Recipes

More

Lahori Chargha with Sheer Khurma Recipe (Eid Special Recipe)

Lahori Chargha with Sheer Khurma Recipe (Eid Special Recipe)

  • PREP TIME
    10
  • COOK TIME
    40
  • SERVING
    5

Presenting you complete Ramzan Dawat Menu of Lahori Chargha with Sheer Khurma. Make this tempting meal even more appetizing with Coca-Cola and double the joy of Ramzan.

 Ingredients

DIRECTIONS

If you are looking for some delicious recipes which are easy to make then look no further. SooperChef gives you a variety of recipes with easy step by step procedures which makes it easy to follow. Tried and tested recipes which every foodie will love to try.

1 .
In a bowl add water, ginger garlic paste, vinegar and mix well. Take whole chicken and place cuts on it. Dip the chicken in the bowl and let it soak for 15-20 minutes.

2 .
Now in another bowl add yogurt, salt, red chili powder, turmeric powder, red chili flake, garam masala powder, coriander powder, cumin powder, red food color, ginger garlic paste, green chili paste, lemon juice, oil, egg and mix well.

3 .
Now take the soaked chicken and spread the marination evenly. Let it marinate for 6-8 hours or overnight.

4 .
Now take the marinated chicken, wrap it in foil paper and steam it for 30 minutes.

5 .
After steaming, deep fry your steamed chicken on medium low flame until golden in color and fully cooked. Your Lahori Chargha is ready.

6 .
on a pan heat oil and add almonds, pistachio, dry dates and cook for 1-2 minutes. Now add vermicelli and cook again for 1-2 minutes. Take off flame and set aside.

7 .
Now in a pot heat milk and bring it to boil. Add sugar, cardamom powder and mix well. Now add vermicelli mixture and stir and cook on low medium flame for 25-30 minutes or until you reach the desired consistency.

8 .
Your sheer khurma is ready.


 اجزاء

DIRECTIONS

اگر آپ مزیدار اور آسان ریسپیز ڈھونڈ رہے ہیں تو آپ کو کہیں اور جانے کی ضرورت نہیں۔ سوپر شیف آپ کو مختلف اور آسان ریسپیز فراہم کرتا ہے جو کہ باآسانی بنائی جا سکتی ہیں۔ آزمودہ ریسپیز جو کہ ہر کھانے والے کی پسند بنے۔

1 .
لاہوری چرغہ بنانے کے لئے ایک باؤل میں پانی، ادرک لہسن پیسٹ اور سرکہ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب چکن لے کر اس پر چھڑی سے کٹ لگائیں اور مکسچر میں پندرہ سے بیس منٹ بھگو کر رکھ دیں۔

2 .
اب ایک دوسرے باؤل میں دہی، نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، کٹی لال مرچیں، گرم مصالحہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، سرخ کھانے کا رنگ، ادرک لہسن پیسٹ، سبز مرچ پیسٹ، لیموں کا رس، کھانے کا تیل اور انڈہ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

3 .
پھر بھگویا ہوا چکن لے کر اس پر اچھی طرح میرینیشن ڈالیں اور چھ سے آٹھ گھنٹے میرینیٹ ہونے کے لئے رکھ دیں۔

4 .
اب میرینیٹ کیا ہوا چکن لے کر فوائل پیپر میں لپیٹ لیں اور تیس منٹ سٹیم کر لیں۔

5 .
پھر سٹیم کئے ہوئے چکن کو ہلکی آنچ پر گولڈن ہونے تک فرائی کرلیں۔لاہوری چرغہ تیار ہے۔

6 .
شیر خرمہ بنانے کے لئے ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں بادام، پستہ اور خشک کھجوریں ڈال کر ایک سے دو منٹ پکا لیں۔اب اس میں سویاں ڈال کر مزید ایک سے دو منٹ پکا کر چولہا بند کر دیں۔

7 .
اب ایک برتن میں دودھ ڈال کر ابلنے دیں۔ پھر اس میں چینی اور الائچی پاؤڈر ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔اب اس میں سویوں کا مکسچر ڈال کر ہلکی آنچ پر پچیس سے تیس منٹ پکائیں۔

8 .
مزیدار شیر خرمہ تیار ہے۔

Recipe Tips