The best and easiest puff pastry dough recipe is here for baking to perfection. A tried and tested recipe which won’t fail to impress you. Follow this puff pastry dough recipe exactly step by step and thanks us later. ...
Read More
The best and easiest puff pastry dough recipe is here for baking to perfection. A tried and tested recipe which won’t fail to impress you. Follow this puff pastry dough recipe exactly step by step and thanks us later.
Less Content
  • Ingredients:
  • Flour 800g
  • Unipuff 400g
  • Slat 1 & 1/2 tsp
  • Sugar 1 tbsp
  • Oil 2 tbsp
  • Water as required
  • Flour on surface as required
  • Directions:
  • In a bowl add flour, salt, sugar, oil and water as required knead it, Dough should the normal consistency.
  • Now cover it with the cloth and keep it side for half hour. Now measure the unipuff (required 400g) your unipuff should the on room temperature, then with the help of cutting board place cling on it and put unipuff on it.
  • Tap unipuff with your hands until soft and flat.
  • Now cover it cling and roll down and make it perfectly flat and keep it aside.
  • Then spread the flour on the surface, now bring the dough and flatten it and make a rectangle shape.
  • Now place the flat unipuff on dough an cover the sides and making it hookshape, then with the help of rolling pin flat it and roll down.
  • Slowly and patiently spread it like rectangular shape, then cover it with the cloth and keep it aside in fridge half an hour.
  • Now do this process at least for three times, everytime you have to roll down the dough, then make hookshape and keep it aside for half an hour.
  • Now bring the dough and roll down with the rolling pin and make a rectangle shape, your puff pastry is ready, you can make anything with that.
  • Preparation time: 15-20 minutes
  • Cooking time: 3 hours
  • Serving: 6-7 persons

اجزاء:
میدہ 800گرام
یونی پف 400گرام
نمک 1اورآدھا چائے کا چمچ
چینی 1چائے کا چمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
میدہ حسبِ ضرورت
ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک، چینی، کھانے کا تیل اور پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور کپڑے سے ڈھانپ کر ایک گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
اب چار سو گرام یونی پف لیں اور کٹنگ بورڈ کی مدد سے اس پر کلنگ رکھیں اور پھر اس پر یونی پف رکھ دیں۔
پھر ہاتھوں سے نرم کر لیں اور بیل لیں۔
اب اسے کلنگ سے ڈھانپ کر رول کر لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر میدہ چھڑک کر ڈوکو بیل لیں اورچکور شکل میں بنا لیں۔
اب یونی پف کو ڈو پر رکھ کرکتاب کی شکل میں فولڈ کر لیں اور بیلنے کی مدد سے بیل لیں۔
پھر اسے آرام سے چکور شکل دیں اور کپڑے سے ڈھانپ کر فریج میں آدھے گھنٹے کے لئے رکھ دیں۔
اب اسی طریقے کو تقریباََ تین مرتبہ دہرائیں اور ہر دفعہ ڈو کو بیل کر کتاب کی شکل میں فولڈ کر کے ایک گھنٹے کے لئے سائیڈ پر رکھنا ہے۔
پھر ڈو کو بیلنے کی مدد سے بیل کر چکور کی شکل بنا لیں اور پف پیسٹری تیار ہے۔
اب آپ اس ڈوسے کچھ بھی بنا سکتے ہیں۔
تیاری کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 3گھنٹے
افراد: 6-7عدد

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *