Recipes

More

Puran Poli Recipe | Sehri Recipe

Puran Poli Recipe | Sehri Recipe

  • PREP TIME
    30
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    5

Indulge in the rich and authentic flavors of Puran Poli with our step-by-step recipe! Learn how to make this traditional Indian sweet dish with SooperChef and impress your loved ones. Try it now!

 Ingredients

Ingredients for Dough (Poli):
Ingredients for Sweet filling (Puran):
Ingredients for Puran Poli Roti:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add wheat flour, all-purpose flour, turmeric powder and salt. Mix it well. Now add water and knead a smooth dough now add oil and knead it again. (It will make the dough becomes soft). Grease with oil and let it rest for 30 mins.

2 .
In a bowl add chana daal, water and soak it for 2 hours.

3 .
In a deep pan heat water, soaked daal, red chili powder, salt and oil and boil it for 5-10 mins. Now cover and cook until dal gets fully done. take off the lid and skim off the scum. strain the water and leave it for 30 mins.

4 .
Now in a preheated pan add boiled daal, jaggery and mix it well. Cook it until the jaggery melts. Mash daal with a spatula while cooking. Cook until the moisture dries out and dal is fully mashed.

5 .
Now remove the pan and let it cool down then transfer it to a chopper. Add cardamom powder, nutmeg powder and blend it well.

6 .
Now filter this mixture through a sieve into a bowl and knead it into a ball shape.

7 .
Now take the dough and sweet filling mixture. Make small dough balls of dough and sweet filling.

8 .
Flatten the dough ball in the palm of your hand and place sweet filling ball on it. Wrap the dough around it making a larger dough ball. Now roll it out with a rolling pin into flat circle.

9 .
Now put it on a preheated griddle and both sides until it golden in color. Apply ghee on each side and cook until roti is puffed and fully cooked.

10 .
Your Puran Poli Roti is ready. Serve it with ghee and cream and tea.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ڈو بنانے کے لئے ایک باؤل میں گندم کا آٹا، میدہ، ہلدی پاؤڈر اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔ اب اس میں پانی ڈال کرڈو گوندھ لیں اور پھر تیل ڈال کر دوبارہ گوندھ لیں۔کھانے کے تیل سے گریس کرکے تیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
سویٹ فلنگ پُورن بنانے کے لئے ایک باؤل میں چنا دال اور پانی ڈال کر دو گھنٹے بھگو کر رکھ دیں۔

3 .
اب ایک پین میں پانی، بھگوئی ہوئی دال، لال مرچ پاؤڈر، نمک اور کھانے کا تیل ڈال کر پانچ سے دس منٹ تک ابال لیں۔ اب ڈھکن سے ڈھک کردال اچھی طرح پکنے تک پکائیں اور ڈھکن اتار کر جھاگ اتار دیں اور تیس منٹ کے لئے سائیڈ پر رکھ دیں۔

4 .
اب پہلے سے گرم پین میں ابلی ہوئی دال اور گڑ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور اسے اس وقت تک پکائیں جب تک کہ گڑ گل نہ جائے۔ پکاتےہوئے دال کو اسپاچولا کی مدد سے اچھی طرح میش کر لیں۔

5 .
پھر پین کو چولہے سے اتار کر ٹھنڈی ہونے دیں اور چوپر میں ڈال کر اس میں الائچی پاؤڈراور جائفل پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔

6 .
اب اس مکسچر کوچھاننی سے ایک باؤل میں چھان کر گیند کی شکل میں گوندھ لیں۔

7 .
ڈو اور سویٹ فلنگ مکسچر لے کر ان کی چھوٹی چھوٹی بالز بنا لیں۔

8 .
اب اپنے ہاتھ کی ہتھیلی میں ڈو بال کو چپٹا کر کے اس میں سویٹ فلنگ بال رکھ کر اس کے گرد بڑی ڈو کا پیڑا رکھ کر بیلنے سے اچھی طرح بیل لیں۔

9 .
پھر اسے پہلے سے گرم توے پرہر طرف سے گولڈن ہونے اور اچھی طرح پک جانے تک پکائیں۔

10 .
پُورن پولی روٹی تیار ہے۔ اسے گھی اور کریم اور چائے کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips