe now on you Iftari Dinner list. Try it and share your thoughts with us. ...
Read More
Yet another Tawa Series Recipe. We bring you Tawa Special Biryani for Dinner menu. Add this finger licking Tawa Special Biryani Recipe now on you Iftari Dinner list. Try it and share your thoughts with us.
Less Content
  • Ingredients:
  • 2 Cup Rice (Boiled)
  • 500g Chicken
  • 3 Tbsp Oil
  • 1 Tbsp Ginger Garlic Paste
  • Salt To Taste
  • 1 Tbsp Red Chili Powder
  • 1 Tbsp Chili Flakes
  • 1 Tbsp Whole Spices
  • 1 Tsp Cumin Powder
  • 1 Tsp Coriander Powder
  • 1/2 Cup Yogurt
  • 1 Cup Tomato Puree
  • 1/4 Cup Plums
  • 1 Tbsp Mint Leaves
  • 1 Tbsp Coriander Leaves
  • 4 Green Chilies (Sliced)
  • 1/2 Tsp Garam Masala Powder
  • 1/2 Tsp Fenugreek Leaves (Dried)
  • 1/4 Tsp Food Color (Yellow)
  • Garnish ingredients:
  • 2 Tomatoes (Chopped)
  • 4 Green Chilies (Chopped)
  • 1 Tbsp Coriander Leaves
  • 1 Tbsp Mint Leaves
  • For Garnish Ginger (Julienne)
  • 3 Lemon (Sliced)
  • For Garnish Fried Onion
  • Instructions:
  • In a pan heat Oil and add Ginger Garlic Paste and Chicken then cook.
  • Then add Salt, Red Chili Powder, Chili Flakes, Whole Spices, Cumin Powder and Coriander Powder, and cook for two minutes.
  • Add Yogurt, Tomato Puree, Plum, Green Chilies and cook for two to three minutes.
  • Add half cup Water and let it simmer for 5 to 7 minutes and add garnish.
  • Add Tomatoes, Green Chilies, Mint, Coriander Leaves, Lemon and Ginger.
  • Layer it with Rice, garnish and sprinkle Garam Masala Powder and Fenugreek Leaves.
  • Add 1/4 cup Water and Yellow Food Color mixed with 2 tbsp Yogurt on top.
  • Cover it and let it simmer for 8 to 10 minutes.
  • Tawa biryani is ready to serve.

Preparation Time:

35 minutes

Cooking Time:

25 minutes

Serve:

5 person

اجزاء:
ابلے ہوئے چاول 2کپ
چکن 500گرام
کھانے کا تیل 3کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
ثابت مصالحے 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دہی آدھا کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
آلو بخارا 1چوتھائی کپ
پودینے کے پتے 1کھانے کا چمچ
دھنیے کے پتے 1کھانے کا چمچ
ہری مرچیں 4عدد
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
خشک میتھی آدھا چائے کا چمچ
پیلا رنگ 1چوتھائی چائے کا چمچ
گارنش کے اجزاء:
چوپڈ ٹماٹر 2عدد
چوپڈ ہری مرچیں 4عدد
دھنیے کے پتے 1کھانے کا چمچ
پودینے کے پتے 1کھانے کا چمچ
ادرک گارنش کے لئے
لیموں 3عدد
تلا ہوا پیاز گارنش کے لئے

ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور چکن ڈال کر پکائیں۔
اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچ، ثابت مصالحے، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیے کا پاؤڈر ڈال کر دو منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اس میں دہی، پسے ہوئے ٹماٹر، آلو بخارا اور ہری مرچیں ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
اب اس میں پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر پانچ سے سات منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
پھر ڈھکن اٹھا کر اس میں ٹماٹر، ہری مرچیں، پودینہ، دھنیا، لیموں، ادرک، چاول، میتھی،گرم مصالحہ، ٹماٹر، ہری مرچیں،پودینہ، دھنیا، لیموں، ادرک،پانی اور پیلا رنگ ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر آٹھ سے دس منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
اب ڈھکن اتار کر چاول اچھی طرح مکس کریں۔

تیاری کا وقت :

35 منٹ

پکانے کا وقت :

25 منٹ

افراد :

افراد 5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *