Recipes

More

Lemon Pickle Recipe

Lemon Pickle Recipe

Research Content

Lemon Pickle Recipe in Urdu & English

Pakistani recipes have more than their fair share of pickles, ranging from mango pickle to cauliflower and carrot pickles. But they are no match in front of the tart of the mighty lemon pickle, also known as lemon ka achaar. This pickle is prepared by boiling lemons in water and then mixing them with spices like red chili powder, turmeric and salt. It is then mixed with a tempered mix of mustard oil with black seeds, fenugreek seeds and cumin etc. the lemons are mixed thoroughly in it and then covered and kept for three days at room temperature. Your tasty lemon pickle is ready to be served alongside rice, salads, parathas or pretty much everything you like! You can find the full procedure and lemon pickle recipe in Urdu at sooperchef.pk.

Ingredients
Lemon 250g
Water as needed
Salt as per taste
1/2 TSP Red Chili Powder
1/2 TSP Turmeric
4 TBSP Mustard Oil
1 TSP Mustard Seeds
1 TSP Black Seeds
1 TSP Fenugreek Seeds
1 TSP Fennel
1 TSP Cumin
1 TBSP Whole Black Pepper
Cooking Method
1- In a cooking pot, add water, lemons and boil it.
2- Now, let them cool and after that dry them, then cut them into 4 pieces. Now add salt, red chili powder, turmeric and mix it well.
3- In a cooking pan, add mustard oil, mustard seeds, black seeds, fenugreek seeds, fennel, cumin, whole black pepper and tempering it.
4- Now, add this mixture into lemons and mix it well, then cover them.
5- Next, keep in the room temperature for 3 days.
Your tasty Lemon Pickle now ready.
Cooking time: 30-35 minutes
Serve: 4 persons

اجزاء ۔ لیموں 250گرام ۔ نمک حسبِ ذائقہ ۔ لال مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ ۔ ہلدی آدھا چائے کا چمچ ۔ سرسوں کا تیل چار کھانے کے چمچ ۔ سرسوں کے بیج ایک چائے کا چمچ ۔ کلونجی ایک چائے کا چمچ ۔ میتھی کے دانے ایک چائے کا چمچ ۔ سونف ایک چائے کا چمچ ۔ کالا زیرہ ایک چائے کا چمچ ۔ ثابت کالی مرچ ایک کھانے کا چمچ ۔ پانی حسبِ ضرورت ترکیب ۔ایک پین میں پانی لیں اوراس میں لیموں ڈال کر اُبال لیں۔ ۔ اب لیموں کو ٹھنڈا کر کے خشک کرلیں اور چار ٹکڑوں میں کاٹ لیں اور اس میں نمک،لال مرچ پاؤڈراور ہلدی ڈال کرملا لیں۔ ۔ایک پین میں سرسوں کا تیل ،سر سوں کے بیج ،کلونجی ،میتھی کے دانے ،سونف ،ثابت زیرہ اور ثابت کالی مرچ ڈا ل کر تڑکہ لگا لیں ۔ ۔اب تیا ر شدہ مکسچر کو لیموں میں ڈال کر اچھی طرح ملا لیں اور جار میں ڈھک کر رکھ دیں ۔ ۔اب اسے تین دن کے لیے کمرے کے درجہ حرارت پر رکھ دیں ۔ آپکا مزیدار لیموں کا اچار تیار ہے ۔ پکانے کا وقت : تیس سے پینتیس منٹ افراد : چارعدد

Recipe Tips

Avarage Rating: (5)
Total Reviews:1
03 Feb 2022 08:04 PM
I am very glad to find your website. Thank you Read More