Recipes

More

Make and Store Chutney Recipes (Ramzan Recipes)

Make and Store Chutney Recipes (Ramzan Recipes)

  • PREP TIME
    25
  • COOK TIME
    30
  • SERVING
    5

Presenting you Ramzan special Make and Store Chutneys that are going to double the joy of your sehri and iftari. Serve these tangy and sweet sauces with pakora and samosa or sehri menu. Try out these Make and Store Chutney and let us know how they turned out.

 Ingredients

Ingredients for Anardana Chutney:
Ingredients for Hari Chutney:
Ingredients for Tomato Chutney:
Ingredients for Aloo Bukhara Chutney:
Ingredients for Meethi Laal Chutney:

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a blender add pomegranate seeds, mint leaves, garlic cloves, ginger pods. Onion. Green chilies, salt, black salt, lemon juice, water and blend well. Your Anardana Chutney is ready. It can be stored in refrigerator for 2 weeks.

2 .
In a blender add coriander, mint leaves, green chilies, garlic cloves, salt, cumin seeds, lemon juice, water and blend well. You Hari Chutney is ready. It can be stored in refrigerator for 1 month.

3 .
Roast tomatoes over stove until their skin starts getting crispy. Remove the skin and and transfer the tomatoes to bowl.

4 .
Mash them well with a masher, add onion, garlic, green chilies, salt, red chili powder, cumin powder, coriander and blend into a smooth paste. Your Tomato Chutney is ready. It can be stored in refrigerator for 2 weeks.

5 .
In a pan add plum pulp, tamarind pulp, sugar, salt, red chili flakes, crushed fennel seeds, cumin powder and cook for 5-7 minutes over medium flame.

6 .
Add water and cook for 12-15 minutes over medium low flame or until thickens. Let it cool at room temperature. Your Aloo Bukhara Chutney is ready. It can be stored in refrigerator for 2 weeks.

7 .
In a pan add tamarind pulp and water mixture, sugar, water and bring it to simmer.

8 .
Add salt, red chili flakes, fennel seeds, red food color and mix well. cook for 10-12 minutes over medium flame. Add slurry and cook until thickens. Let it cool at room temperature. Your Meethi Laal Chutney is ready.

9 .
Make and Store Chutneys are ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
اناردانہ چٹنی بنانے کے لئے ایک بلینڈر میں اناردانہ، پودینے کے پتے، لہسن کی جویں، ادرک،پیاز،ہری مرچ، نمک، کالا نمک، لیموں کا رس، پانی اور ڈال کر اچھی طرح مکس کرلیں۔ آپ کی اناردانہ چٹنی تیار ہے۔

2 .
ہری چٹنی بنانے کے لئے ایک بلینڈر میں دھنیا، پودینے کے پتے، ہری مرچ، لہسن کی جویں، نمک، زیرہ، لیموں کا رس اور پانی ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کریں۔ہری چٹنی تیار ہے۔

3 .
ٹماٹر کی چٹنی بنانے کے لئے ٹماٹروں کو چولہے پر ٹماٹروں کے چھلکے کرسپی ہونے تک روسٹ کر لیں اور چھلکے اتار کر باؤل میں ڈال دیں۔

4 .
اب ان کو میشر سے اچھی طرح میش کرکے اس میں پیاز، لہسن، ہری مرچ، نمک، لال مرچ پاؤڈر، زیرہ پاؤڈ ر اور دھنیا ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔ ٹماٹر کی چٹنی تیار ہے۔

5 .
آلو بخارا چٹنی بنانے کے لئے آلو بخارے کا گودا، املی کا گودا، چینی، نمک، کٹی سرخ مرچیں، پسی ہوئی سونف اورزیرہ پاؤڈر ڈال کر درمیانی آنچ پرپانچ سے سات منٹ تک پکائیں۔

6 .
اب اس میں پانی پانی ڈال کر ہلکی آنچ پربارہ سے پندرہ منٹ گاڑھا ہونے تک پکائیں۔ آلو بخارا چٹنی تیار ہے۔

7 .
میتھی لال چٹنی بنانے کے لئے ایک پین میں املی کا گودا،پانی کا مکسچر، چینی، پانی ڈال کر ابالیں۔

8 .
اب اس میں نمک، کٹی سرخ مرچیں، سونف، سرخ کھانے کا رنگ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر دس سے بارہ منٹ تک پکائیں۔ میتھی لال چٹنی تیار ہے۔

9 .
میک اینڈ سٹور چٹنیاں تیار ہیں۔

Recipe Tips