Malai Boti Handi with gravy is a delicious combo to try. This weekend, try this easy to make Malai Boti Handi with gravy recipe and treat your family. Do share your feedback with us. ...
Read More
Malai Boti Handi with gravy is a delicious combo to try. This weekend, try this easy to make Malai Boti Handi with gravy recipe and treat your family. Do share your feedback with us.
Less Content
  • BBQ Malai Gravy
  • Ingredients for chicken:
  • 1 kg Chicken boneless
  • 1 tsp White pepper powder
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp Cream
  • 1/2 tbsp Cumin powder
  • Salt to taste
  • 1 tbsp Green chilies (chopped)
  • 2 tbsp Yogurt
  • 2 tbsp Lemon juice
  • 2 tbsp Oil
  • Ingredients for cashew paste:
  • 10-12 Cashews
  • 1 tbsp Poppy seeds (soaked)
  • Ingredients for gravy:
  • 1 cup Onion (finely chopped)
  • 2 tbsp Cashew paste
  • 1 tbsp Ginger garlic paste
  • 1 tbsp White pepper powder
  • 1 tbsp Green chilies (chopped)
  • 1/2 tsp Black pepper powder
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1 cup Yogurt
  • 1 cup Milk
  • 1/2 cup Cream
  • 1 tbsp Fenugreek dried
  • Directions for chicken:
  • In a bowl add chicken, white pepper, ginger garlic paste, cream, cumin powder, salt, green chilies, yogurt and lemon juice.
  • Mix well and marinate for 2 to 3 hours at least. Take steel skewers and thread chicken pieces on them.
  • Heat coals and BBQ them until fully cooked. Set aside.
  • Directions for paste:
  • In a blender add poppy seeds and cashew nuts.
  • Blend well until you get a fine paste. Set aside.
  • Directions for gravy:
  • In a pan heat oil, add chopped onion and cook until translucent.
  • Then add ginger garlic paste and cook for 3 to 4 minutes.
  • Add cashew paste, black pepper, white pepper, salt, green chilies, cumin powder and cook for 3 minutes.
  • Now add yogurt and cook until oil separates. Then add milk and cook for 5 to 6 minutes.
  • Add cream, cooked malai boti and cook for 3 to 4 minutes. Lastly add fenugreek leaves and mix.
  • Your tasty BBQ malai gravy is ready to serve.
  • Preparation time: 15-20 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 3-4 persons

ملائی بوٹی ہانڈی وِدگریوی ریسپی
چکن کے اجزاء:
چکن بون لیس 1کلو
سفید مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
کریم 1کھانے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
دہی 2کھانے کے چمچ
لیموں کا رس 2کھان کے چمچ
کاجو پیسٹ کے اجزاء:
کاجو 10-12عدد
خشخاش 1کھانے کا چمچ
گریوی بنانے کے اجزاء:
پیاز 1کپ
کاجو 2کھانے کے چمچ
ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ
سفید مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دہی 1کپ
دودھ 1کپ
کریم آدھا کپ
خشک میتھی 1کھانے کا چمچ
چکن بنانے کی ترکیب:
ایک باؤل میں چکن، سفید مرچ، ادرک لہسن پیسٹ، کریم، ذیرہ پاؤڈر، نمک، سبز مرچیں، دہی اور لیموں کا رس ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور دو سے تین گھنٹے میرینیٹ کر لیں۔
اب سیخوں پر چکن لگا ئیں اور کوئلوں پر اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔
پیسٹ ترکیب؛
ایک بلینڈر میں خشخاش اور کاجو ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کرلیں۔
گریوی ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گر م کرکے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔
اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر اس میں تیار کی ہوئیء کاجو پیسٹ، کالی مرچ، سفید مرچ، نمک، سبز مرچیں اور ذیرہ پاؤڈر ڈال کر تین منٹ پکائیں۔
اب اس میں دہی ڈال کر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔
پھر اس میں دودھ ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
اب اس میں کریم اور تیار کی ہوئی ملائی بوٹی ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔
پھر آخر میں میتھی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
مزیدار باربی کیو ملائی گریوی تیار ہے۔
تیار ی کا وقت: 15-20منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 3-4

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *