If you are Desi Food Lover then this Special Chole Bhature Recipe is for you. Try making steet style Special Chole Bhathure at home in Sehri and don't forget to share your experience with us. ...
Read More
If you are Desi Food Lover then this Special Chole Bhature Recipe is for you. Try making steet style Special Chole Bhathure at home in Sehri and don't forget to share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients of Bhature Dough:
  • 2 cups All-purpose flour
  • 1/2 tsp Salt
  • 1 tsp Caster sugar
  • 4 tbsp Oil
  • 1 tsp Baking powder
  • 1/2 tsp Baking soda
  • 2 tbsp Semolina
  • 4 tbsp Oil
  • 4 tbsp Yogurt
  • Water as required
  • Ingredients of choley:
  • 1/4 cup Oil
  • 2 Onion medium (chopped)
  • 3-4 Green chilies (chopped)
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 2 Medium Tomatoes puree
  • 1 tsp Anaar dana
  • Salt to taste
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1 tsp Chaat masala
  • 1 tsp Garam masala
  • 1 tsp Red chili powder
  • 1 tsp Chili flakes
  • 1 & 1/2 cup Chickpeas (soaked & boiled)
  • 1-2 cup Chickpea Water Ingredients of Tarka:
  • 2-3 tbsp Ghee
  • 1-2 tbsp Ginger (thinly sliced)
  • 2-3 Green chilies
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 1 tbsp Garlic (sliced)
  • 1/2 tsp Mustard seeds
  • Directions of Bhature:
  • In a bowl add flour, make a hole, add salt, caster sugar, oil, baking soda, baking powder, semolina, oil, yogurt and mix it well.
  • Add water and kneed a soft dough.
  • Rest the dough for two hours.
  • Roll it out a small ball in a disc and fry until golden brown.
  • Directions of Chole:
  • Heat oil in a pan, add onion and sauté for 2-3 minutes.
  • Add green chilies, ginger garlic paste and cook for 2 minutes.
  • Add tomato puree and cook for 2 minutes.
  • Add salt, chili flakes, cumin, coriander, chaat masala, garam masala, red chili powder, anaar dana and cook for 2 to 3 minutes.
  • Add chickpeas, mix well with masala and cook for 2 to 3 minutes.
  • Add chickpea water, cover the lid and cook for 6 to 8 minutes on medium flame.
  • Heat oil in a pan add ginger, garlic, cumin, mustard seeds and green chilies and mix well.
  • Pour tarka over the chickpeas.
  • Serve hot with bhaturey.

Preparation Time:

15 minutes

Cooking Time:

20 minutes

Serve:

6-8 Persons

بھٹورے ڈواجزاء:
میدہ 2کپ
نمک آدھا کپ
کاسٹر شوگر 1چائے کا چمچ
کھانے کا تیل 4کھانے کے چمچ
بیکنگ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
بیکنگ سوڈا آدھا چائے کا چمچ
سوجی 2کھانے کے چمچ
دہی 4کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
چھولے جے اجزاء:
کھانے کا تیل 1چوتھائی کپ
چوپڈ پیاز 2عدد
ہری مرچیں 3-4عدد
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
پسے ہوئے ٹماٹر 2عدد
انار دانہ 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
چاٹ مصالحہ 1چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
کٹی لال مرچ 1چائے کا چمچ
ابلے،بھگوئے ہوئے چنے 1اور آدھا کپ
چنوں کا پانی 1-2کپ
ترکہ کے اجزاء:
گھی 2-3کھانے کے چمچ
ادرک 1-2کھانے کے چمچ
ہری مرچیں 2-3عدد
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
لہسن 1کھانے کا چمچ
رائے دانہ آدھا چائے کا چمچ

بھٹورے کی ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک، کاسٹر شوگر، کھانے کا تیل، بیکنگ سوڈا، بیکنگ پاؤڈر، سوجی، کھانے کا تیل اور دہی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور دو گھنٹے کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ڈو کو برابر حصوں میں کاٹ کر پیڑے بنا کر بیل لیں اور گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔
ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈالیں اوردو سے تین منٹ کے لئے بھون لیں۔
اب اس میں ہری مرچیں اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر دو منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر دو منٹ کے لئے پکائیں۔
اب اس میں نمک، کٹی لال مرچ، ذیرہ، دھنیا، چاٹ مصالحہ، گرم مصالحہ،لال مرچ پاؤڈر اور اناردانہ ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر اس میں چنے ڈال کر دو سے تین منٹ کے لئے پکائیں۔
اب اس میں چنوں کا پانی ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کردرمیانی آنچ پر چھ سے آٹھ سے منٹ کے لئے پکائیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ادرک لہسن پیسٹ، ذیرہ، رائے دانہ اور ہر ی مرچیں ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب تیار کیا ہوا ترکہ چنوں پر ڈالیں اوربھٹوروں کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

15 منٹ

پکانے کا وقت :

20 منٹ

افراد :

افراد 6 - 8

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *