Recipes

More

Murgh Musallam Recipe

Murgh Musallam Recipe

  • PREP TIME
    20
  • COOK TIME
    120
  • SERVING
    5

Research Content

Murgh Musallam Recipe one of the best and must try recipe this Eid. Give this scrumptious and aromatic Whole Chicken Curry Recipe a try and make your Eid memorable. But don't forget to share your thoughts with us.


 Ingredients

Ingredients of fillings:
Ingredients of paste:
Gravy ingredients:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
Take a whole chicken, wash it thoroughly with salt and vinegar. Drain out and set aside. Put deep cuts on the chicken breast and legs.

2 .
Take a large bowl, add ginger garlic paste, yogurt, cardamom powder, green chili paste, coriander powder, red chili powder, salt, cumin, vinegar in it and mix it well. Add whole chicken and marinate it well with the mixture. Refrigerate for 4 hours.

3 .
In a pan heat oil, add chopped onion and cook until translucent. Add dry nuts and sauté them. Now add ginger garlic paste, turmeric powder, red chili powder, salt and mix well.

4 .
Now add boiled egg and cook them until gets a little golden. Remove the eggs and add minced chicken, tomato puree and cook until chicken changes its color.

5 .
Now add garam masala, cumin powder, green chili paste, lemon juice and cook until the water dries out.

6 .
Take marinated whole chicken and stuff it with the prepared minced chicken and eggs. Tie the chicken legs together tightly with the help of a string and a prick toothpick if needed.

7 .
Heat one cup of oil in a large pot and fry chicken by flipping sides every 5 minutes just to give color to the chicken. Steam breast side for 5 minutes.

8 .
Dry roast cumin seeds, coriander seeds, black cardamom, green cardamom, bay leaf, cloves, mace, cinnamon sticks, black peppercorn for 2 minutes.

9 .
Grind roasted spices in a grinder, add fried onion, sautéed nuts and make a thick paste.

10 .
Now in another pot, heat a cup of oil, add ginger garlic paste, left over masala, tomato puree, nut paste, red chili powder, salt, yogurt. Add water to make gravy. Add cream then add cooked whole chicken in it, add green chilies, butter, lemon juice, chopped coriander and cook on a medium flame until oil gets separated.

11 .
Place whole chicken in a serving dish, pour gravy on it and serve hot with naan.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ہول چکن کو نمک اور سرکہ کے ساتھ دھو کر ہول چکن کو کٹ لگا لیں۔

2 .
اب ایک باؤل میں ادرک لہسن پیسٹ، دہی، الائچی پاؤڈر، ہری مرچوں کی پیسٹ، دھنیا پاؤڈر، لا ل مرچ پاؤڈر، نمک، ذیرہ اور سرکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔پھر ہول چکن کو اس مکسچر میں اچھی طرح میرینیٹ کر کے چار گھنٹے فریج میں رکھ دیں۔

3 .
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز اور ڈرائی فروٹس ڈال کر ایک منٹ کے لئے بھون لیں۔پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ، ہلدی پاؤڈر، لال مرچ پاؤڈر اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

4 .
اب اس میں ابلے ہوئے انڈے ڈال کر گولڈن ہونے تک پکائیں۔پھر اس میں سے انڈے نکال کر اس میں چکن قیمہ اور پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر چکن کا رنگ بدلنے تک پکائیں۔

5 .
اب اس میں گرم مصالحہ، ذیرہ پاؤڈر، ہری مرچوں کی پیسٹ اور لیموں کا رس ڈال کر پانی خشک ہونے تک پکائیں۔

6 .
پھر میرینیٹڈ چکن لے کر اس میں تیار کیا ہوا چکن قیمہ اور انڈے ڈالیں۔

7 .
اب ہول چکن کی دونوں ٹانگوں کو اچھی طرح دھاگے سے باندھ لیں اور ٹوتھ پِک سے بند کر دیں۔پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے ہول چکن کو ہر سائیڈ سے پانچ منٹ کے لئے فرائی کر لیں۔

8 .
اب ایک پین میں ذیرہ، دھنیا، کالی الائچی، سبز الائچی، تیز پت، جویں، جاوتری، دار چینی اور کالی مرچ ڈال کر دو منٹ کے لئے روسٹ کر لیں۔

9 .
پھر ایک گرینڈر میں روسٹ کئے ہوئے مصالحے، تلا ہوا پیاز اور ڈرائی فروٹس ڈال کر گرینڈ کر کے گاڑھا پیسٹ بنا لیں۔

10 .
اب ایک دوسرے پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ، بچا ہوا مصالحہ، پسے ہوئے ٹماٹر، ڈرائی فروٹس پیسٹ، لا ل مرچ پاؤڈر، نمک پانی اوردہی ڈال کر گریوی بنا لیں۔پھر اس میں کریم، پکا ہوا ہول چکن، ہری مرچیں، مکھن، لیموں کا رس اور چوپڈ دھنیا ڈال کر درمیانی آنچ پر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔

11 .
اب ہول چکن کو ایک سرونگ ڈِش میں رکھیں اور اس پر گریوی ڈال کر گرم گرم سرو کریں۔

Recipe Tips