Tandoori Chicken Biryani a special treat for biryani lover. The lip-smacking tandoori flavor will make you overeat for sure. Try this aromatic Tandoori Chicken Biryani Recipe and share your feedback with us. ...
Read More
Tandoori Chicken Biryani a special treat for biryani lover. The lip-smacking tandoori flavor will make you overeat for sure. Try this aromatic Tandoori Chicken Biryani Recipe and share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for chicken marination
  • 800g Chicken
  • 1 cup Yogurt
  • 2 tbsp Oil
  • 3 tbsp Lemon juice
  • 1/4 tsp Red food color
  • Salt to taste
  • 2 tbsp Red chili powder
  • 1 tsp Garam masala
  • 1 & 1/2 tbsp Red chili flakes
  • 1 & 1/2 tsp Cumin seeds
  • 1 & 1/2 tsp Coriander powder
  • 2 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/4 tsp Carom seeds
  • Ingredients for Biryani:
  • 2 cups Rice (soaked)
  • 1 cup Tomato puree
  • 1 tbsp Whole spices
  • 1/2 cup Oil
  • 2-3 Green chilies (chopped)
  • 1/2 cup Onion (chopped)
  • 1 tsp Cumin seeds
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/2 cup Yogurt
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 1 tbsp Garam masala powder
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 8-7 Dried plums
  • 1/4 tsp Red food color
  • Ingredients for garnish:
  • Tomatoes chopped (as required)
  • Ginger julienne (as required)
  • Coriander fresh chopped (as required)
  • Mint fresh chopped (as required)
  • Lemon slices (as required)
  • Directions:
  • In a bowl mix salt, lemon juice, yogurt, ginger garlic paste, red chili powder, chili flakes, garam masala powder, cumin seeds, coriander powder, carom seeds and food color.
  • Mix well and marinate chicken in it for 4 to 6 hours or overnight.
  • Cook chicken on charcoal until 80% coked and keep aside.
  • In a separate pan add water, salt, oil, whole spices and boil rice until 80% done.
  • In another pan heat oil, add onion, cumin seeds, green chilies and cook until light golden brown.
  • Add yogurt, ginger garlic paste, tomato puree, salt, red chili powder, coriander powder, garam masala and cook for 5 to 7 minutes.
  • Add plums, cooked chicken, garnish and mix well. Make layers of rice, chicken, garnish, then drizzle food color on top.
  • Let it simmer on medium low flame for 12 to 15 minutes. Your biryani is ready to serve.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

1 hour

Serve:

4-5 persons

چکن میرینیشن کے اجزاء:
چکن 800گرام
دہی 1کپ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
لیموں کا رس 3کھانے کے چمچ
لال کھانے کا رنگ 1چوتھائی چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
کٹی لا ل مرچیں 1اور آدھا کھانے کا چمچ
ذیرہ 1اور آدھا چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1اور آدھا چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
اجوائن 1چائے کا چمچ
بریانی بنانے کے اجزاء:
چاول 2کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
ثابت مصالحے 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل آدھا کپ
سبز مرچیں 2-3عدد
پیاز آدھا کپ
؁ذیرہ 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
دہی آدھا کپ
نمک حسب ِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
خشک آلو بخارا 7-8عدد
سرخ کھانے کا رنگ 1چوتھائی چائے کا چمچ
گارنش کے اجزاء:
ٹماٹر حسبِ ضرورت
لہسن حسبِ ضرورت
تازہ دھنیا حسبِ ضرورت
تازہ پودینہ حسبِ ضرورت
لیموں کے سلائس حسبِ ضرورت

ترکیب: ایک باؤل میں نمک، لیموں کا رس، دہی، ادرک لہسن پیسٹ، سرخ مرچ پاؤڈر، کٹی سرخ مرچ، گرم مصالحہ پاؤڈر، ذیرہ، دھنیا پاؤڈر، اجوائن اور کھانے کا رنگ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کرکے چکن کو اس میں چار سے چھ گھنٹے کے لئے میرینیٹ کر لیں۔ اب چکن کو کوئلوں پر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔ پھر ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز، ذیرہ اور سبز مرچیں ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔ اب ادرک لہسن پیسٹ، دہی، پسے ہوئے ٹماٹر، نمک، لال مر چ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور گرم مصالحہ ڈال کر پانچ سے سات منٹ پکائیں۔ پھر آلوبخارا، پکا ہوا چکن اور گارنش کے اجزا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ اب چاولوں، چکن اور گارنش کی تہہ لگا کر اس پر کھانے کے رنگ ڈال دیں اور درمیانی ہلکی آنچ پر بارہ سے پندرہ منٹ دم پر رکھ دیں۔ مزیدار بریانی تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

1 گھنٹہ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *