If you are a daal lover, this Daal MoongRecipe in Dhaba Style is definitely for you. Try this wonderful moong ki daal recipe with desi tarka and do share your feedback! ...
Read More
If you are a daal lover, this Daal MoongRecipe in Dhaba Style is definitely for you. Try this wonderful moong ki daal recipe with desi tarka and do share your feedback!
Less Content
Ingredients for boiling lentil
1 cup Mong Daal (washed & soaked ½ Hour)
3- ½ cup water
Salt to taste
1 tsp Turmeric
Ingredients for Masala
2 tbsp Desi Ghee
2 tsp Garlic
1 tsp Cumin
1 cup Onion (chopped)
½ cup Tomato (chopped)
1 tsp Turmeric
1 tsp Garam Masala
2 tsp Red Chilli Powder
Salt to taste
1 tsp Mango Powder
Ingredients for Tarka
4 Tbsp Desi Ghee
2 Garlic cloves (slice)
1 tsp Cumin
4-5 curry leaves
5-6 Whole Red Chili
Direction for boiling lentil
In a pan add soaked Mong Daal, water, salt, turmeric and bring it to boil & cook well until daal gets tender.
In another pan heat ghee and garlic and sauté it.
Now add cumin, onion and cook until light brown.
Now add tomatoes and cook for 3-4 minutes on medium flame
Now add turmeric, garam masala, red chili powder, salt, mango powder and mix It well
Now add cooked mong daal, mix it well and cook for 2-3 minutes.
Tarka Preparation:
In a cooking pan add ghee, garlic, cumin, curry leaves, whole red chili and cook a minute on
medium flame.
Pour the Tarka on cooked daal and serve with Achar, Onion, Green Chilies

Cooking Time:

40 Minutes

Serve:

2-3

دال مونگ ڈھابہ اسٹائل
اجزاء
دال ااُبالنے کے اجزاء:
مونگ کی دال(بھیگی ہوئی) 1کپ
پانی 3- 189 کپ
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی 1چائے کا چمچ

مصالحہ بنانے کے اجزاء
دیسی گھی دو کھانے کے چمچ
لہسن 2 چائے کے چمچ
زیرہ 1چائے کا چمچ
پیاز(چوپ) 1 کپ
ٹماٹر(چوپ) آدھا کپ
ہلدی 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1 چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 2چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
آم چور 1 چائے کا چمچ

ترکہ بنانے کے اجزاء
دیسی گھی 4کھانے کے چمچ
لہسن(سلائس) 2عدد
زیرہ 1چائے کا چمچ
کری پتہ 4-5
ثابت لال مرچ 5-6

دال ااُبالنے کی ترکیب:
ایک برتن میں دال ، پانی، نمک، ہلدی ڈال کر گلنے تک اُبال لیں۔
مصالحہ بنانے کی ترکیب
ایک پین میں گھی، لہسن ڈال کر ہلکا سا پکا لیں۔
اب اس میں زیرہ ، پیاز ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
اب اس میں ٹماٹر ڈال کر چار سے پانچ منٹ تک پکا لیں۔
اب اس میں ہلدی ، لال مرچ، گرم مصالحہ، نمک، آم چور ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔
اب اس میں دال ڈال کر دو سے تین منٹ پکا لیں۔
ترکہ بنانے کی ترکیب:
پین میں گھی لیں اس میں لہسن زیرہ، کری پتہ، ثابت لال مرچ ڈال کر تھوڑتی دیر پکا لیں۔
اب اس کو دال میں ملا لیں

پکانے کا وقت :

40 Minutes

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *