Tandoori chicken shawarma will add a new taste to your regular shawarma. Loaded with tandoori chicken and lip-smacking sauce this shawarma recipe will surly make you eat more. ...
Read More
Tandoori chicken shawarma will add a new taste to your regular shawarma. Loaded with tandoori chicken and lip-smacking sauce this shawarma recipe will surly make you eat more.
Less Content
  • Tandoori shawarma
  • Ingredients for tandoori masala:
  • Cumin seeds (roasted) 2 tbsp
  • Coriander seeds (roasted) 2 tbsp
  • Fennel seeds (roasted) 1 tsp
  • Cinnamon sticks (roasted) 2
  • Green cardamoms (roasted) 14-15
  • Black cardamoms (roasted) 3
  • Cloves (roasted) 1 tsp
  • Black pepper (roasted) 1 tbsp
  • Star anise (roasted) 1
  • Mace (roasted) 1
  • Dried ginger (roasted) 1
  • Red chilie powder 1 tbsp
  • Kashmiri chili powder 1 tbsp
  • Salt 1 & 1/2 tbsp
  • Turmeric powder 1/2 tsp
  • Tatri 1/2 tsp
  • Orange food color 1 tsp
  • Ingredients for dough:
  • All-purpose flour 3 cups
  • Instant yeast 2 tsp
  • Sugar 1 tsp
  • Salt to taste
  • Yogurt 1/4 cup
  • Warm water as required
  • Ingredients for filling:
  • Oil 4-5 tbsp
  • Chicken (boiled & shredded) 2 cups
  • Onion chopped 1/2 cup
  • Cabbage chopped 1 cup
  • Tandoori masala 1 & 1/2 tbsp
  • Salt to taste
  • Ingredients for cream sauce:
  • Cream 1/2 cup
  • Mayonnaise 1 cup
  • Salt to taste
  • Black pepper 1/2 tsp
  • Lemon juice 3 tbsp
  • Garlic paste 1 tbsp
  • Mint (chopped) 2 tbsp
  • Ingredients for assembling:
  • Cheese (mozzarella & cheddar) as required
  • Black olives as required
  • Pizza sauce as required
  • Oregano as required
  • Directions for dough:
  • In a bowl mix flour, salt, sugar and yeast. Then add yogurt, and knead soft dough by gradually adding water.
  • Cover it with cling and let it proof for 1 to 2 hours until double in size.
  • Directions for tandoori masala:
  • Add cumin, coriander, fennel seeds, cinnamon sticks, cardamoms, black cardamom, cloves, star anise, and dried ginger in a grinder.
  • Grind until you get fine powder, transfer in a bowl mix red chili powder, Kashmiri chili powder, salt, turmeric, tatri and orange food color.
  • Your tandoori masala is ready. Set aside.
  • Directions for filling:
  • In a pan heat oil, sauté onion for a minute then add chicken and cabbage.
  • Season it with tandoori masala, salt and set aside. Your filling is ready.
  • Directions for cream sauce:
  • In a bowl add mayonnaise, cream, salt, black pepper, lemon juice, garlic and mint.
  • Mix all these ingredients well and your sauce is ready. Set aside.
  • Assembling:
  • Cut the dough into four equal parts. Roll out one part into thin oval shape.
  • Spread pizza sauce, chicken, cream sauce, olives, cheese and wrap it in shawarma shape.
  • Sprinkle oregano on top, and bake in a preheated oven at 180 degrees for 15 to 20 minutes until light golden brown.
  • You can cook it in a pan as well, cover the lid and let it cook on medium low flame until light golden brown.
  • Your tasty tandoori shawarma is ready to serve.
  • Preparation time: 20 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 3-4 persons

تندوری شوارما ریسپی
تندوری مصالحہ بنانے کے اجزاء:
ذیرہ 2کھانے کے چمچ
دھنیا 2کھانے کے چمچ
سونف 1چائے کا چمچ
دارچینی 2عدد
سبز الائچی 14-15عدد
کالی الائچی 3عدد
لونگ 1چائے کا چمچ
کالی مرچ 1کھانے کا چمچ
بادیان 1عدد
خشک ادرک 1عدد
لال مرچ پاؤڈر 1کھا نے کا چمچ
کشمیری چلی پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
نمک 1اور آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
ٹاٹری آدھا چائے کا چمچ
مالٹا کھانے کا رنگ 1چائے کا چمچ
ڈو بنانے کے اجزاء:
میدہ 3عدد
خمیر 2چائے کے چمچ
چینی 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
دہی 1چوتھائی کپ
گرم پانی حسبِ ضرورت
فلنگ بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 4-5کھانے کے چمچ
ابلا اور باریک کٹا چکن 2کپ
پیاز آدھاکپ
بند گوبھی 1کپ
تندوری مصالحہ 1اور آدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کریم سوس بنانے کے اجزاء:
کریم آدھا کپ
مایونیز 1کپ
نمک حسبِ ذائقہ
کالی مرچ آدھا چائے کا چمچ
لیموں کا رس 3کھانے کے چمچ
لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
پودینہ 2کھانے کے چمچ
اسمبلنگ:
موزریلا، چیڈر چیز حسبِ ضرورت
کالا زیتون حسبِ ضرورت
پیزا سوس حسبِ ضرورت
اوریگانو حسبِ ضرورت
ڈو ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک، چینی اور خمیر ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں دہی ڈال کر تھوڑا تھوڑاپانی ڈالیں اور نرم ڈو گوندھ کر ایک سے دوگھنٹے ڈھک کر رکھ دیں۔
تندوری مصالحہ ترکیب:
ایک گرینڈر میں ذیرہ، دھنیا، سونف، دار چینی، کالی الائچی، لونگ، بادیان اور خشک ادرک ڈال کر اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
اب اس مکسچر کو ایک باؤل میں ڈال کر ا س میں لال مرچ پاؤڈر، کشمیری چلی پاؤڈر، نمک، ہلدی، ٹاٹری اور مالٹا کھانے کا رنگ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں، تدوری مصالحہ تیار ہے۔
فلنگ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈال کر بھون لیں۔
اب اس میں چکن اور بند گوبھی ڈال کر مکس کریں۔
پھر ا س پر تندوری مصالحہ اور نمک چھڑک دیں، فلنگ تیار ہے۔
کریم سوس ترکیب:
ایک باؤ ل میں مایونیز، کریم، نمک، کالی مرچ، لیموں کا رس، لہسن اور پودینہ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں، سوس تیار ہے۔
اسمبلنگ:
ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ لیں
اب اس پر پیزا سوس پھیلا کر اس پر چکن، کریم سو س، کا لا زیون اور چیز ڈال کر شوارما کی شکل میں لپیٹ لیں۔
پھر اس پر اوریگانو چھڑک کر پہلے سے گرم اوو ن میں ایک سو اسی کے ٹمپریچر پر پندرہ سے بیس منٹ بیک کر لیں۔
آپ شوارما کو پین میں ڈھک کربھی پکا سکتے ہیں۔
مزیدار تندوری شوارما تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 20منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *