Recipes

More

Matka Biryani Recipe

Matka Biryani Recipe

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    35
  • SERVING
    3

Research Content

As delicious as it looks, this matka biryani cooked in traditional way will become your next favorite biryani recipe. Cooked in clay pot and loaded with all the right flavors this recipe become a must try for biryani lovers. Give this delicious matka biryani recipe a try and share your feedback with us.


 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add chicken, yogurt, salt, turmeric, red chili powder, garam masala powder, green chilies and oil. Mix all these ingredients well and marinate chicken for 15 to 20 minutes.

2 .
Heat oil in a pan, add onion and cook until translucent. Add ginger garlic paste, whole spices, bay leaf and mix well.

3 .
Add tomato puree, chili flakes, cumin powder, coriander powder and cook for 3 to 4 minutes. Add marinated chicken in it and cook for 8 to 10 minutes. Until chicken in 80% cooked.

4 .
Soak Guard Basmati rice for 25 minutes. Set aside.

5 .
Simmer water in a pan, add salt, oil, cinnamon stick, star anise, cloves and bay leaf. Lastly add soaked rice and boil them until 80% cooked. Set aside.

6 .
Take a clay pot (matka) spread chicken gravy layer in bottom; cover it with a layer of rice. Repeat the same layering process; lastly top it with lemon slices, green chilies, coriander, mint leaves and fried onion.

7 .
Drizzle yellow food color (dissolved in water) on top, cover clay pot with foil paper.

8 .
Heat up the coals and cook biryani on it for about 10 minutes.

9 .
Your delicious matka biryani is ready to serve.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
ایک باؤل میں چکن، دہی، نمک، ہلدی، لال مرچ پاؤڈر، گرم مصالحہ پاؤڈر، سبز مرچیں اور کھانے کا تیل ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے چکن کو پندرہ سے بیس منٹ،میرینیٹ کے لئے رکھ دیں۔

2 .
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، ثابت مصالحے اور کڑی پتا ڈال کراچھی طرح مکس کریں۔

3 .
اب اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، کٹی لال مرچیں، ذیرہ پاؤڈر اور دھنیا پاؤڈر ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔پھر اس میں میرینیٹ کیا ہوا چکن ڈالیں اور آٹھ سے دس منٹ پکائیں جب تک چکن اسی فیصد پک جائے۔

4 .
Guard Basmati Rice پچیس منٹ بھگو کر رکھ دیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔

5 .
اب ایک پین میں پانی ڈال کر ابلنے دیں اور اس میں نمک، کھانے کا تیل، دارچینی، بادیان، لونگ، کڑی پتا اور بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اسی فیصد پکنے تک پکائیں۔

6 .
ایک مٹکا لیں اس میں گریوی ڈال کر چاولوں کی تہہ لگا دیں۔اب دوبارہ گریوی ڈال کر چالوں کی تہہ لگائیں۔پھر آخر میں اس پر لیموں کے سلائس، سبز مرچیں، دھنیا، پودینے کے پتے اور تلا ہوا پیاز ڈالیں۔

7 .
اب اس پر پیلا کھانے کا رنگ ڈال کر فوائل پیپر سے ڈھک دیں۔

8 .
پھر کوئلوں کو گرم کرکے اس پر دس منٹ تک بریانی پکائیں۔

9 .
مزیدار مٹکا بریانی تیار ہے۔

Recipe Tips