How to Make Chicken Masala Recipe

Ingredients
  • Chicken 500g
  • Red Chili Powder 1- ½ tbsp
  • Ginger & Garlic Paste 2 tbsp
  • Turmeric 2 tbsp
  • Salt as per taste
  • Lemon Juice 2 tbsp
  • Onion 1 piece
  • Tomato (without skin) 4 pieces
  • Green Chili 2 pieces
  • Yogurt 1/2 cup
  • Fried onion 2 tbsp
  • Coriander Powder 1 tbsp
  • Black Pepper Crushed 1 tsp
  • Cumin Powder 1 tbsp
  • Whole Cumin 1 tbsp
  • Cooking Oil as needed
Method
1- In a pot, add and Marinate, chicken, salt, red chili powder 1 tsp,turmeric, lemon juice, ginger & garlic paste 1 tbsp. Keep in the refrigerator for an hour.
2- In a cooking pot, add cooking oil, marinated chicken and deep fry until golden brown.
3- In another cooking pot, add cooking oil 3 tbsp, onion, cumin, green chili and make it light brown.
4- Now add ginger & garlic paste, tomato, yogurt, salt, red chili powder, black pepper crushed, coriander powder and cook for 8-10 minutes.
5- Afterward, add fried chicken, hot water and steam it for 5-7 minutes.
6- Now use fried brown onion, ginger, green coriander, green chili as a garnish.
Your tasty Murgh Masala is ready to serve.

Other Popular Pakistani Recipes: Mutton Kunna | Sindhi Baryani | Kashmiri Pulao | Shahi Kheer | Spicy Tawa Fish | Mutton Mundi | Beef Haleem | Chicken Nihari | Mutton Rogan Josh | Fish ka Salan | Kari Pakora | Chicken Karhai | Mutton Chatpata | Chicken Kofta | Bombay Biryani | Chicken Handi

اجزاء

  • چکن 500 گرام
  • نمک حسبِ ذائقہ
  • ہلدی دو کھانے کے چمچ
  • لیموں کا رس دو کھانے کے چمچ
  • ادرک لہسن کا پیسٹ دو کھانے کے چمچ
  • کھانے پکانے کا تیل حسبِ ضرورت
  • پیاز ایک عدد
  • ثابت زیرہ ایک کھانے کا چمچ
  • ہری مرچ دو عدد
  • ٹماٹر(بغیر چھلکا) چار عدد
  • دہی آدھا کپ
  • لال مرچ پیسی ہوئی ڈیڑہ کھانے کے چمچ
  • کالی مرچ کُٹی ہوئی ایک چائے کا چمچ
  • دھنیا پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
  • زیرہ پاؤڈر ایک کھانے کا چمچ
  • گرم پانی ایک کپ
  • فرائی کیے ہوئے پیاز دو کھانے کے چمچ
  • ادرک، ہرا دھنیا، ہری مرچ گارنش

ترکیب
ایک برتن میں چکن لیں اور اُس میں نمک، لال مرچ پیسی ہوئی ایک چائے کا چمچ، ہلدی ایک چائے کا چمچ، لیموں کا رس اور ادرک لہسن کا پیسٹ ایک کھانے کا چمچ ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اور ایک گھنٹہ کے لیے فریج میں رکھ دیں۔
اب ایک کڑا ہی میں کھانے کا تیل ڈالیں اور مصالحہ لگے چکن کے ٹکڑوں کو گولڈن براؤن ہونے تک ڈیپ فرائی کر لیں۔
اب ایک برتن میں تین چمچ کھانے کا تیل ڈالیں اور اس میں پیاز، ثابت زیرہ، ہری مرچ ڈال کر لا ئٹ برؤں ہونے تک فرائی کر لیں ، اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ، ٹماٹر، دہی، نمک، لال مرچ پیسی ہوئی، کالی مرچ کُٹی ہوئی، دھنیا پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر ڈال کر آٹھ سے دس منٹ بھونائی کر لیں۔ اب اس میں فرائی کیا ہوا چکن ، گرم پانی ڈال کر پانی سے سات منٹ دم دیں ۔اب اس میں فرائی کیے ہوئے پیاز، ادرک،دھنیا، ہری مرچ کو بطور گارنش استعمال کر لیں۔آپکا مزے دار مرغ مصالحہ تیار ہے۔

  
Show Recipe

Chicken Masala Recipe

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *