Sheermal Recipe | How to Make Sheermal

  • VIEWS
    5284

Research Content

Sheermal a desi bread we all love to have. Make Sheermal at home and enjoy with tea and many other desi dishes. Try this easy yet amazing recipe and share your feedback with us.

Sheermal Recipe in English
Ingredients for sheermal:
1/2 kg All-purpose flour
5 tbsp Sugar
1 & 1/2 tbsp Yeast
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp Salt
1/4 tsp Cardamom powder
1 Egg
125g Gheev Ingredients for zafrani sheermal:
1/2 kg All-purpose flour
5 tbsp Sugar
1 & 1/2 tbsp Yeast
1/2 tsp baking sodav 1/4 tsp Salt
1/4 tsp Cardamom powder
1 Egg
125g Ghee
150 ml Milk
1 tsp saffron

Directions of sheermal:
Take a bowl add flour, sugar, yeast, baking soda, salt, cardamom powder, egg and ghee.
Mix well and knead a thick dough. Cover and let it sit for 30 to 35 minutes to proof.
Then divide the dough in four equal parts, take one part, roll it out in circle. Make marks using a fork on sheermal.
Bake in a preheated oven at 200 degrees for 12 to 15 minutes until light golden brown.
Remove from oven spray water, brush ghee and serve with tea.
Directions of zafrani sheermal:
In a bowl add milk and saffron, mix it well and your saffron milk is ready.
Take a bowl add flour, sugar, yeast, baking soda, salt, cardamom powder, egg and ghee.
Mix well, add saffron milk gradually and knead a thick dough. Cover and let it sit for 30 to 35 minutes to proof.
Then divide the dough in four equal parts, take one part, roll it out in circle. Make marks using a fork on sheermal.
Bake in a preheated oven at 200 degrees for 12 to 15 minutes until light golden brown.
Remove from oven spray water, brush ghee and serve with tea.

sheermal in urdu
میدہ آدھا کلو
چینی 5کھانے کے چمچ
خمیر 1اور آدھا کھانے کا چمچ
بیکنگ سوڈا آدھا چائے کا چمچ
نمک 1چوتھائی چائے کا چمچ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
انڈہ 1عدد
گھی 125گرام
زعفرانی شیر مال کے اجزاء:
میدہ آدھا کلو
چینی 5کھانے کے چمچ
خمیر 1اور آدھا کھانے کا چمچ
بیکنگ سوڈا آدھا چائے کا چمچ
نمک 1چوتھائی چائے کا چمچ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
انڈہ 1عدد
گھی 125گرام
دودھ 150ml
زعفران 1چائے کا چمچ

شیر مال ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، چینی، خمیر، بیکنگ سوڈا، نمک، الائچی پاؤڈر، انڈہ اور گھی ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور نرم ڈو گوندھ کر تیس سے پینتیس منٹ ڈھک کر رکھ دیں۔
اب ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ کر ایک حصہ لیں اور اس کو گولائی میں بیل کر اس پر کانٹے سے نشان لگائیں۔
پھر پہلے سے گرم اوون میں دو سو کے ٹمپریچر پر بارہ سے پندرہ منٹ گولڈن براؤن ہونے تک بیک کر لیں۔
زعفرانی شیر مال بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں دودھ اور زعفران ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
اب ایک باؤل میں میدہ، چینی، خمیر، بیکنگ سوڈا، نمک، الائچی پاؤڈر انڈہ اور گھی ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔
پھر تھوڑا تھوڑا کر کے زعفران دودھ ڈالیں اور نرم ڈو گوندھ کر تیس سے پینتیس منٹ ڈھک کر رکھ دیں۔
اب ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ کر ایک حصہ لیں اور اس کو گولائی میں بیل کر اس پر کانٹے سے نشان لگائیں۔
پھر پہلے سے گرم اوون میں دو سو کے ٹمپریچر پر بارہ سے پندرہ منٹ گولڈن براؤن ہونے تک بیک کر لیں۔

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again