Recipes

More

Strips Samosa Recipe

Strips Samosa Recipe

  • PREP TIME
    30
  • COOK TIME
    15
  • SERVING
    6

Strips Samosa is a new twist to your regular samosa recipe. This delicious strip samosa made with filling with delicious potato filling is super easy and fancy to accompany you at your iftar time. Try out this unique Strips Samosa and do share your feedback with us.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add flour, salt, carom seeds, ghee and mix well. Rub the flour with the ghee until the ghee is well incorporated in all of the flour. Do this for 3 to 4 minutes, you don’t want to rush this step. Once incorporated, the mixture resembles crumbs.

2 .
To check the consistency, take some flour between your palm and press it, it should form a shape (& not crumble), this shows ghee is enough and well incorporated. Now, start adding water, little by little and mix to form a stiff dough. Don’t overwork the dough and don’t knead a soft dough. It should just come together and form a stiff dough. Cover the dough with a moist cloth and let it rest for 40 minutes.

3 .
Heat oil in a preheated pan and add cumin seeds and cook for 1 minutes. Add onion and cook until translucent. Now, add ginger garlic paste and cook for another 2 minutes. Add salt, red chili powder, turmeric powder, nigella seeds and coriander powder, cook for a minute.

4 .
Add boiled & mashed potatoes and mix well. Lastly add green chilies, coriander, and nigella seeds, give it a good mix and take off the flame and let it cool down.

5 .
Now, cut the dough in 4 parts and make balls. Roll one ball into thin sheet with rolling pin, cut the edges and cut into the size of 10’6. Now cut the thin dough sheet into 2 halves making each of size 5*6.

6 .
Cut the shapes as shown. Makes 3 different shapes. Place the potato filling and use water for brushing and keeping the shape intact.

7 .
In a large frying pan, deep fry on low medium flame until crispy and lightly golden brown.

8 .
Tasty Strips Samosas are ready. Serve hot with your favorite dips.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ڈو بنانے کے لئے ایک باؤل میں میدہ، نمک، اجوائن اور گھی ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب ڈو کو گھی لگا کر اچھی طرح تین سے چار منٹ مسل لیں۔

2 .
پھر تھوڑا تھوڑا کرکے پانی ڈالتے جائیں اورسخت ڈو گوندھ لیں۔

3 .
پٹاٹو مکسچر بنا نے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ذیرہ ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔اب اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر مزید دو منٹ پکائیں۔اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، کلونجی اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر ایک منٹ پکائیں۔

4 .
اب اس میں ابلے اور میش کئے ہوئے آلو ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔ پھر اس میں سبز مرچیں، دھنیااور کلونجی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور چولہا بند کر کے ٹھنڈا کر دیں۔

5 .
اسمبلنگ کے لئے ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ کر پیڑے بنا لیں اوربیلنے سے بیل لیں۔اب کنارے کاٹ کر (10'6) دس لمبائی اور چھ چوڑائی میں کاٹ لیں۔پھر اس باریک شیٹ کو درمیان سے کاٹ لیں۔

6 .
ویڈیو میں دکھائے گئے طریقے سے کٹنگ کر لیں۔ اب ان کو تین مختلف شکلوں میں کاٹ کر اس میں پٹا ٹو فلنگ بھر دیں اور برش سے پانی لگائیں۔

7 .
اب ایک بڑے پین میں سموسوں کو ہلکی آنچ پر لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

8 .
مزیدار سٹرِپس سموسے تیار ہیں۔

Recipe Tips