How to make Special Chicken Biryani Recipe

Ingredients
  • Chicken 500g
  • Rice 500g
  • Cooking Oil 4 tbsp
  • Ginger & Garlic Paste 1 tbsp
  • Cumin 2 tbsp
  • Green Chili 6 pieces
  • Whole Hot Spices 5 g
  • Salt as per taste
  • Red Chili Powder 1 tbsp
  • Red Chili Crushed 1 tbsp
  • Cumin Powder 1 tsp
  • Coriander Powder 1 tsp
  • Tomato 300g
  • Yogurt half cup
  • Plum 6 pieces
  • Hot Water half liter
  • Ginger, coriander, green chili, lemon for garnishing
  • Hot Spice powder 1 tsp
  • Yellow Color ¼ tsp
Method
1- In a cooking pot, add 2 tbsp cooking oil, ginger & garlic paste 1 tbsp, cumin, green chili, whole hot spices and fry it until light brown.
2- Next, add chicken and cook it for 2-3 minutes.
3- Now, add salt, red chili powder, red chili crushed, cumin powder, coriander powder, tomato, yogurt, plum and steam it for 8-10 minutes. Chicken gravy is ready.
4- In a cooking pot, add and boil hot water, cooking oil 2tbsp, cumin, salt, ginger, green chili, coriander, lemon.
5- Now add rice and cook it until the water remains in a small quantity. Afterward, add hot water, hot spice powder, cooked chicken, yellow color. Use ginger, green chili, coriander, lemon for garnishing and steam it 12-15 minutes.
Your tasty Special Murgh Biryani is ready to serve.

Other Popular Pakistani Recipes: Mutton Kunna | Sindhi Baryani | Kashmiri Pulao | Shahi Kheer | Spicy Tawa Fish | Mutton Mundi | Beef Haleem | Chicken Nihari | Mutton Rogan Josh | Fish ka Salan | Kari Pakora | Chicken Karhai | Mutton Chatpata | Chicken Kofta | Bombay Biryani | Chicken Handi

اجزاء

  • چکن 500گرام
  • چاول 500گرام
  • کھانے کا تیل چار کھانے کے چمچ
  • ادرک لہسن پیسٹ ایک کھانے کا چمچ
  • ثابت زیرہ دو چائے کے چمچ
  • ہری مرچ چھ عدد
  • ثابت گرم مصالحہ پانچ گرام
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • لال مرچ پسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • لا ل مرچ کُٹی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • ٹماٹر 300گرام
  • دہی آدھا کپ
  • آلو بخارہ چھ عدد
  • گرم پانی آدھا لیٹر
  • گرم مصالحہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • پیلا رنگ ایک چو تھائی چائے کا چمچ
  • ادرک ،ہرا دھنیا ،ٹماٹر،ہری مرچ،لیموں گارنش

ترکیب
ایک برتن میں دو کھانے کے چمچ کھانے کا تیل ڈالیں اور اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ، ثابت زیرہ ،ہری مرچ اور ثابت گرم مصالحہ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں پھر اس میں چکن ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں نمک،لال مرچ پیسی ہوئی، لال مرچ کُٹی ہوئی، زیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ٹما ٹر، دہی اور الو بخارہ ڈال کر آٹھ سے دس منٹ کے لیے دم پر رکھ دیں۔چکن مصالحہ تیار ہے۔
اب ایک دیگچی میں گرم پانی، کھانے کا تیل دو کھانے کے چمچ،ثابت زیرہ ایک چائے کا چمچ،نمک اور ادرک، ہری مرچ، ہرا دھنیا، لیموں کو بطور گارنش ڈال کر اچھی طرح اُبال لیں۔ اب اس میں چاول ڈال کر پکائیں جب تھوڑا پانی رہ جانے تو ایک چائے کا چمچ گرم مصالحہ، تیار کیا ہوا چکن ،پیلا رنگ، اور گارنش کی تہہ لگا کر بارہ سے پندرہ منٹ کے لیے دم پر دکھ دیں۔آپکی مزے دار اسپیشل مرغ بریانی تیار ہے۔

  
Show Recipe

Special Chicken (Murgh) Biryani

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *