Kashmiri Chai And Masala Chai: There is no sincere Love than the Love of Tea. As honest as a handshake. Start off your day with Kashmiri Chai and Masala Chai. Try this Tea Recipe through out this Winter if you are Dieheart Chai Lover. ...
Read More
Kashmiri Chai And Masala Chai: There is no sincere Love than the Love of Tea. As honest as a handshake. Start off your day with Kashmiri Chai and Masala Chai. Try this Tea Recipe through out this Winter if you are Dieheart Chai Lover.
Less Content
  • Ingredients for kashmiri chai:
  • 3 tbsp Kashmiri tea leaves
  • 1/4 tsp Baking soda
  • 4 cups Water
  • 5-6 Green cardamom
  • 2 tbsp Sugar
  • 1/4 tsp Salt
  • 2 & 1/2 cup Milk
  • 1 & 1/2 cup Kehwa
  • Pistachio chopped (for garnish)
  • Almonds chopped (for garnish)
  • Ingredients for Masala tea:
  • 5-7 Cardamoms
  • 4-5 Cloves
  • 2 Star anises
  • 5-7 Peppercorns
  • 2 tbsp Tea powder
  • 1 inch piece Ginger
  • 1/2 stick Cinnamon
  • 1/4 tsp Nutmeg powder
  • 1 tsp Fennel seeds
  • 2 cups Milk
  • 2 cup Water
  • 2 tbsp Sugar
  • Directions for Kashmiri tea:
  • Add water in a saucepan, add Kashmiri tea leaves, baking soda and bring it to boil.
  • Cook for 15 to 20 minutes or until kehwa reduce to half of its quantity.
  • Turn off the flame and add chilled water then beat it for 10 to 15 minutes.
  • Turn on the flame and add green cardamom and beat for 10 to 15 minutes more. Strain the kehwa.
  • In a saucepan add milk, let it cook for 3 to 5 minutes. Then add salt, sugar, kehwa and bring it to boil.
  • Beat it well. Garnish with pistachio, almonds and serve hot.
  • Directions for masala tea:
  • In a pan boil water, add cardamom, cloves, star anise, peppercorn, ginger, cinnamon, nutmeg, fennel seeds and let it boil for 3 to 5 minutes.
  • Then add tea powder and boil it again.
  • Add milk and sugar in last. Cook until milk boils. Strain and serve.

Preparation Time:

30 minutes

Cooking Time:

10 minutes

کشمیری چائے کے اجزاء:
کشمیری چائے کے پتے 3کھانے کے چمچ
بیکنگ سوڈ 1چوتھائی چائے کا چمچ
پانی 4کپ
سبز الائچی 5-6عدد
چینی 2کھانے کے چمچ
نمک 1چوتھائی چائے کا چمچ
دوددھ 2اور آدھا کپ
کہوہ 1اور آدھا کپ
چوپڈ پستہ گارنش کے لئے
چوپڈ بادام گارنش کے لئے
مسالحہ ٹی کے اجزاء:
الائچی 5-7عدد
لونگ 4-5عدد
بادیان 2عدد
کالی مرچ 5-7عدد
چائے پاؤڈر 2کھانے کے چمچ
ادرک کا ٹکڑا 1انچ
دار چینی آدھا ٹکڑا
جائفل پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
سونف 1چائے کا چمچ
دودھ 2کپ
پانی 2کپ
چینی 2کھانے کے چمچ

کشمیری ٹی ترکیب:
ایک پین میں کشمیری چائے کے پتے اور بیکنگ سوڈا ڈال کر ابلنے دیں اور پندرہ سے بیس منٹ پکائیں۔
اب چولہا بند کر کے اس میں ٹھنڈا پانی ڈالیں اور دس سے پندرہ منٹ پھینٹ لیں۔
پھر چولہا چلا کر اس میں سبز الائچی ڈالیں اور دس سے پندرہ منٹ پھینٹ کر کہوہ چھان لیں۔
اب ایک پین میں دوددھ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں نمک، چینی اور کہوہ ڈال کرابلنے دیں اور اچھی طرحپھینٹلیں۔
پستہ اور بادام کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔
مصا لحہ ٹی ترکیب:
ایک پین میں پانی، الائچی، لونگ، بادیان، کالی مرچ، ادرک، دار چینی، جائفل اور سونف ڈال کر تین سے پانچ منٹ ابلنے دیں۔
اب اس میں چائے پاؤڈر ڈال کر دوبارہ ابال لیں۔
پھر آخر میں دودھ اور چینی ڈال کر اچھی طرح ابال لیں اور چھان کر سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

30 منٹ

پکانے کا وقت :

افراد 10منٹ

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *