Eid Special Mutton Haleem Recipe. Many requested us to make Daleem Recipe, here it is to try out. Add this Daleem Reicpe to your Eid Menu list and tell us how do you like the recipe. ...
Read More
Eid Special Mutton Haleem Recipe. Many requested us to make Daleem Recipe, here it is to try out. Add this Daleem Reicpe to your Eid Menu list and tell us how do you like the recipe.
Less Content
  • Ingredients:
  • 700g Mutton (boneless)
  • 100g Wheat grains
  • 50g Split chickpeas lentil
  • 50g Red Lentil
  • 50g Green gram lentil
  • 50g White lentil
  • 50g Rice
  • Salt to taste
  • 1 & 1/2 tbsp Turmeric
  • 2 tbsp Red chili powder
  • 2 tbsp Ginger garlic paste
  • 2 Onion (sliced)
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 1 tbsp Cumin powder
  • 1 tsp Garam masala powder
  • 1 tsp Cumin seeds
  • 1 tsp Whole spices
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 2 cup Oil
  • 4 Green chilies
  • Directions:
  • In a bowl sock rice, wheat and all lentils for two hours.
  • In a pan add socked rice, wheat, lentils and 2-liter water.
  • Add salt and turmeric in it and let it cook on low flame for 20 to 25 minutes until all the ingredients gets tender.
  • When it gets cold grind all them well and make a paste.
  • In a separate pan add 4 to 5 cups of water and add muton, salt, whole spice and turmeric in it.
  • Let it cook for 30 to 35 minutes until meat gets fully cooked and then shred the meat.
  • In a pan heat oil then add onion, cumin seeds, ginger garlic paste and cook until light brown.
  • Add shredded meat, salt according to taste, red chili powder, turmeric, cumin powder, coriander powder and cook for 2 to 3 minutes.
  • Add grinded mixture, two cups of water and mix well with wooden spoon on low flame.
  • Cook for 7 to 8 minutes more.
  • Add freshly squeezed lemon juice in it and your dish is ready.

Preparation Time:

30 minutes

Cooking Time:

45 minutes

Serve:

6 persons

اجزاء:
مٹن بون لیس 700گرام
گندم کے دانے 100گرام
دال چنا 50گرام
لال دال 50گرام
سبز دال 50گرام
سفید دال 50گرام
چاول 50گرام
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی 1اور آدھا کھانے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 2کھانے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
پیاز 2عدد
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ثابت مصالحے 1چائے کا چمچ
لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ
کھانے کا تیل 2کپ
ہری مرچیں 4عدد

ترکیب:
ایک باؤل میں چاول اور تمام دالیں دو گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔
اب ایک پین میں بھگوئے ہوئے چاول، گندم، دالیں اور دو لیٹر پانی ڈالیں۔
پھر اس میں نمک اور ہلدی ڈال کر ہلکی آنچ پر بیس سے پچیس منٹ کے لئے پکنے دیں اور تمام اجزاء کو گلنے دیں۔
جب دالیں ٹھنڈی ہوجائیں تو اچھی طرح گرینڈ کر کے پیسٹ بنا لیں۔
اب ایک دوسرے باؤلمیں پانی، مٹن، نمک، ثابت مصالحے اور ہلدی ڈال کر تیس سے پنتیس منٹ کے لئیاچھی طرح پکائیں اور مٹن کو باریک کاٹ لیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل، پیاز، ذیرہ اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک پکائیں۔
اب اس میں باریک کٹا ہو ا مٹن، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اس میں گرینڈ کیا ہوا مکسچر اور پانی ڈال کر ہلکی آنچ پر اچھی طرح لکڑی کے چمچ سے مکس کریں۔
اب سات سے آٹھ منٹ کے لئے اور پکائیں۔

تیاری کا وقت :

30 منٹ

پکانے کا وقت :

45 منٹ

افراد :

افراد 6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *