Matka Kulfi Recipe

  • VIEWS
    432

Research Content

Matka Kulfi Recipe a super creamy and rich in texture treat to give you immense pleasure with a desi touch. A recipe which is easier than you think and the taste will make this matka kulfi recipe your most favorite go to dessert. Give this matka kulfi recipe a try and share your feedback with us.

Matka Kulfi Recipe
Ingredients:
Milk 1 liter
Cream 1 cup
Condensed milk 1 cup
Cardamom powder 1/2 tsp
Pistachio 1/4 cup
Almonds 1/4 cup
Rose essence 1/4 tsp
Red syrup 1 tbsp
Directions:
In a chopper add almonds, pistachio and chop until they are crushed well. Set aside.
Now in a deep pan add milk and cook it for about 3 to 4 minutes on medium low flame.
Then add cardamom powder, condensed milk, cream, mix well and cook for 10 to 15 minutes on low flame or until thickens.
Now add crushed pistachio and almonds in the mixture and cook for 5 to 6 minutes more. Divide the mixture in two portions.
In one portion add rose essence, red syrup and mix it well. And your rose matka kulfi is ready.
Now take small clay pots and fill each with your kulfi flavors. Cover clay pots with foil paper and secure them with a rubber band.
Let them freeze for 6 to 8 hours or overnight in freezer.
Your tasty matka kulfi two ways is ready to serve.
Preparation time: 10-15 minutes
Cooking time: 30-40 minutes
Serving: 4-5

مٹکا قلفی ریسپی
اجزاء:
دودھ 1لیٹر
کریم 1کپ
کنڈینسڈ 1کپ
الائچی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
پستہ 1چوتھائی کپ
بادام 1چوتھائی کپ
روزمیری 1چوتھائی چائے کا چمچ
ریڈ سیرپ 1کھانے کا چمچ
ترکیب:
ایک چوپر میں بادام اور پستہ ڈال کر اچھی طرح چوپ کر لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
اب ایک پین میں دودھ درمیانی ہلکی آنچ پر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں الائچی پاؤڈر، کنڈینسڈ ملک اور کریم ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے دس سے پندرہ منٹ ہلکی آنچ پر پکائیں۔
اب اس مکسچر میں کٹا ہوا پستہ اور بادام ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔
پھر اس مکسچر کو دو برابر حصوں میں کاٹ لیں۔
اب ایک حصے میں گلا ب ایسنز اور ریڈ سیرپ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں،مٹکا قلفی تیار ہے۔
پھر چھوٹے چھوٹے مٹی کے برتنوں میں قلفی کے فلیور بھر دیں اور ان کو فوائل پیپر سے ڈھک دیں اور ربر بینڈ لگا دیں۔
اب رات بھر چھ سے آٹھ گھنٹے فریج میں رکھ دیں، مزیدار مٹکا قلفی تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 05-06منٹ
پکانے کا وقت: 30-40منٹ
افراد: 4-5

LEAVE A REVIEW


 Your Comment has been sent successfully. Thank you!   Refresh
Error: Please try again