Steamed Chicken in banana leaf a simple recipe with full of aroma. Steamed Chicken in banana leaf is a healthy meal option and adding a burst of spice with Sambal Sauce. Give this recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Steamed Chicken in banana leaf a simple recipe with full of aroma. Steamed Chicken in banana leaf is a healthy meal option and adding a burst of spice with Sambal Sauce. Give this recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for chicken:
  • 1 Whole chicken
  • 1 & 1/2 cup Coconut milk
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 1 tbsp Lemon zest
  • 2 tbsp Garlic (chopped)
  • 1 tsp Red chilies (chopped)
  • 1 tbsp Coriander (chopped)
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 1 tbsp Black pepper powder
  • 1 tbsp White pepper powder
  • Banana leaf as required
  • Ingredients for sambal sauce:
  • 1 cup Onion (diced)
  • 6-7 cloves Garlic
  • 2 tbsp Olive oil
  • 1 tsp Black pepper powder
  • Salt to taste
  • 1 tsp Turmeric powder
  • 13-14 Red chilies whole
  • 5-6 Green chilies whole
  • 1 cup Tomatoes (diced)
  • 2 tbsp Coriander (chopped)
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1 tsp Coriander powder
  • 2 & 1/2 tbsp Peanuts
  • Directions for chicken:
  • In a bowl mix garlic, coconut milk, lemon juice, lemon zest, red chilies, coriander, salt and cumin seeds.
  • Place deep cuts on chicken, marinate chicken in it and keep in fridge for two hours at least.
  • Place marinated chicken on banana leaf and drizzle remaining marination mixture on it.
  • Wrap chicken in banana leaf, tie with thread and steam for one hour. Your chicken is ready.
  • Directions for sambal sauce:
  • In a pan heat olive oil add onion, tomatoes and garlic.
  • Then add black pepper, salt, turmeric, red chili, green chili, coriander, peanuts, half cup water and cook for 10 minutes.
  • Add the cooked mixture in a grinder and grind until you get a thick consistency paste.
  • Your sambal sauce is ready, serve with steamed chicken and enjoy.

Preparation Time:

30 minutes

Cooking Time:

1 hour 15 minutes

Serve:

4-5 persons

چکن بنانے کے اجزاء:
چکن 1عدد
ناریل کا دودھ 1اور آدھا کپ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
لیموں کا چھلکا 1کھانے کا چمچ
لہسن 2کھانے کے چمچ
لال مرچیں 1چائے کا چمچ
دھنیا 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
سفید مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کیلے کے پتے حسبِ ضرورت
سمبال سوس بنانے کی ترکیب:
پیاز 1کپ
لہسن کی جویں 6-7عدد
زیتون کا تیل 2کھانے کے چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ثابت لال مرچیں 13-14عدد
ثابت سبز مرچیں 5-6عدد
ٹماٹر 1کپ
دھنیا 2کھا نے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
مونگ پھلی 2اورآدھا کھانے کا چمچ

چکن بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں لہسن، ناریل کا دودھ، لیموں کا رس، لیموں کا چھلکا، لال مرچیں، دھنیا، نمک اور ذیرہ ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔
اب چکن کو کٹ لگا کر تیار کئے ہوئے مکسچر میں اچھی طرح میرینیٹ کر لیں اور دو گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔
پھر میرینیٹ کئے ہوئے چکن کو کیلے کے پتوں پر رکھیں اور بچی ہوئی میرینیشن اس پر ڈال دیں۔
اب اس چکن کو کیلے کے پتوں میں بند کر کے دھاگے سے باندھدیں اور ایک گھنٹے کے لئے سٹیم کر لیں۔
سوس بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں زیتون کا تیل گر م کر کے پیاز، ٹماٹر اور لہسن ڈالیں۔
اب کالی مرچ، نمک، ہلدی، لال مرچ، سبز مرچ، دھنیا، مونگ پھلی اور آدھا کپ پانی ڈال کر دس منٹ تک پکائیں۔
پھر پکا ہوا مکسچر گرینڈر میں ڈالیں اور اچھی طرح گرینڈ کر لیں جب تک گاڑھی پیسٹ بن جائے، سوس تیارہے۔

تیاری کا وقت :

30 منٹ

پکانے کا وقت :

1 گھنٹہ پندرہ منٹ

افراد :

افراد 4-5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *