Nargisi Kofta Biryani a tradional dish we all love. The aroma of biryani with combo of Nargasi Kofta is worth trying. Give this tasty Nargisi Kofta Biryani Recipe a try and share your feedback with us. ...
Read More
Nargisi Kofta Biryani a tradional dish we all love. The aroma of biryani with combo of Nargasi Kofta is worth trying. Give this tasty Nargisi Kofta Biryani Recipe a try and share your feedback with us.
Less Content
  • Ingredients for nargasi kofta:
  • 700g Beef mince
  • 7-8 Eggs (boiled)
  • 1/2 cup Split chickpea
  • 1 inch Ginger (diced)
  • 6-7 Garlic cloves
  • 3-4 Green chilies (sliced)
  • 10-12 Red chilies whole
  • 2 tbsp Whole spices
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Chili flakes
  • 1 tsp Cumin seeds
  • 1 tbsp Turmeric powder
  • 1 tbsp Coriander powder
  • 2 cups Water
  • 1 Egg (beaten)
  • 3 tbsp Coriander (chopped)
  • Oil for frying
  • Ingredients for biryani:
  • 700g Rice (boiled)
  • 3 tbsp Oil
  • 1 tbsp Cumin seeds
  • 1 cup Onion (chopped)
  • 1 cup Tomato puree
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 3-4 Green chilies (chopped)
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Red chili powder 1 tbsp Coriander powder
  • 1 tsp Cumin powder
  • 2 tbsp Whole spices
  • 4-5 Dried plums
  • 2 tbsp Yogurt
  • 1/4 tsp Yellow food color
  • Ingredients for garnish:
  • Coriander chopped (as required)
  • Mint chopped (as required)
  • Tomatoes chopped (as required)
  • Lemon slices (as required)
  • Directions for Nargasi koftay:
  • In a pan add mince, lentil, ginger, garlic, green chilies, red chilies, whole spices, salt, chili flakes, cumin seeds, turmeric and coriander powder.
  • Add 2 cups of water and let it simmer on medium low flame for 25 to 30 minutes, until mince and lentil is fully cooked.
  • Cook for 8 to 10 minutes more until water dries out completely.
  • Add cooked mince in a grinder and grind well.
  • Add egg, coriander leaves and mix all ingredients well.
  • Take boiled eggs and cover them in prepared mince completely.
  • Coat them in egg and fry until light golden brown. Set aside.
  • Directions for biryani:
  • In a pan heat oil, add onion and cook until translucent.
  • Then add cumin seeds, green chilies, ginger garlic paste and cook for a minute.
  • Then add tomato puree, salt, red chili powder, coriander powder, cumin powder, whole spices, plums, yogurt and cook for 7 to 8 minute.
  • Then add prepared koftay, garnish and mix well.
  • In a pan layer kofta gravy, boiled rice and garnish. Repeat the layers and drizzle food color on top.
  • Add half cup water and let it simmer on medium low flame for 10 to 12 minutes.
  • Your delicious kofta biryani is ready to serve.

Preparation Time:

30 minute

Cooking Time:

1 hour

Serve:

5-6 persons

نرگسی کوفتہ بنانے کے اجزاء:
بیف قیمہ 700گرام
ابلے ہوئے انڈے 7-8عدد
دال چنا آدھا کپ
ادرک 1انچ
لہسن کی جویں 6-7عدد
سبز مرچیں 3-4عدد
ثابت لال مرچیں 10-12عدد
ثابت مصالحے 2کھانے کے چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کٹی لال مرچیں 1کھانے کا چمچ
ذیرہ 1چائے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
پانی 2کپ
پھینٹا ہوا انڈہ 1عدد
دھنیا 3کھانے کے چمچ
کھانے کا تیل فرائی کے لئے
بریانی کے اجزاء:
چاول 700گرام
کھانے کا تیل 3کھانے کے چمچ
ذیرہ 1کھانے کا چمچ
پیاز 1کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 3-4عدد
نمک حسبِ ذائقہ
لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ثابت مصالحے 2کھانے کے چمچ
خشک آلو بخارا 4-5عدد
پیلا کھانے کا رنگ 1چوتھائی چائے کا چمچ
گارنش کے اجزاء:
دھنیا حسبِ ضرورت
پودینہ حسبِ ضرورت
ٹماٹر حسبِ ضرورت
لیموں کے سلائس حسبِ ضرورت

نرگسی کوفتے بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں قیمہ، دال، ادرک، لہسن، سبز مرچیں، لال مرچیں، ثابت مصالحے، نمک، کٹی لال مرچیں، ذیرہ، ہلدی، دھنیا پاؤڈر اور دو کپ پانی ڈال کر درمیانی ہلکی آنچ پر پچیس سے تیس منٹ دم پر رکھ دیں یا جب تک دال اور قیمہ اچھی طرح پک جائیں۔
اب پکا ہوا قیمہ گرینڈر میں ڈالیں اور اچھی طرح گرینڈ کر لیں۔
پھر اس میں انڈہ اور دھنیے کے پتے ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔
اب ابلے ہوئے انڈوں کو تیار کئے ہوئے قیمے میں ڈھک دیں۔
پھر انڈوں میں کوٹ کرکے گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
بریانی بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈالیں اور تھوڑا سا پکا لیں۔
اب اس میں ذیرہ، سبز مرچیں اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک پکائیں۔
پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر،نمک، لا ل مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، ثابت مصالحے، آلو بخارا اور دہی ڈال کر سات سے آٹھ منٹ پکائیں۔
اب تیار کئے ہوئے کوفتے اور گارنش ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر ایک پین میں کوفتے گریوی، ابلے ہوئے چاولوں اور گارنش کی تہہ لگائیں۔
اب دوبارہ کوفتے گریوی، ابلے ہوئے چاولوں اور گارنش کی تہہ لگا کر کھانے کا رنگ ڈال دیں۔
پھر آدھا کپ پانی ڈال کردرمیانی ہلکی آنچ پر دس سے بارہ منٹ دم پر رکھ دیں۔
مزیدار کوفتہ بریانی تیار ہے۔

تیاری کا وقت :

30 منٹ

پکانے کا وقت :

1 گھنٹہ

افراد :

افراد 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *