Special Mutton Masala Recipe, simple yet pleasing to taste buds recipe. Give try to this amazing Mutton Masala Recipe this Bakra Eid and share your thoughts with us. ...
Read More
Special Mutton Masala Recipe, simple yet pleasing to taste buds recipe. Give try to this amazing Mutton Masala Recipe this Bakra Eid and share your thoughts with us.
Less Content
  • Ingredients:
  • 900g Mutton
  • 1/4 cup Oil
  • 1/4 cup Brown onion paste
  • 2 tbsp Ginger garlic paste
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder
  • 1 tbsp Black pepper powder
  • 1/2 tsp Turmeric
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 1 tbsp Cumin powder
  • 1 tsp Garam masala powder
  • 1 tbsp Whole spices
  • 2 tbsp Coriander (chopped)
  • 1 & 1/2 tbsp Green chili paste
  • 1 tbsp Ginger (julienne)
  • 1 tbsp green chili slices
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 1/2 cup Yogurt
  • 1 cup Tomato (chopped)
  • 2 cups water
  • Directions:
  • In a bowl add mutton, oil, yogurt, 1 tbsp ginger garlic paste, salt, red chili powder, black pepper powder, turmeric, coriander powder, cumin powder, garam masala, onion paste and green chili paste.
  • Mix it well, marinate for 3 hours and keep in refrigerator.
  • In a pan heat oil, add 1 tbsp ginger garlic paste, cumin seeds and sauté a bit.
  • Then add marinated mutton, tomatoes, and cook for 5 minutes.
  • Then add two cups of water, cover it and let it simmer on low flame for 30 to 35 minutes or until tender.
  • Garnish with coriander leaves, ginger and green chilies.

Preparation Time:

20 minutes

Cooking Time:

1 hour

Serve:

5 persons

اجزاء:
مٹن 900گرام
کھانے کا تیل 1چوتھائی کپ
براؤن پیاز پیسٹ 1چوتھائی کپ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ثابت مصالحے 1کھانے کا چمچ
چوپڈ دھنیا 2کھانے کے چمچ
سبز مرچوں کی پیسٹ 1اور آدھا کھانے کا چمچ
ادرک 1کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
دہی آدھا کپ
ٹماٹر 1کپ
پانی 2کپ

ترکیب:
ایک باؤل میں مٹن، کھانے کا تیل، دہی، ادرک لہسن پیسٹ، نمک، لال مرچ پاؤڈر، کالی مرچ پاؤڈر، ہلدی، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، گرم مصالحہ، پیاز پیسٹ اور سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور میرینیٹ کر کے تین گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور ذیرہ ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔
پھر اس میں میرینیٹ کیا ہوا مٹن اور ٹماٹر ڈال کر پانچ منٹ تک پکائیں۔
اب اس میں دو کپ پانی ڈال کر ڈھکن سے ڈھانپ کر ہلکی آنچ پر تیس سے پینتیس منٹ کے لئے گلنے تک پکائیں۔
دھنیے کے پتوں، ادرک اور سبز مرچوں کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

20 منٹ

پکانے کا وقت :

1 گھنٹہ

افراد :

افراد 5

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *