Recipes

More

Shola Recipe | Traditional Food Of Afghanistan

Shola Recipe | Traditional Food Of Afghanistan

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    25
  • SERVING
    4

Research Content

Shola Recipe, a main course Afghani dish that has to be tried when family gets together. Give this mouth watering Shola Recipe a try this Eid and share your thoughts with us.


 Ingredients

Ingredients:
Ingredients for tarka:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl soak rice and yellow lentil for 15 minutes.

2 .
Take a pot heat oil add onion chopped, one teaspoon cumin seed, ginger garlic paste and sauté.

3 .
Then add mince, salt, red chili powder, one teaspoon cumin powder, one teaspoon coriander powder and mix it well. Add one cup of water and cook on low flame for 15 minutes or until mince is cooked.

4 .
In cooked mince add rice, lentil, turmeric, chili flakes, salt, one teaspoon cumin powder, one teaspoon coriander powder, spinach, 1 & 1/2 cup water and cook on low flame for 20 to 25 minutes.

5 .
Mash all the ingredients well, add one cup of water, cover and cook for 2 minutes.

6 .
Then add coriander leaves, lemon juice and mix it well.

7 .
In a fry pan heat oil, sauté cumin seed, onion slices, red chili powder until brown.

8 .
Then pour on shola and garnish with coriander leaves and serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں چاول اور دال مونگ پندرہ منٹ کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔

2 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز، ذیرہ اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔

3 .
پھر اس میں قیمہ، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب اس میں آدھا کپ پانی ڈال کر ہلکی آنچ پر پندرہ منٹ کے لئے پکائیں۔

4 .
پھر پکے ہوئے قیمے میں چاول، دال، ہلدی، کٹی لال مرچ، نمک، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، میتھی اور پانی ڈال کر ہلکی آنچ پر بیس سے پچیس منٹ کے لئے پکائیں۔

5 .
اب تمام اجزاء کو اچھی طرح میش کر کے اس میں ایک کپ پانی ڈال کر دو منٹ کے لئے ڈھکن سے ڈھانپ کر رکھ دیں۔

6 .
پھر اس میں دھنیے کے پتے اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

7 .
ایک فرائی پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں ذیرہ، پیاز اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر براؤن ہونے تک بھون لیں۔

8 .
اب تڑکے کو شولے پر ڈال دیں اور دھنیے کے پتوں کے ساتھ گارنش کر کے سرو کریں۔

Recipe Tips