Tandoori Dal Tadka: Make this tempting tandoori dal tadka enriched with protein and fiber. Giving a tandoori touch to our simple daal will make it more appetizing. Try our tandoori dal tadka recipe at home and share your feedback with us. ...
Read More
Tandoori Dal Tadka: Make this tempting tandoori dal tadka enriched with protein and fiber. Giving a tandoori touch to our simple daal will make it more appetizing. Try our tandoori dal tadka recipe at home and share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for Daal:
  • 1/2 kg Red lentil
  • 1 cup Onion (chopped)
  • 1 cup Tomatoes (chopped)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • Salt to taste
  • 2 tsp Turmeric powder
  • 1/2 tbsp Red chili powder
  • 1/2 tsp Garam masala powder
  • 2 Green chilies
  • Water as required
  • Ingredients for tarka:
  • 2 tbsp Oil
  • 1 tsp Cumin seeds
  • 1 tsp Red chili powder
  • 6-7 Red chilies whole
  • 1 Bay leaf
  • 2 Garlic cloves (cut)
  • Directions for Daal:
  • In pan heat oil, then add onion and cook until translucent in color.
  • Then add ginger garlic paste, tomatoes and cook for 3 to 4 minutes.
  • Then add salt, turmeric, red chili powder and cook for 3 to 4 minutes until tomatoes are soft.
  • Then add red lentil and water as required and let it cook for 20 to 25 minutes until it’s cooked properly.
  • Then add green chilies, garam masala and cook for 3 to 4 minutes. Daal is ready.
  • Directions for tarka:
  • In a pan heat oil, add garlic when it starts getting golden add cumin, whole red chilies, bay leaf and chili powder. Tarka is ready.
  • For tandoori effect:
  • Heat up a clay pot on the stove. Then add daal in clay pot and top it with tarka.
  • Your tandoori masoor daal is ready to serve.

Preparation Time:

20-25 minutes

Cooking Time:

30-35 minutes

Serve:

4-5 persons

دال بنانے کے اجزاء:
دال مسور آدھا کلو
پیاز 1کپ
ٹماٹر 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی پاؤڈر 2چائے کے چمچ
سرخ مرچ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
سبز مرچیں 2عدد
پانی حسبِ ضرورت
تڑکہ کے اجزاء:
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
سرخ مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ثابت سرخ مرچ 6-7عدد
لونگ 1عدد
لہسن کی جویں 2عدد

دال بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز تھوڑی دیر پکا لیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور ٹماٹر ڈال کر تین سے چار منٹ پکا لیں۔
پھر اس میں نمک، ہلدی اور سرخ مرچ پاؤڈر ڈال کر تین سے چار منٹ پکا لیں۔
اب اس میں دال مسور اور پانی ڈال کر بیس سے پچیس منٹ پکائیں۔
پھر اس میں سبز مرچیں اور گرم مصالحہ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں، دال تیا ر ہے۔
تڑکہ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں لہسن ڈال کر گولڈن ہونے دیں اور پھر ذیرہ، ثابت سرخ مرچیں، لونگ اور چِلی پاؤڈر ڈال کر پکالیں، تڑکہ تیار ہے۔
سرو کر نے کی ترکیب:
مٹی کے برتن کو چولہے پر گر م کرلیں اور دال ڈال کر اس پر تڑکہ ڈال دیں۔
مزیدار تندوری دال تیارہے۔

تیاری کا وقت :

20-25 منٹ

پکانے کا وقت :

30-35 منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *