Tandoori Tikka Boti Paratha Roll: A complete definition of spices Tandoori Tikka Boti Paratha Roll, has awesome aroma and full of flavors. Give a try and share your experience. ...
Read More
Tandoori Tikka Boti Paratha Roll: A complete definition of spices Tandoori Tikka Boti Paratha Roll, has awesome aroma and full of flavors. Give a try and share your experience.
Less Content
  • Ingredients for tandoori boti:
  • 1 kg Chicken boneless cubes
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 1 tbsp Red chili powder
  • Salt to taste
  • 1 pinch Red food color
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp Chili flakes
  • 1 tbsp Cumin powder
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 1 tsp Garam masala powder
  • 1/2 cup Yogurt
  • 4 tbsp Oil
  • 1/4 tsp Carom seeds
  • Ingredients for green chutney:
  • 6 tbsp Coriander (fresh)
  • 2 tbsp Mint (fresh)
  • 2 Green chilies (fresh)
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 3-4 cloves Garlic
  • Ingredients for tamarind chutney:
  • 2 tbsp Mint
  • 1/2 cup Tamarind pulp
  • Salt to taste
  • 2 tbsp Plum pulp
  • 1/2 tbsp Chili flakes
  • Salt to taste
  • Directions for tandoori boti:
  • In a bowl add lemon juice, chili powder, salt, food color, ginger garlic paste, chili flakes, cumin, coriander, garam masala, yogurt, oil and carom seeds.
  • Mix all these ingredients well and marinate chicken in it for 6 hours or overnight.
  • Take skewers and thread chicken cubes on it.
  • Cook on charcoal for 5 to 7 minutes or cook on tawa for 10 to 12 minutes.
  • Then smoke the chicken tandoori boti for 2 to 3 minutes.
  • Directions for chutney:
  • In a blender add coriander, mint, green chilies, salt, red chili powder and garlic.
  • Blend all these ingredients well until well combined and set aside.
  • Directions for tamarind chutney:
  • In a blender add mint, tamarind pulp, plum pulp, salt and chili flakes.
  • Blend all these ingredients well until well combined and set aside.
  • Assembling:
  • Take one paratha and spread prepared green chutney on it evenly.
  • Then top it with salad and tandoori boti, roll it and serve with tamarind chutney.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

25 minutes

Serve:

4 persons

تندوری بوٹی کے اجزاء:
چکن بون لیس 1کلو
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
سرخ کھانے کا رنگ 1چٹکی
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دہی آدھا کپ
کھانے کا تیل 4کھانے کے چمچ
اجوائن 1چوتھائی چائے کا چمچ
گرین چٹنی بنانے کے اجزاء:
تازہ دھنیا 6کھانے کے چمچ
تازہ پودینہ 2کھانے کے چمچ
سبز مرچیں 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
لہسن کی جویں 3-4عدد
املی چٹنی بنانے کے اجزاء:
پودینہ 2کھانے کے چمچ
املی آدھا کپ
نمک حسبِ ذائقہ
کٹی لال مرچ آدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ

تندوری بوٹی ترکیب:
ایک باؤل میں لیموں کا رس، لال مرچ پاؤڈر، نمک، سرخ کھانے کا رنگ، ادرک لہسن پیسٹ، کٹی لال مرچ، ذیرہ، دھنیا، گرم مصالحہ، دہی، کھانے کا تیل اور اجوائن ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور چکن کو اس میں میرینیٹ کر کے چھ گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
اب سیخوں پر چکن لگا کر کوئلوں پر پانچ سے سات منٹ کے لئے پکائیں یا توے پر دس سے بارہ منٹ کے لئے پکائیں۔
اب چکن تندوری بوٹی کو دو سے تین منٹ کوئلے کا دھواں دیں۔
سبز چٹنی ترکیب:
ایک بلینڈر میں دھنیا، پودینہ، سبز مرچیں، نمک، لال مرچ پاؤڈر اور لہسن ڈال کر تمام اجزااچھی طرح بلینڈ کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
املی چٹنی ترکیب:
ایک بلینڈر میں پودینہ، املی، آلو بخارے کا گودا، نمک اور کٹی لال مرچ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح بلینڈ کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
اسمبلنگ:
ایک پراٹھا لے کر اس پر اچھی طرح سبز چٹنی پھیلا دیں۔
اب اس پر سلاد اور تندوری بوٹی رکھ کر رول کر کے املی چٹنی کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

25 منٹ

افراد :

افراد 4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *