Lamb Pie Recipe, a very sophisticated and flavorful recipe for Eid. Try out this Turkish Lamb Pie Recipe to enhance the Eid table glaze. ...
Read More
Lamb Pie Recipe, a very sophisticated and flavorful recipe for Eid. Try out this Turkish Lamb Pie Recipe to enhance the Eid table glaze.
Less Content
  • Ingredients for pie crust dough:
  • 2 & 1/2 cup All-purpose flour
  • 1 tsp Salt
  • 1 cup Butter (chilled cubes)
  • Water as required (chilled)
  • Ingredients for lamb fillings:
  • 500g Lamb mince
  • 1 tbsp Oil
  • Salt to taste
  • 1 tsp Black pepper
  • 1 tbsp Garlic (chopped)
  • 1/2 cup Onion (Chopped)
  • 1 tsp Cumin powder
  • 1 tsp Coriander powder
  • 1/2 tsp Cinnamon powder
  • 1 tbsp Oregano
  • 1 tsp Paprika
  • 1/2 cup Tomatoes (chopped)
  • 1/2 cup Capsicum (chopped)
  • 3-4 tbsp Tomato paste
  • 1 cup Yogurt (for serving)
  • Mint as required
  • 1 Egg (beaten)
  • Red chili flakes as required
  • Mozzarella cheese as required
  • Directions for pie crust:
  • In a bowl mix flour and salt and chilled butter cubes.
  • Mix into the flour until pea-sized pieces remain.
  • Add the water a tablespoon at a time, stirring it with a fork.
  • Only add enough water to moisten the flour and make dough into a ball like shape.
  • Wrap it with a cling and refrigerate for an hour.
  • Directions for filling:
  • In a pan heat oil add lamb mince, salt, pepper and cook until it changes color.
  • Add garlic and cook for another 2 to 3 minutes.
  • Now add onion and cook until translucent.
  • Now add cumin, coriander, cinnamon, oregano, paprika and sauté for a minute.
  • Then add tomato paste, chopped tomato, capsicum and cook for 3 to 4 minutes.
  • Assembling:
  • Roll the pie crust on the baking sheet, spoon the lamb mixture into the center of the pie crust leaving a one-inch border.
  • Fold the pie crust in center creating a border.
  • Brush with egg wash and then bake for about 15 to 20 minutes or until pie is golden brown.
  • Garnish with cheese and mint and serve hot with yogurt.

Preparation Time:

10 minutes

Cooking Time:

30 minutes

Serve:

2-3 persons

پائی کرسٹ ڈو کے اجزاء:
میدہ 2اور آدھا کپ
نمک 1چائے کا چمچ
مکھن 1کپ
پانی حسبِ ضرورت
لیمب فلنگ اجزاء:
لیمب قیمہ 500گرام
کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ
نمک حسبِ ذائقہ
کالی مرچ 1چائے کا چمچ
لہسن چوپڈ 1کھانے کا چمچ
چوپڈ پیاز آدھا کپ
ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ
دارچینی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ
اوریگانو 1کھانے کا چمچ
پیپریکا 1چائے کا چمچ
ٹماٹر آدھا کپ
شملا مرچ آدھا کپ
ٹماٹر پیسٹ 3-4کھانے کے چمچ
دہی 1کپ
پودینہ حسبِ ضرورت
پھینٹا ہوا انڈہ 1عدد
کٹی لال مرچ حسبِ ضرورت
موزریلا چیز حسبِ ضرورت

پائی کرسٹ ترکیب:
ایک باؤل میں میدہ، نمک اور ٹھندا مکھن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔
پھر اس میں ایک کھانے کا چمچ پانی ڈال کر کانٹے سے مکس کرتے جائیں۔
صرف اتنا پانی ڈالیں کہ آٹا بھیگ جائے اور گول شکل کی ڈو بنا لیں۔
فلنگ ترکیب:
ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں لیمب قیمہ، نمک اور کالی مرچ ڈال کر رنگ بدلنے تک پکائیں۔
اب اس میں لہسن ڈال کر دو سے تین منٹ اور پکائیں۔
پھر اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔
اب اس میں ذیرہ، دھنیا، دار چینی، اوریگانو اور پیپریکا ڈال کر ایک منٹ تک بھون لیں۔
پھر اس میں ٹماٹو پیسٹ، چوپڈ ٹماٹو اور شملا مرچ ڈال کر تین سے چار منٹ تک پکائیں۔
پائی کی کرسٹ کو بیکنگ شیٹ پر پھیلا لیں اور اس میں پکا ہوا لیمب ڈال دیں۔
اب پائی کرسٹ کے کنارے بنانے کے لئے درمیان سے فولڈ کر لیں۔
پھر برش سے انڈہ لگا کر پندرہ سے بیس منٹ بیک کر لیں یا جب تک پائی گولڈن براؤن ہوجائے۔
چیز اور پودینے کے ساتھ گارنش کر کے دہی کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :

10 منٹ

پکانے کا وقت :

30 منٹ

افراد :

افراد 2-3

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *