Mutton makhni karahi is perfect Bakra Eid lunch recipe which is easy to make. This creamy mutton makhni karahi served with naan is ultimate combo. Give this karahi recipe a try and let us know how it turned out for you. ...
Read More
Mutton makhni karahi is perfect Bakra Eid lunch recipe which is easy to make. This creamy mutton makhni karahi served with naan is ultimate combo. Give this karahi recipe a try and let us know how it turned out for you.
Less Content
  • Mutton makhni karahi
  • Ingredients:
  • Mutton 1 kg
  • Onion (chopped) 1 cup Tomato puree 1 cup
  • Ginger garlic paste
  • Green chilies (chopped) 2 tbsp
  • Coriander crushed 1 tbsp
  • Black pepper powder 1/2 tsp
  • Garam masala 1/4 tsp
  • Salt to taste
  • Cumin powder 1 tbsp
  • Turmeric powder 1/2 tsp
  • Cashew nut powder 2 tbsp
  • Red chili powder 1 tsp
  • Yogurt 1/2 cup
  • Cream 1/4 cup
  • Water as required
  • Kasuri meethi 2 tbsp
  • Green chilies 2-3
  • Butter 3 tbsp
  • Coriander fresh for garnish
  • Ginger julienne for garnish
  • Directions:
  • In a pan heat oil add onion and cook until translucent for 2 to 3 minutes.
  • Add mutton and cook for 5 to 6 minutes on high flame. Add water as required.
  • Now add salt, ginger garlic paste, turmeric, red chili powder, coriander, green chilies, black pepper, cumin and mix well.
  • Cover the lid, turn the flame to medium low and cook for 10 to 15 minutes.
  • Then add tomato puree, cashew nut powder, garam masala powder and mix well.
  • Again cover the lid and cook for 10 to 15 minutes on medium low flame.
  • Lastly add yogurt and cook for 4 to 5 minutes. When oil starts appearing add cream, kasuri meethi and cook for 2 minutes more.
  • Top it with butter, green chilies, coriander, ginger and serve your delicious handi.
  • Preparation time: 10-15 minutes
  • Cooking time: 35-40 minutes
  • Serving: 3-4 person

مٹن مکھنی کڑاہی ریسپی
اجزاء:
مٹن 1کلو
پیاز 1کپ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
سبز مرچیں 2کھانے کے چمچ
کٹا ہوا دھنیا 1کھانے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
گرم مصالحہ 1چوتھائی چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ذیرہ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کاجو 2کھانے کے چمچ
لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دہی آدھا کپ
کریم 1چوتھائی کپ
پانی حسبِ ضرورت
قصوری میتھی 2کھانے کے چمچ
پانی حسبِ ضرورت
سبز مرچیں 2-3عدد
مکھن 3کھانے کے چمچ
تازہ دھنیا گارنش کے لئے
ادرک گارنش کے لئے
ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈالیں اور دو سے تین منٹ بھون لیں۔
اب اس میں مٹن ڈال کر پانچ منٹ تیز آنچ پر پکائیں اورحسبِ ضرورت پانی ڈالیں۔
پھر اس میں نمک، ادرک لہسن پیسٹ، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، دھنیا، سبز مرچیں، کالی مرچیں اور ذیرہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب ڈھکن سے ڈھک کر درمیانی ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، کاجو پاؤڈراور گرم مصالحہ پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔
اب پھر ڈھکن سے ڈھک کر درمیانی ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ پکائیں۔
پھر آخر میں اس میں دہی ڈالیں اور چار سے پانچ منٹ پکائیں جب اس پر آئل آنا شروع ہوجائے تو اس میں کریم اور قصوری میتھی ڈال کر دو منٹ پکائیں۔
اب اس پر مکھن، سبز مرچیں، دھنیا اور ادرک ڈالیں، مزیدار ہانڈی تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 10-15منٹ
پکانے کا وقت: 35-40منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *