Recipes

More

Meethi Puri with Masala Chana Recipe | Ramzan Special

Meethi Puri with Masala Chana Recipe | Ramzan Special

  • PREP TIME
    15
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    4

Wanna try something new for sehri? Try out this Meethi Puri with Masala Chana, a sweet and savory combo that you have to try. This delicious and appetizing meal is perfect to keep you going and active during your long fast. Try out this Meethi with Chana Masala today and let us know how they turned out.

 Ingredients

Ingredients for Meethi Puri:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl, add all the ingredients and mix until well combined. Gradually add water and knead into a smooth soft dough. Rest for 30 minutes.

2 .
Take small portions of dough, roll into thin discs and deep fry in oil until crispy and golden brown. Strain and transfer the hot puri in sugar syrup and let it soak for one minute. Strain out of the syrup and set aside.

3 .
Now, in a pot, heat oil and add cumin seeds and black peppercorns. Fry for 30 seconds.

4 .
Add ginger garlic paste and saute until brown. Add onion and tomato puree. Cover and cook on low flame for 4-7 minutes.

5 .
Add salt, red chili powder, turmeric powder, cumin powder, coriander powder and cook for 2-3 minutes or until oil separates. Add water if needed.

6 .
Now, add yellow lentil and simmer over low flame.

7 .
Add boiled chickpeas and cook for 7-8 minutes over medium to low flame. Cover and cook for 8-10 minutes over low flame.

8 .
Garnish with green coriander and serve. Your Chana Masala is ready. Serve with meethi puri.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
میٹھی پوری بنانے کے لئے ایک باؤل میں تمام اجزا ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔اب اس میں تھوڑا تھوڑا کرکے پانی ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اور تیس منٹ سائیڈ پر رکھ دیں۔

2 .
اب ڈو کے چھوٹے پیڑے بنا کر باریک شکل میں بیل لیں اور کرسپی گولڈن براؤ ن ہونے تک فرائی کر لیں۔اب ان کو گرم گرم شوگر سیرپ میں ایک منٹ بھگو دیں اور چھان کر سائیڈ پر رکھ دیں۔

3 .
چنا مصالحہ بنانے کے لئے ایک برتن میں کھا نے کا تیل گرم کرکے اس میں زیرہ اور ثابت کالی مرچیں تیس سیکنڈ کے لئے فرائی کر لیں۔

4 .
اب اس میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر براؤن ہونے تک بھون لیں۔پھر اس میں پیاز اور ٹماٹر پیوری ڈال کر ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر چار سے سات منٹ پکائیں۔

5 .
پھر اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر اوردھنیا پاؤڈر ڈال کر دو سے تین منٹ تک پکائیں۔ اگر ضرورت ہو تو پانی بھی ڈالیں۔

6 .
اب اس میں مسور دال ڈالیں اور ہلکی آنچ پر دم پر رکھ دیں۔

7 .
پھر اس میں ابلے ہوئے چنے ڈال کر ہلکی آنچ پر سات سے آٹھ منٹ پکائیں۔اب ڈھکن سے ڈھک کر ہلکی آنچ پر آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔

8 .
ہرے دھنیے سے گارنش کریں۔ چنا مصالحہ تیار ہے۔میٹھی پوری کے ساتھ سرو کریں۔

Recipe Tips