Mash Daal With Tadka Recipe try this mash ki daal at home and give us feedback. ...
Read More
Mash Daal With Tadka Recipe try this mash ki daal at home and give us feedback.
Less Content
  • Dhaba Style Mash Ki Daal
  • Ingredients:
  • Black lentil skinless 2 cups
  • Desi ghee 1 cup
  • Ginger garlic paste 2 tbsp
  • Red chilies whole 4-5
  • Cumin powder 1/2 tbsp
  • Salt to taste
  • Red chili flakes 1/2 tbsp
  • Coriander powder 1/2 tbsp
  • Turmeric powder 1/2 tsp
  • Black pepper 1 tsp
  • Tomato puree 1 cup
  • Garam masala 1/2 tsp
  • Fenugreek leaves dried 1/2 tbsp
  • Lemon juice 1 tbsp
  • Coriander leaves as required
  • Ingredients for tarka preparation:
  • Butter 1/4 cup
  • Red chilies (sliced) 2-3
  • Green chilies (sliced) 2-3
  • Ginger (julienne) 1 tbsp
  • Directions:
  • Wash lentil and soak it for 30 minutes in warm water.
  • Simmer water in a pan and boil lentil until 80% cooked. Strain and set aside.
  • In a pan heat oil add ginger garlic paste, red whole chilies and sauté it for a minute.
  • Add tomato puree and cook it for 3 to 4 minutes on medium low flame.
  • Then add salt, red chili flakes, coriander, turmeric, black pepper, garam masala and cook for 3 to 4 minutes.
  • Add boiled lentil and cook for 5 minutes. Lastly mix fenugreek leaves, coriander leaves, lemon juice and turn off the flame.
  • In another pan melt butter, green chilies, ginger and fry for 1 to 2 minutes.
  • Pour the prepared tarka on daal. Your tasty dhaba style daal mash is ready to serve.
  • Preparation time: 5 minutes
  • Cooking time: 30 minutes
  • Serving: 3-4 persons

ڈھابہ سٹائل ماش کی دال ریسپی
اجزاء:
کالی مسور چھلکے کے بغیر 2کپ
دیسی گھی 1کپ
ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ
ثابت لال مرچیں 4-5عدد
ذیرہ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کٹی لال مرچیں آدھا کھانے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ
گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ
خشک متھی آدھا کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ
دھنیے کے پتے حسبِ ضرورت
تڑکہ:
مکھن 1چوتھائی کپ
لال مرچیں 2-3عدد
سبز مرچیں 2-3عدد
ادرک 1کھانے کا چمچ
ترکیب:
دال کو دھو کر گرم پانی میں تیس منٹ تک بھگو کر رکھ دیں۔
ا ب ایک پانی میں دال کرڈال ڈالیں اور اسی فیصد پکنے تک پکاکر چھان لیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور ثابت لال مرچیں ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔
اب ا س میں پسے ہوئے ٹماٹر ڈال کر درمیانی آنچ پر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں نمک، کٹی لال مرچیں، دھنیا، ہلدی، کالی مرچ اور گرم مصالحہ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
اب اس میں ابلی ہوئی دال ڈالیں اور پانچ منٹ تک پکائیں۔
پھر ا س میں خشک میتھی، دھنیے کے پتے اور لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے چولہا بند کردیں۔
اب ایک دوسرے پین میں مکھن پگھلا کراس میں سبز مرچیں اور ادرک ڈال کر ایک سے دو منٹ فرائی کر لیں۔
پھر تیار کیا ہوا تڑکہ دال پر ڈال دیں، مزیدار دال تیار ہے۔
تیاری کا وقت: 5منٹ
پکانے کا وقت: 30منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *