Pinwheel Samosa By Sooperchef

Hello there Sooper foodies! Say hello to the tasty and innovative pinwheel samosa recipe by sooperchef! Samosa is one of the most loved fritters and snacks of Pakistan. No matter if it’s being made for a common evening tea snack or being prepared for an auspicious iftar during the holy month of Ramadan, it is indeed one of the most desired street snacks for the population of the entire Indian subcontinent. There is a huge variety of samosas eaten in Pakistan like the delectable ...
Read More

Pinwheel Samosa By Sooperchef

Hello there Sooper foodies! Say hello to the tasty and innovative pinwheel samosa recipe by sooperchef! Samosa is one of the most loved fritters and snacks of Pakistan. No matter if it’s being made for a common evening tea snack or being prepared for an auspicious iftar during the holy month of Ramadan, it is indeed one of the most desired street snacks for the population of the entire Indian subcontinent. There is a huge variety of samosas eaten in Pakistan like the delectable chicken cheese samosa recipe, the tasty daal samosa recipe, the hearty mince samosa recipe and the new and innovative chicken cheese corn samosa recipe that is sure to tingle your taste buds. The peculiarly shaped Pinwheel samosa recipe is the most recent addition to the delicious samosa family on sooperchef’s menu. Samosas are basically a deep fried street nibble whose genesis is believed to be Indian; on the other hand, it is relished all over the Mediterranean, South and North Africa, Arabian Peninsula and Central Asia. Typically, the Samosa is triangular and tetrahedral shape but not in the case of the pinwheel samosa; the pinwheel samosa looks very much like a rolled cutlet and has a disc like shape. The dough of the pinwheel samosa is very dissimilar from the flatbread “patti” which is used in the other varieties of the samosa family. The bread of the pinwheel samosa recipe is stuffed with potatoes, carrots, boiled peas, boiled kidney beans (lobia), brown onion and butter while you can always use your very own choice of ingredients for the cause. Find the complete pinwheel samosa recipe and entire preparation method in Urdu on to sooperchef.pk.
Less Content

How to make Samosa Pinwheels

Ingredients:
2 & ½ Cup Maida
1 & ½ Cup Water
1 TSP Cumin
1 TSP Black Pepper Powder
½ TSP Carom seeds
2 Potatoes
1 Carrot
10 gm Peas
1 onion
2 Green Chilies
5 gm Green Coriander
Salt (As Needed)
1 TSP Chat Masala
TSP Ground Red Chili
1 TSP Coriander Powder
1 TSP Cumin Powder
200 gm Chicken

Preparation:

First of all, take a bowl. Add Maida, Salt, Black Pepper powder, Cumin Powder, Carom Seeds, Water and mix these all ingredients. Keep this mixture aside for 15 minutes
Next, take a bowl, add boiled potatoes, boiled carrots, boiled peas, Chopped onions, Chopped Green Chili, Green Coriander, salt, Red Chili Crushed, Chat Masala, Coriander Powder, Cumin Powder and mix these ingredients well
It’s time to make Square Samosa Dough. Apply Egg at this Dough
Paste Boiled Spanish, Vegetable Paste, Boiled Chicken and roll it then cut it into ring shape
It’s time for frying. Apply Maida Mixture (Maida Water) & fry these
Your Tasty Samosa Pinwheels are ready to serve
Preparation Time: 30 Minutes Serve: 4 People

اجزاء
میدہ 2-1/2کپ
پانی 1-1/2کپ
زیرہ ثابت 1چائے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
اجوائن 1/2چائے کا چمچ
آلو 2عدد
گاجر 1عدد
مٹر 10گرام
پیاز 1عدد
ہری مرچ 2عدد
سبز دھنیا 5گرام
نمک حسبِ ذائقہ
چاٹ مصالحہ 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
زیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
لا ل مرچ کُٹی ہوئی 1چائے کا چمچ
چکن 200گرام
پالک 200 گرام

ترکیب

۔ایک باؤل لیں اوراس میں میدہ ،نمک،کالی مرچ پاؤڈر ،ثابت زیرہ ،اجوائن ،پانی ڈال کر مکس کرلیں اور پندرہ منٹ تک رکھ دیں ۔
۔اب ایک باؤل لیں اوراس میں اُبلے ہوئے آلو ،اُبلی ہوئی گاجر ،اُبلے ہوئے مٹر ،پیاز ،سبز مرچ ،سبز دھنیا ،نمک ،لال مرچ کُٹی ہوئی ، چاٹ مصالحہ ،دھنیا پاؤڈر اورزیرہ پاؤڈر ڈال کر مکس کر لیں ۔
۔اب رتیار کی ہوئی سموسے کی ڈو کو بیلنے کی مددسے چکور شکل میں بیل لیں ۔
۔اب اس پر اُبلی ہوئی پالک پھیلا لیں اوراس پر تیار شدہ سبزی کا پیسٹ اوراُبلا ہوا چکن ڈال کر رول کر لیں ۔
۔اب اسے گول گول رِنگ کی شکل میں کا ٹ کر اس پر پانی ملا میدہ لگا لیں ۔
۔اب ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اوراس میں تیا ر شدہ رِنگز کو ڈال کر گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں ۔
۔آپکے مزیدار پِن ویل سموسہ تیار ہیں ۔
۔پکانے کا وقت: تیس منٹ
افراد: تین عدد

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *