Schezwan soup cooked with the right amount of spices will surely become your next favorite. A perfect soup recipe to try this weekend and enjoy every sip of it. Try out this lip smacking schezwan soup recipe and share your experience with us. ...
Read More
Schezwan soup cooked with the right amount of spices will surely become your next favorite. A perfect soup recipe to try this weekend and enjoy every sip of it. Try out this lip smacking schezwan soup recipe and share your experience with us.
Less Content
  • Ingredients schezwan Paste:
  • 10-12Kashmiri Red Chili
  • 15-16 Red Whole Chilies
  • 1 tbsp Garlic
  • 1 tbsp Ginger
  • Water as required
  • 1/2 cup Tomato Ketchup
  • 1 tbsp Soya Sauce
  • 1 tbsp Vingar
  • 1 tsp Black Pepper
  • Salt to taste
  • 2 tbsp Cooking Oil
  • Ingredients of Chicken Stock:
  • 700g Chicken with bones
  • 4 Garlic Cloves
  • Ginger Half Inch
  • Salt to taste
  • 1 tsp Black Peppercorns
  • 8 cups Water
  • Ingredients of Soup:
  • 1 tbsp Garlic Chopped
  • 1 tbsp Green Chilies
  • 1 cup Carrots
  • 4 tbsp Schezwan Sauce
  • 1 tbsp Soya Sauce
  • 1 cup Chicken Shredded
  • 4 cups Chicken Stock
  • 1 tbsp Vinegar
  • 2 tbsp Corn Flour Mixture
  • 1/2 cup Mushrooms
  • 1 tsp Black pepper
  • 1 tbsp Sugar
  • 2 Egg Whites
  • Green onion for garnish
  • Directions:
  • In a blender add soaked Kashmiri red chili, red whole chilies, water as required and blend for paste.
  • Now take a pan add oil, garlic, ginger and sauté, then add chilies paste, tomato ketchup and water as required, salt, black pepper, soya sauce, vinegar.
  • Cook for 5-6 minutes, when oil appears take it off and can be store for 1 week.
  • Direction for Chicken Stock:
  • Take a pan add chicken, water garlic cloves, ginger, salt, peppercorns and cook on low flame for approx. 35-40 minutes, in between remove skim as well and then strain the stock and shred the chicken.
  • Directions for Soup:
  • In a pan add oil, garlic, green chilies, sauté and then add schezwan sauce and mix.
  • Now add chicken stock, carrots and the other ingredients and cook, then add the corn flour mixture and cook until you reach your desired consistency.
  • Now add egg whites and stir continuously, then in the end add green onion and serve hot.

Preparation Time:

15-20 minutes

Cooking Time:

30-35 minutes

Serve:

5-6 persons

شیزوان پیسٹ اجزاء:
کشمیری لال مرچ 10-12عدد
ثابت لال مرچیں 15-16عدد
لہسن 1کھانے کے چمچ
ادرک 1کھا نے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت
ٹماٹوکیچپ آدھا کپ
سویا سوس 1کھانے کا چمچ
سرکہ 1کھانے کا چمچ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
چکن یخنی کے اجزاء:
چکن (ہڈیوں کے ساتھ) 700گرام
لہسن کی جویں 4عدد
ادرک آدھا انچ
نمک حسبِ ذائقہ
کالی مرچ 08-10عدد
پانی 8کپ
سوپ کے اجزاء:
سرکہ 1کھانے کا چمچ
لہسن 1کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
گاجریں 1کپ
شیزوان سو س 4کھانے کے چمچ
سویاسوس 2کھانے کے چمچ
چکن باریک کٹا ہوا 1کپ
چکن یخنی 4کپ
کارن فلار مکسچر 2کھانے کے چمچ
مشرومز آدھا کپ
کالی مرچ آدھا چائے کا چمچ
چینی 1کھانے کا چمچ
انڈے کی سفیدی 2عدد

ترکیب:
ایک بلینڈر میں بھگوئی ہوئی کشمیری لال مرچیں، ثابت لال مرچیں اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل، ادرک اور لہسن ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
پھر اس میں چِلی پیسٹ، ٹماٹو کیچپ، پانی، نمک، کالی مرچ، سویا سوس اور سرکہ ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں، جب آئل علیحدہ ہوجائے تو چولہا بند کردیں۔
چکن یخنی بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں چکن، پانی، لہسن کی جویں، نمک اور ثابت کالی مرچ ٖڈال کر ہلکی آنچ پر35-40منٹ پکائیں۔
اب جھاگ ہٹا کر یخنی کو چھان لیں اور چکن کو باریک کاٹ لیں۔
سوپ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل، لہسن اور سبز مرچیں ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب اس میں شیزوان سوس ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں چکن یخنی،سرکہ، گاجریں اور باقی سوپ کے اجزا ڈال کر اچھی طرح پکائیں۔
اب اس میں کارن فلار مکسچر ڈال کر اپنی مرضی کے مطابق پکا لیں۔
پھر اس میں انڈوں کی سفیدی ڈال کر مسلسل مکس کرتے جائیں اور سبزپیاز ڈال کر گرم گرم سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

15-20 منٹ

پکانے کا وقت :

30-35 منٹ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *