Special Mutton Pulao Recipe. Best for a decent Eid menu. Give try to this mutton Nalli Pulao Recipe this Eid and Share your experience with us. ...
Read More
Special Mutton Pulao Recipe. Best for a decent Eid menu. Give try to this mutton Nalli Pulao Recipe this Eid and Share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients:
  • 700g Mutton with Nali
  • 700g Rice
  • 1 & 1/2 cup Onion (sliced)
  • 1/4 cup Tomatoes (chopped)
  • 1/2 cup Yogurt
  • 6 cloves Garlic
  • 1 tbsp Whole spices
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 4 Green chilies (chopped)
  • 1 tbsp Cumin powder
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1/2 cup Oil
  • 1 tbsp Garam masala powder
  • 2 tbsp Coriander (chopped)
  • 2 tbsp Mint (chopped)
  • Directions:
  • In a pot add six cups of water, mutton and boil a bit. Remove the scum.
  • Then add salt, half cup onion, garlic cloves and cook until tender.
  • Separate the meat and set stock aside for later use.
  • In a separate pot heat oil, add one cup onion, whole spices, ginger garlic paste and cook until light brown.
  • Add mutton, salt, cumin powder, coriander powder and red chili powder.
  • Then add green chilies, tomatoes, yogurt, coriander leaves, mint leaves and cook for 5 minutes.
  • Add mutton stock and cook for 2 more minutes.
  • Add socked rice and cook on medium low flame.
  • When water is soaked sprinkle garam masala powder, cover it and let it simmer on low flame for 12 to 15 minutes.
  • Your biryani is ready to serve.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

30 minutes

Serve:

5 persons

اجزاء:
مٹن نلی کے سا تھ 700گرام
چاول 700گرام
پیاز 1اور آدھا کپ
چوپڈ ٹماٹر 1چوتھائی کپ
دہی آدھا کپ
لہسن کی جویں 6عدد
ثابت مصالحے 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
چوپڈ سبز مرچیں 4عدد
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
کھانے کا تیل آدھا کپ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 2کھا نے کے چمچ
چوپڈ پودینہ 2کھانے کے چمچ

ترکیب:
ایک پین میں چھ کپ پانی اور مٹن ڈال کر ابال لیں اور جھاگ اتار دیں۔
اب اس میں نمک، آدھا کپ پیاز اور لہسن کی جویں ڈال کر گلنے تک پکائیں۔
پھر مٹن اور یخنی کو الگ کر لیں بعد میں استعمال کے لئے۔
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں اس میں ایک کپ پیاز، ثابت مصالحے اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر براؤن ہونے تک پکائیں۔
پھر اس میں مٹن نمک، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر اور لال مرچ پاؤڈر ڈالیں۔
اب اس میں سبز مرچیں، ٹماٹر، دہی، دھنیے کے پتے پودینے کے پتے اور یخنی ڈال کرسات منٹ تک پکائیں۔
پھر بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر درمیانی آنچ پر پکائیں۔
جب پانی خشک ہوجائے تو اس میں گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر بارہ سے پندرہ منٹ کے لئے دم پر رکھ دیں۔
مزیدار بریانی تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

30 منٹ

افراد :

افراد 5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *