Eid menu is incomplete without biryani so here we have mutton chops biryani which is sooper aromatic and delicious. Treat your guest with this lip smacking mutton biryani and be the star of your dawat. Do let us know your feedback if you try this recipe. ...
Read More
Eid menu is incomplete without biryani so here we have mutton chops biryani which is sooper aromatic and delicious. Treat your guest with this lip smacking mutton biryani and be the star of your dawat. Do let us know your feedback if you try this recipe.
Less Content
  • Champ Biryani
  • Ingredients for boiling rice:
  • Guard Basmati rice 2 cups
  • Water 4 cups
  • Curry leaf 1
  • Cumin seeds 1 ½ tsp
  • Salt 1/2 tbsp
  • Vinegar 2 tbsp
  • Oil 2 tbsp
  • Ingredients for potli:
  • Coriander seeds 1 tsp
  • Cumin seeds 1 tsp
  • Black peppercorns 1/2 tsp
  • Cloves 6-7
  • Cinnamon stick 1
  • Black cardamom 1
  • Star anise 1
  • Ingredients for chops:
  • Mutton chops 8
  • Bay leaf 1
  • Water 2 cups
  • Salt to taste
  • Garlic cloves 4-5
  • Ginger cube 2
  • Potli 1
  • Ingredients for gravy:
  • Onion fried 3/4 cup
  • Tomato chopped 1 cup
  • Water 1/2 cup
  • Ingredients for korma masala:
  • Oil 1 cup
  • Green chilies 2-3
  • Cumin seeds 1 ½ tsp
  • Boiled chops 8
  • Salt 1/2 tbsp
  • Onion (sliced) 1 ½ cup
  • Red chili powder 1/2 tbsp
  • Red chili flakes 1 tbsp
  • Coriander powder 1/2 tbsp
  • Cumin powder 1/2 tbsp
  • Turmeric powder 1 tsp
  • Yogurt 1/2 cup
  • Tamarind pulp 1/4 cup
  • Plum dry 5-6
  • Garnish:
  • Coriander leaves as required
  • Mint leaves as required
  • Tomato slices as required
  • Lemon slices as required
  • Green chilies as required
  • Orange food color 1 pinch
  • Leftover stock 1/2 cup
  • Directions for potli:
  • Take a piece of cheesecloth, add coriander seeds, cumin seeds, black peppercorns, cloves, cinnamon, black cardamom and star anise.
  • Tie knot and your potli is ready.
  • Directions for chops:
  • In a deep pan simmer water, add chops, bay leaf, salt, garlic cloves, ginger cube and potli.
  • Cover and cook for 1 hour to 40 minutes on medium low flame.
  • Separate the chops and set aside stock for later use.
  • Direction for gravy:
  • In a blender add 3/4 cup of fried onion, tomatoes and water.
  • Blend until smooth paste is formed. Set aside.
  • Directions for rice:
  • In a bowl soak Guard Basmati Rice in three cups of water for 25 minutes.
  • In a pan, add water, bring it to boil, and then add salt, cumin seed, vinegar, oil and bay leaf.
  • When water starts simmering add soaked rice and boil them until 80% done.
  • Directions for korma masala:
  • In a pan heat oil, add onion and cook until light golden brown. Take it out and set aside.
  • In same oil add cumin seeds, green chilies, ginger garlic paste and sauté it for a minute.
  • Add boiled chops, salt and fry. Add one cup prepared onion tomato paste and cook for 2 to 3 minutes.
  • Then add red chili powder, red chili flakes, coriander powder, cumin powder, turmeric powder and cook for 5 to 6 minutes.
  • Add yogurt, tamarind pulp, dry plum and mix. Let it simmer on low flame for 2 to 3 minutes. Take it off from flame. Assembling:
  • In a pan firstly add korma, cover it with boiled rice, top it again with korma masala and add garnish on top.
  • Repeat the same layering process, lastly sprinkle fried onion, food color and remaining chops stock on top.
  • Cover and cook on medium low flame for 10 to 15 minutes.
  • Serve your delicious chanp biryani with raita and enjoy.
  • Preparation time: 20 minutes
  • Cooking time: 1 hour 30 minutes
  • Serving: 5-6 persons

چانپ بریانی ریسپی
چاول ابالنے کے اجزاء:
Guard Basmati Rice 2کپ
پانی 4کپ
کڑی پتا 1عدد
ثابت ذیرہ 1اور آدھا چائے کا چمچ
نمک آدھا کھانے کا چمچ
سرکہ 2کھانے کے چمچ
کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ
پوٹلی کے اجزاء:
ثابت دھنیا 1چائے کا چمچ
ثابت ذیرہ 1چائے کا چمچ
ثابت کالی مرچ آدھا چائے کا چمچ
لونگ 6-7عدد
دار چینی اسٹک 1عدد
کالی الائچی 1عدد
بادیان 1عدد
چانپ کے اجزاء:
مٹن چانپیں 8عدد
کڑی پتا 1عدد
پانی 2کپ
نمک حسبِ ذائقہ
لہسن کی جویں 4-5عدد
ادرک 2عدد
پوٹلی 1عدد
گریوی بنانے کے اجزاء:
تلا ہوا پیاز 3چوتھائی کپ
ٹماٹر 1کپ
پانی آدھا کپ
قورمہ مصالحہ بنانے کے اجزاء:
کھانے کا تیل 1کپ
سبز مرچیں 2-3عدد
ثابت ذیرہ 1اور آدھا چائے کا چمچ
ابلی ہوئی چانپیں 8عدد
نمک آدھا کھانے کا چمچ
پیاز 1اور آدھا کپ
لال مرچ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
کٹی لال مرچیں 1کھانے کا چمچ
دھنیاپاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دہی آدھا کپ
املی کا گودا 1چوتھائی کپ
خشک آلو بخارا 5-6عدد
گارنش کے اجزاء:
دھنیے کے پتے حسبِ ضرورت
پودینے کے پتے حسبِ ضرورت
ٹماٹر سلائس حسبِ ضرورت
لیموں کے سلائس حسبِ ضرورت
سبز مرچیں حسبِ ضرورت
مالٹا کھانے کا رنگ 1چٹکی
بچی ہوئی یخنی آدھا کپ
پوٹلی ترکیب:
ایک ململ کا کپڑا لے کر اس میں ثابت دھنیا، ثابت ذیرہ، ثابت کالی مرچ، لونگ، دارچینی، کالی الائچی اور بادیان ڈال کر گِراہ لگا دیں، پوٹلی تیار ہے۔
چانپوں کی ترکیب:
ایک برتن میں پانی ابلنے دیں اور اس میں چانپیں، کڑی پتا، نمک، لہسن کی جویں، ادرک اور پوٹلی ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر درمیانی ہلکی آنچ پر ایک گھنٹہ چالیس منٹ پکنے دیں۔
اب چانپیں اور یخنی نکال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
گریوی ترکیب:
ایک بلینڈ میں تین چوتھائی کپ تلا ہوا پیاز، ٹماٹر اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر کے سائیڈ پر رکھ دیں۔
چاول بنانے کی ترکیب:
ایک برتن میں تین کپ پانی اور Guard Basmati Riceڈال کر پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔
اب ایک برتن میں پانی، نمک، ثابت ذیرہ، سرکہ، کھانے کا تیل ڈال دیں اور پھر جب پانی ابلنا شروع ہوجائے تو اس میں بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد تک ابال لیں۔
قورمہ مصالحہ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے پیاز ڈالیں اور گولڈن براؤن ہونے تک پکائیں۔
اب اسی آئل میں ثابت ذیرہ، سبز مرچیں اور ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر ایک منٹ تک بھون لیں۔
پھر اس میں ابلی ہوئی چانپیں اور نمک ڈال کر فرائی کر لیں۔
اب اس میں تیار کی ہوئی پیاز، ٹماٹر پیسٹ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
پھر اس میں لال مرچ پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، دھنیا پاؤڈر اور ہلدی پاؤڈر ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
اب اس میں دہی، املی کا گودا اور خشک آلو بخارا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اورہلکی آنچ پر دو سے تین منٹ ابلنے دیں۔
اسمبلنگ:
ایک برتن میں سب سے پہلے قورمہ اور اس پر ابلے ہوئے چاول ڈال دیں۔
اب پھر اس پر قورمہ مصالحہ ڈال کر گارنش کے اجزا ڈال دیں۔
پھر اسی طرح کی دوبارہ ایک تہہ لگائیں۔
اب آخر میں اس پر تلا ہوا پیاز، کھانے کا رنگ اور بچی ہوئی یخنی ڈال دیں۔
پھر ڈھکن سے ڈھانپ درمیانی ہلکی آنچ پر دس سے پندرہ منٹ پکائیں۔
مزیدار چانپ بریانی تیار ہے، رائتہ کے ساتھ سرو کریں۔
تیاری کا وقت: 20منٹ
پکانے کا وقت: 1گھنٹہ تیس منٹ
افراد: 5-6

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *