Macaroni chaat recipe

Are you a fan of mixing new and traditional flavors together? Then the very tasty and new fangled macaroni chaat recipe by the largest and number one ranking food network of Pakistan: sooperchef.pk is the best choice for you this holy month of Ramadan. Since the beginning of sooperchef back in the year of 2016, the ...
Read More

Macaroni chaat recipe

Are you a fan of mixing new and traditional flavors together? Then the very tasty and new fangled macaroni chaat recipe by the largest and number one ranking food network of Pakistan: sooperchef.pk is the best choice for you this holy month of Ramadan. Since the beginning of sooperchef back in the year of 2016, there have been numerous tasty and delicious recipes that have been uploaded on its panel for free in both Urdu and English languages. Some of the most top notch recipes that can be found on the panel of sooperchef at the time include the smoky and delicious tikka pulao recipe for all bbq lovers, the saucy and tasty dynamite chicken recipe, the flavorsome and drool worthy lasagna roll ups recipe, the protein laden keema lobia recipe and the last but not the least the keema samosa recipe. The macaroni chaat recipe is the desi version of a macaroni salad. This is basically a type of pasta salad that is cooked with elbow macaroni and usually served cold. One of the main ingredients used in the preparation is mayonnaise. Much like coleslaw and potato salads, the macaroni salad is traditionally served as a side dish along with bbq items, fried chicken, and other picnic styled recipes. Macaroni is basically a dry variety of pasta that is traditionally shaped and produced in various shapes and sizes and eaten all over the world. It is prepared with durum wheat and originates from the modern day Italy: it is cut in short lengths and there are many curved varieties present like the elbow macaroni. In the northern part of America, the term macaroni us often used synonymously with the elbow shaped variant of macaroni as it is the most widely used macaroni used in recipes that are prevalent in the region. Drop by at sooperchef.pk for the complete macaroni chaat recipe in Urdu and English for free.  
Less Content

How to make Macaroni Chaat Recipe

Ingredients for Chaat Masala:
  • 2 Tbsp Cumin Powder
  • 15 pieces Whole Red Chili
  • 1 Tbsp Fennel seeds
  • 4 Tbsp Coriander Seeds
  • 1 Tbsp Citric acid Powder
  • 1 Tbsp Black pepper Powder
  • 1 Tsp Carom seeds
  • 1 Tbsp Black Salt
  • 1 Tsp Ginger Powder
  • 1 Tbsp Mango Powder
  • Ingredients for Macaroni Chaat:
  • Cooking oil (As Needed)
  • 1 & ½ Cup Macaroni (Boiled)
  • 1 Cup Potatoes (Boiled & diced)
  • ¾ Cup Bell Peppers (Diced)
  • 1 Medium Sized Onion (Chopped)
  • 2 Small sized Tomatoes (Chopped)
  • ½ Cup Coriander Leaves (Fresh)
  • Salt (As needed for the taste)
  • 2 Tbsp Prepared Chaat Masala
  • 2-3 Green chilies (Chopped)
  • 3 Tbsp Imli Chutney
  • 2 Tbsp Lemon Juice
  • Green Coriander (optional)
  • Directions for Chaat Masala:
  • 1. First of all fry cumin seeds lightly (on medium flame) in a saucepan
  • 2. Then add whole red chili, fennel seeds, coriander seeds, fry again
  • 3. Put all these fried ingredients into a grinder mixer & grind them well
  • 4. Pour the ground mixture into a bowl
  • 5. Then add citric acid powder, black pepper powder, carom seeds powder, black salt, ginger powder, mango powder, & mix it well
  • 6. Chaat Masala is ready to use (Note: You can store this Masala in air tight jar for 4-6 weeks)
  • Directions for Macaroni Salad:
  • 1. Add water in a cooking pan, then add cooking oil
  • 2. Add Macaroni & boil it
  • 3. Add this boiled macaroni in a bowl, then add boiled potatoes, bell peppers, onion, tomatoes, coriander leaves, salt, prepared chaat masala, green chilies, Imli Chutney, lemon juice, & mix well
  • 4. Add some fresh coriander leaves as a garnishing
  • 5. Macaroni Chaat with Homemade Masala recipe is ready to serve

Preparation Time:

20 Minutes

Cooking Time:

15 Minutes

Serve:

2-3

مکرونی چاٹ
چاٹ مصالحہ کے اجزاء
زیرہ پاؤڈر 2 کھانے کے چمچ
ثابت لال مرچ 15عدد
سونف 1 کھانے کا چمچ
ثا بت دھنیا 4 کھانے کے چمچ
ٹاٹری 1 کھانے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1 کھانے کاچمچ
اجوائن 1 چائے کا چمچ
کالا نمک 1 کھانے کا چمچ
ادرک پاؤڈر 1 چائے کا چمچ
آم چور 1 کھانے کا چمچ

مکرونی چاٹ کے اجزاء
کھانے کا تیل حسبِ ضرورت
مکرونی(اُبلی ہوئی) ڈیڑھ کپ
آلو(اُبلے ہوئے) 1 کپ
شملہ مرچ(کیوب کٹ) تین چوتھائی کپ
پیاز(چوپ) 1 درمیانی
ٹماٹر(چوپ) 2 چھوٹے
ہرا دھنیا آدھا کپ
نمک حسب ذائقہ
چاٹ مصالحہ 2 کھانے کا چمچ
ہری مرچ(چوپ) 2-3عدد
املی چٹنی 3 کھانے کا چمچ
لیموں کا رس 2کھانے کا چمچ

چاٹ مصالحہ بنانے کی ترکیب:
ایک پین میں زیرہ ڈال کر ہلکا سا بھون لیں۔
اب اس میں ثابت لال مرچ، دھنیا، سونف ڈال کر فرائی کر لیں۔
اب ان کو گرائینڈر میں ڈال کر گرائینڈ کر لیں۔
اب اس گرائینڈ کیے ہوئے مصالحہ کو ایک برتن میں ڈال دیں اب اس میں ٹاٹری، کالی مرچ ؤڈر، اجوائن، ادرک پاؤڈر، آم چور ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔
اس مصالحہ لو ڈبہ میں ڈال لیں اور چار سے چھ ہفتہ تک استعمال کر سکتے ہیں۔
مکرونی سلاد بنانے کی ترکیب
ایک برتن میں پانی لیں اس میں تھوڑا سا کھانے کا تیل ڈال کر مکرونی ڈال دیں اور اُبال لیں۔
اُبلی ہوئی مکرونی کو برتن میں ڈال لیں اور اس میں اُبلے ہوئے آلو، شملہ مرچ، پیاز، ٹماٹر، ہرا دھنیا، چاٹ امصالحہ، ہری مرچ، املی چٹنی، لیموں کا رس ڈال کر اچھی طرح ملا لیں۔
آپکی مزے دار مکرونی چاٹ تیار ہے۔

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *