How to Make Mutton Do Pyaza Recipe

Ingredients for Mutton Do Pyaza Recipe
  • Mutton 500g
  • Onion 200g
  • Cumin 1tbs
  • Green Chili 3 pieces
  • Whole Hot Spices 5 g
  • Whole Red Chili 5 pieces
  • Ginger & Garlic Paste 1 – ½ tbsp
  • Salt as per taste
  • Turmeric 1 tsp
  • Red Chili Powder 1 tbsp
  • Black Pepper Crushed 1 tsp
  • Coriander Powder 1 tsp
  • Cumin Powder 1 tsp
  • Coconut Powder 2 tbsp
  • Tomato (Skinless) 4 pieces
  • Hot Water 1 Glass
  • Onion (large cube cutting) Garnish
Method
1- In a cooking pot, add cooking oil, onion, cumin, green chili, whole red chili, whole hot spices and fry it until light brown.
2- Now add, ginger & garlic paste, mutton and cook it for 2-3 minutes.
3- Afterward, add salt, red chili powder, black pepper crushed, coriander powder, cumin powder, coconut powder, tomato and cook it for 5-7 minutes.
4- Now add hot water and steam it for 30-35 minutes on low flame.
5- In a cooking pan, add cooking oil 3 tbsp, onion (large cube cutting), turmeric and sauté it.
6- Now add this fried onion into mutton gravy.
Your tasty Mutton Do Pyaza is ready to serve.

Other Popular Pakistani Recipes: Mutton Kunna | Sindhi Baryani | Kashmiri Pulao | Shahi Kheer | Spicy Tawa Fish | Mutton Mundi | Beef Haleem | Chicken Nihari | Mutton Rogan Josh | Fish ka Salan | Kari Pakora | Chicken Karhai | Mutton Chatpata | Chicken Kofta | Bombay Biryani | Chicken Handi

اجزاء

  • مٹن 500گرام
  • کھانے کا تیل آدھا کپ
  • پیاز 200گرام
  • زیرہ ایک چائے کا چمچ
  • ہری مرچ تین عدد
  • ثابت گرم مصالحہ 5گرام
  • ثا بت لال مر چ 5 عدد
  • ادرک لہسن پیسٹ ڈیڑ ھ کھانے کا چمچ
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • ہلدی ایک چائے کا چمچ
  • لال مرچ پسی ہوئی ایک کھانے کا چمچ
  • کالی مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پسا ہوا ایک چائے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک چائے کا چمچ
  • کوکونٹ پاؤڈر دو کھانے کے چمچ
  • ٹماٹر (بغیر چھلکے کے ) چار عدد
  • گرم پانی ایک گلاس
  • پیاز (بڑے کیوب کٹنگ) گارنش

ترکیب
ایک پین میں کھانے کا تیل، پیاز، زیرہ، ہری مرچ، ثابت لال مرچ، ثابت گرم مصالحہ ڈال کر لائٹ براؤن ہونے تک فرائی کریں۔
اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ اور مٹن ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں اور پھر اس میں نمک،ہلدی، لال مرچ پیسی ہوئی، کالی مرچ پیسی ہوئی، دھنیا پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، کوکونٹ پاؤڈر اور ٹماٹر ڈال کر پانچ سے سات منٹ اچھی طرح بھونائی کر لیں۔
بھونائی ہونے کے بعد اس میں گرم پانی ڈال کر تیس سے پینتیس منٹ ہلکی آنچ پر دم دینے رکھ دیں۔
اب ایک پین میں تین کھانے کے چمچ تیل لیں ،ہلدی اور اس میں پیاز( بڑے کیوب کٹنگ ) ڈال کر ہلکا سا پکائیں اور اس کو مٹن کے سالن میں ڈال لیں۔آپکا مزے دار مٹن دو پیازہ تیار ہے۔

  
  

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *