How to make Potato Toffee

Ingredients for Potato Toffee

  • 1 & ½ all purpose Flour
  • ½ TSP Salt
  • 2 TBSP Melted Butter/Ghee
  • 1 tsp Nigella seeds
  • Water (As Needed)
  • Filling Mixture Ingredients:
  • 2 tbsp oil
  • 1 tbsp green chili (Chopped)
  • 1 tbsp Coriander Leave (Chopped)
  • 1/2 tsp Garam Masala
  • 1 tsp Red Chili Powder
  • 1 tsp Chat Masala
  • 1 tsp Black salt
  • 4 tbsp Gram Flour
  • 3 Large Boiled Mashed Potatoes
  • ½ TSP Salt

  • Instructions for potato Toffee:

  • 1. First of all, add all purpose flour, salt, melted butter/Ghee, Nigella seeds, in a bowl, then add water gradually & mix well with the help of your hands, kneed a dough
  • 2. Leave for 15-20 Minutes

    Instructions for Filling Mixture:

  • 1. Ad cooking oil in a pan, then add green chilies, chopped coriander leaves, Garam Masala, Red Chili Powder, Chat Masala, black salt, mix well & fry for a while
  • 2. Now add Gram Flour, fry again until it changed into golden brown. Then add boiled mashed potatoes
  • 3. Mix it well by adding salt
  • 4. Filling mixture for potato toffee is ready to use
  • 5. Now take some mixture from the dough (which is already prepared)
  • 6. Make a small round chapatti
  • 7. Apply 3-4 cuts with the help of a sharp cutter
  • 8. Take some filling mixture (which we have prepared in 4th step), & press it with the help of your hands & put this mixture into that chapatti (which have 4 cuts)
  • 9. Now wrap it into a toffee form
  • 10. Cut it from sides to shape up the toffee
  • 11. Finally fry these toffees until they changed into golden brown

Preparation Time:

30

میدہ بنانے کے اجزاء
میدہ ڈیڑہ کپ
نمک حسبِ ذائقہ
گھی یا مکھن 2 کھانے کے چمچ
کلونجی 1 چائے کا چمچ
پانی حسبِ ضرورت

فلنگ کے اجزاء
کھانے کا تیل 2 کھانے کے چمچ
ہر ی مرچ(چوپ) 2 عدد
ہرا دھنیا (چوپ) 1کھانے کا چمچ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
چاٹ مصالحہ 1 چائے کا چمچ
کالی مرچ 1 چائے کا چمچ
بیسن 4 کھانے کے چمچ
اُبلے آلو(میش) 3عدد
نمک حسبِ ضرورت

  • فلنگ بنانے کی ترکیب
  • ایک پین میں کھانے کا تیل لیں اس میں ہری مرچ، ہرا دھنیا، گرم مصالحہ، لال مرچ، کالی مرچ، چاٹ مصالحہ،کالا نمک ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔
  • اب اس میں بیسن ڈال کر براؤن ہونے تک پکا لیں۔
  • اب اس میں پیسے ہوئے آلو ڈال دیں۔
  • میدہ کی ترکیب
  • ایک برتن میں میدہ لیں اس میں نمک، مکھن، کلونجی ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اب اس میں پانی ڈال کر گوندھ لیں۔اب اس کو پندرہ سے بیس منٹ رکھ دیں۔
  • آلوکی ٹوفی بناے کی ترکیب
  • تیار کیے ہوئے میدہ کے پیڑے بنا کر بیل لیں۔
  • اب اس پر چھُری سے تین سے چار لمبے لمبے کٹ لگا لیں۔
  • اب اس پر تیار کیا ہوا آلو مصا لحہ ڈال کر ٹوفی کی طرح بند کر لیں۔
  • اب اس کو لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

تیاری کا وقت :

30

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *