Mac and cheese tikka samosa a delightful recipe for Iftar recipes. Give a new notion to your regular samosa by making this mac and cheese tikka samosa. Give this recipe a try this Ramadan and let us know how it turned out for you. ...
Read More
Mac and cheese tikka samosa a delightful recipe for Iftar recipes. Give a new notion to your regular samosa by making this mac and cheese tikka samosa. Give this recipe a try this Ramadan and let us know how it turned out for you.
Less Content
  • Mac & cheese samosa
  • Ingredients:
  • 1 cup Macaroni (boiled)
  • 1/2 cup Mozzarella cheese
  • 1/2 cup Cheddar cheese
  • 2 tbsp Butter
  • 2 tbsp All-purpose flour
  • 2 cups Milk
  • 1 tsp Black pepper
  • 1/2 tsp White pepper
  • Salt to taste
  • 300g Chicken mince
  • 2 tbsp Tikka seasoning
  • 1 pack Samosa patti
  • 3-4 tbsp Coriander (chopped)
  • 1/2 tbsp Oregano
  • 1 tsp Garlic powder
  • Ingredients for tikka seasoning:
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1 tbsp Paprika
  • 1 tsp Turmeric
  • 1/4 tsp Cardamom powder
  • 1/2 tsp Cinnamon powder
  • 1/2 tsp Cumin powder
  • 1 tsp Black pepper powder
  • 1 tbsp Chili powder
  • Salt to taste
  • Directions:
  • In a bowl add coriander powder, paprika, turmeric, cardamom powder, cinnamon powder, cumin powder, black pepper, chili powder and salt. Mix well and tikka seasoning is ready.
  • Heat oil in a pan, add chicken mince, 2 tablespoon tikka seasoning and cook for 5 to 6 minutes on medium low flame. Set aside.
  • In another pan add butter, flour and cook for 1 to 2 minutes. Then add milk and mix it well.
  • Add black pepper, white pepper, salt, garlic powder, mozzarella cheese, cheddar cheese, chicken and cook for 5 to 6 minutes or until sauce is thicken.
  • Then add boiled macaroni, oregano and cook for 4 to 5 minutes. Add coriander and set aside.
  • Take samosa patti, add filling and fold it like a samosa.
  • Heat oil in a pan and fry samosa until light golden brown.
  • Preparation time: 20 minutes
  • Cooking time: 25-30 minutes
  • Serving: 6-7 persons

میک اینڈ چیز تکہ سموسہ ریسپی
اجزاء:
ابلی ہوئی میکرونی 1کپ
موزریلا چیز آدھا کپ
چیڈر چیز آدھا کپ
مکھن 2کھانے کے چمچ
میدہ 2کھانے کے چمچ
دودھ 2کپ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
سفید مرچ آدھا چائے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
چکن قیمہ 300گرام
تکہ سیز ننگ 2کھانے کے چمچ
سموسہ پٹی 1پیکٹ
دھنیا 3-4کھانے کے چمچ
اوریگا نو آدھا کھانے کا چمچ
لہسن پاؤڈر 1چائے کا چمچ
تکہ سیز ننگ بنانے کے اجزاء:
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
پیپریکا 1کھانے کا چمچ
ہلدی 1چائے کا چمچ
الائچی پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ
دار چینی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
کالی مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
چِلی پاؤڈر 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
ترکیب:
ایک باؤل میں دھنیا پاؤڈر، پیپریکا، ہلدی، الائچی پاؤڈر، دار چینی پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، کالی مرچ، چِلی پاؤڈر اور نمک ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں، سیزننگ تیار ہے۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں چکن قیمہ اور دو کھانے کے چمچ سیزننگ ڈال کر پانچ سے چھ منٹ ہلکی آنچ پر پکائیں۔
پھر ایک دوسرے پین میں مکھن اور میدہ ڈال کر ایک سے دو منٹ پکا کر اس میں دودھ ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔
اب اس میں کالی مرچ، سفید مرچ، نمک، لہسن پاؤڈر، موزریلا چیز، چیڈر چیز اور چکن ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔
پھر اس میں ابلی ہوئی میکرونی اور اوریگانو ڈال کر چار سے پانچ منٹ پکائیں۔
اب اس میں دھنیا ڈال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔
پھر سموسہ پٹی لیں اور اس میں فلنگ بھر کر سموسے کی شکل میں بند کر دیں۔
اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے سموسوں کو فرائی کر لیں۔
تیاری کا وقت: 20منٹ
پکانے کا وقت: 25-30منٹ
افراد: 6-7

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *