Shimla Mirch Qeema Recipe in Urdu & English

Minced meat or Qeema as it is locally known is a staple of Pakistani food and no dining table are complete without it. One of the most popular and tasty qeema recipes is the shimla mirch qeema recipe. There are many other ...
Read More

Shimla Mirch Qeema Recipe in Urdu & English

Minced meat or Qeema as it is locally known is a staple of Pakistani food and no dining table are complete without it. One of the most popular and tasty qeema recipes is the shimla mirch qeema recipe. There are many other famous Qeema recipes like the traditional aloo matar qeema or the delectable tawa qeema. There are even some rice recipes where qeema is a very essential part like the chicken qeema pulao, but the shimla mirch qeema tops them all! Qeema so widely popular because it is easy to prepare, can be stored after cooking and won’t spoil for a week but most importantly it is filled with nutrition and taste alike. The Shimla Mirch Qeema recipe is prepared by cooking minced meat in essential spice like cumin, red pepper, black pepper, garam masala and coriander for three to four minutes. Prior to this, green chilies and onions are light browned in garlic paste and cooking oil. Afterwards, diced capsicum is added to the mix and steamed. You can find the complete recipe and preparation method of this delectable recipe of shimla mirch qeema on SooperChef and also learn the preparation method by a step by step video guide.
Less Content

Ingredients
- Beef Mince 500g
- Cooking Oil 3 tbsp
- Onion 1
- Green Chili Chopped 2
- Whole Cumin 1/2 tsp
- Tomato Paste 5 tomatoes
- Salt as per taste
- Ginger Garlic Paste 1-1/2 tbsp
- Turmeric 1/2 tsp
- Red Chili Powder 1 tsp
- Garam Masala 1 tsp
- Coriander Powder 1 tsp
- Cumin Powder 1 tsp
- Capsicum (large cube) 3
- Butter 1 tbsp
- Water 1/2 cup
Method
-1 In a cooking pan, add cooking oil, onion, ginger garlic paste, cumin, green chili and fry until light brown.
-2 Now, add beef mince, tomato paste, salt, turmeric, red chili powder, garam masala, coriander powder, cumin powder and cook for 2-3 minutes.
-3 Now, steam for 10-15 minutes.
-4 After that, add capsicum, garnish and steam for 5 minutes.
-5 Now add butter at the end.
Your tasty Shimla mirch Qeema now ready to serve.
Cooking time: 35-40 minutes
Serve: 3

اجزاء
بیف قیمہ پانچ سو گرام
کھانے کا تیل تین کھانے کے چمچ
پیازچوپ ایک عدد
سبز مرچ چوپ دو عدد
ثابت زیرہ آدھا چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ ڈیڑھ کھانے کے چمچ
ٹماٹر کا پسے ہوئے پانچ عدد
نمک حسبِ ذائقہ
ہلدی آدھا چائے کا چمچ
لال مر چ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
گرم مصالحہ پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
دھنیا پاؤڈر ایک چائے کاچمچ
زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
سبز شملہ مرچ(لارگ کیوب) تین عدد
گارنش ادرک ،دھنیا
پانی آدھا کپ
مکھن ایک کھانے کاچمچ
ترکیب
۔ایک پین میں کھانے کاتیل لیں اور اس میں پیاز، اد رک لہسن پیسٹ، سبز مرچ اورثابت زیرہ ڈا ل کر لائٹ براؤن ہونے تک پکا ئیں ۔
۔اب اس میں بیف قیمہ ،ٹماٹر پیسٹ ،نمک ،ہلدی ،لال مرچ پاؤڈر ،گرم مصا لحہ پاؤڈر ،دھنیا پاؤڈر اور زیرہ پاؤڈر ڈا ل کر دو سے تین منٹ پکا لیں اور دس سے پندرہ منٹ کے لیے دم پر رکھ دیں ۔
۔ اب اس میں سبز شملہ مر چ،پانی اور گارنش ڈال کر پانچ منٹ کے لیے دم دے کر مکھن ڈال دیں ۔
آپکی مزیددارقیمہ شملہ مرچ تیار ہے ۔
پکانے کا وقت: پینتیس سے چالیس منٹ افراد : تین

  
  

Shimla Mirch Qeema

  1. Pingback: Judi Online
  2. Pingback: wedding planners

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *